Рожищенцям розказали про «тіньову» зайнятість і «тіньову» заробітну плату та їх наслідки

22 Липня 2017, 10:36
2463

Одним із важливих напрямів діяльності служби зайнятості є проведення системної інформаційно-роз’яснювальної роботи, спрямованої на запобігання «тіньової» зайнятості населення та «тіньовій» заробітній платі.

З цією метою, 20 липня 2017 року для незайнятого населення в Рожищенському районному центрі зайнятості був проведений профінформаційний семінар на тему - «Легальна зайнятість», на який було запрошено 12 безробітних.

Крім цього, метою заходу було розкрити переваги легального працевлаштування в Україні та в черговий раз застерегти учасників семінару від шахрайства при працевлаштуванні, підвищення обізнаності населення про всі негативні наслідки неофіційного працевлаштування, адже цифри неофіційних працівників є досить високими. Більшість молодих людей не задумуються про стаж, пенсії, захист своїх прав відповідно до законодавства. Їм важливіше отримати сьогодні гарну заробітну плату.

Основні питання заходу – шляхи пошуку роботи, активні заходи та інструменти державної служби зайнятості щодо сприяння працевлаштуванню, небезпеки при пошуку роботи, робота за кордоном та в Україні, наслідки «тіньової» зайнятості.

Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Але ще чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин - «тіньовою» зайнятістю.

«Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата (так звана «зарплата в конвертах») – явища, що, на жаль, міцно увійшли в наше життя та набули значних масштабів. Це не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема України.

Учасники заходу дізналися про види шахрайства при працевлаштуванні. Неофіційний найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюються пенсія, матеріальної допомоги у разі настання безробіття, а також компенсації тимчасової непрацездатності.

Учасники семінару прийшли до висновку, що відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників цілого ряду соціальних гарантій як сьогодні, так і в майбутньому.

Питання легалізації трудових відносин на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають легального використання робочої сили та не укладають передбачені законодавством трудові договори. Тому всі шукачі роботи повинні бути відповідальними та добросовісними перед собою, суспільством і державою.

Коментарі
22 Липня 2017, 19:40
тут потрібно не розяснювати а проводити штрафні санкції як у Польші
23 Липня 2017, 00:03
Чим вони займаються...Сміх...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024