Рожищенський район: назвали переможців регіонального етапу конкурсу професійної майстерності «Це мій край»

21 Липня 2017, 10:50
7810

Завершився регіональний етап конкурсу професійної майстерності «Це мій край» серед  працівників сільських закладів культури Рожищенського району, який організували та провели методисти РД «Просвіта».

11 липня в Соколі за звання найкращих на своєму напрямку, окрім господарів,  змагалися, працівники клубних установ сіл Мильськ, Духче, Топільне та Навіз. За підсумками журі, до складу якого увійшли в.о. директора РД «Просвіта» - Лідія Романюк та методисти Галина Поліщук і Алла Павлюк, свою майстерність на районній сцені представлятимуть Світлана Гончаревич – директор БК села Сокіл, Ольга Чирук – завідуюча клубом села Мильськ, Тамара Клімович – директор БК села Навіз.

13 липня наступна команда конкурсантів зібралася в клубі села Носачевичі: Антоніна Шинкарук – директор БК села Рудня, Галина Мірчук – директор БК села Луків, Людмила Забожчук – завідуюча клубом села Крижівка і Людмила Матеюк – завідуюча Носачевичівським клубом.





З першим конкурсним завданням, тематичною виставкою, де представляли роботи народних майстрів-односельців, всі впоралися на відмінно. Складалося враження ніби дві епохи вишивок та вишиванок зійшлися воєдино і засяяли своїм різнобарв’ям.

Людмила Забожчук - Крижівка
Людмила Забожчук - Крижівка



Далі клубні працівники, в цікавій формі, представляли свої заклади культури та села де народилися, живуть та творять. Цікаво було слухати про людей, історичні пам’ятки, минуле і сучасне, тим більше що конкурсанти подавали свої розповіді у віршованій формі під відповідний відеоряд, а ще демонстрували старі світлини.

Справжнє естетичне задоволення отримали і конкурсанти, і журі переглядаючи альбоми з роботами художника з Крижівки Володимира Лемещука, з творчістю якого знайомила Людмила Забожчук, зазначивши, що цей сільський митець навіть церкву в своєму селі розписував. А щодо хобі – всі конкурсантки – знатні кулінарки та вишивальниці. Але конкурс, є конкурс і «на район» поїдуть Людмила Забожчук та Людмила Матеюк.





Одним з найсильніших регіональних конкурсів відбувся 18 липня в клубі села Кременець, де зустрілися Альона Сидорук – завідуюча клубом села Березолуки, Тетяна Лесик – завідуюча БК села Копачівка, Ірина Зінюк – завідуюча клубом села Башова, Ольга Малюга – завідуюча клубом села Іванчиці, Руслана Хлібоська – завідуюча клубом села Городині та господарі Кременецького клубу Микола Сидорук та Микола Репецький.




Щойно переступивши поріг, здавалося, що потрапляєш в інший світ, адже не можливо передати той захват, що переповнював душу при спогляданні різноманіття виставкових експонатів: картини, ікони, вишиті килими, рушники, серветки, сорочки та сукні, сучасні й старовинні, виконані в різних техніках та з різних матеріалів, мотанки, ковороток, на якому, пізніше, можна було самостійно спробувати прясти і, навіть, букет соняхів з Городинь, адже хто не бачив «сонячного» поля в Городинях – не знає, як насправді виглядає прапор України.

Руслана Хлібовська навіть розповіла невеличку, пов’язану з цим,  історію про зустріч з воїном-захисником нашої держави – грузином за національністю. На запитання, чому він воює за Україну, чоловік відповів, що сам Бог велів відстоювати таку країну, як наша, бо навіть прапор нам подарувала неповторна рідна природа.

Але найбільше багатство України – це її люди, особливо сільські, чиї руки, попри важку щоденну працю, створюють красу, від якої перехоплює подих. Тож представляючи підготовлені  виставки, конкурсанти, натхненно і з гордістю, розповідали про майстринь односельчанок. Альона Сидорук зізналася, що Тетяну Косір, як народну майстриню відкрила для себе готуючись до конкурсу. Жінка виготовляє ляльки-мотанки, а ще плете пінеточки для немовляток, які потім роздаровує. Де бере час? Все просто, ловить кожну вільну хвилинку, навіть, коли випадає черга пасти корови – не розлучається з гачком та нитками.

2

2

1

Микола Сидорук познайомив гостей з майстринею Наталією Поврознік, чиї роботи вишиті бісером, тішать не одну кременчанку. З теплою посмішкою розповідає пані Наталія про своє захоплення: вишиває багато і з задоволенням, але не продає – здебільшого, дарує, та, погодьтеся, такі дарунки дорого вартують.

Гордістю села Городині є художниця Тетяна Демчук, чиї були широко представлені на виставці Русланою Хлібовською. Цікаві плетені серветки та скатертини, яким вже багато-багато років  презентувала Ірина Зінюк.

Родзинкою виставки, що презентувала Ольга Малюга, були ікони виготовлені подружжям Оксани та Андрія Марущаків з Іванчиць. Ця молода пара, насправді, викликає захоплення та подив своїм неординарним підходом до життя: викупили старий млин, на другому поверсі якого облаштували затишне житло, а на першому – майстерню. А ще Оксана, як і її мама Олена Мумич – багато вишиває. До того ж унікальна творча сім’я виховує чотирьох маленьких діток!

2

2

Розповідати про Іванчиці, його історію, людей Ольга Малюга  може багато та цікаво, але особливу увагу в день конкурсу, завідуюча клубом приділила Надії Синій  та її книзі «Іванчиці: село серпанком оповите».

1

«Мамині обереги» - це конкурсне завдання, що традиційно сповнене душевного щему, адже говорили про найдорожче, майже святе.

Тетяна Лесик, щоб донести важливість старовинних речей, які стали сімейними реліквіями, підготувала невелику театралізацію, за участю Ольги Лавренюк-Бручко та Даринки Свиридюк. Далі Оля продемонструвала присутнім свій родинний спадок та розповіла його історію.

Обереги своєї родини Альона Сидорук демонструвала разом з  донечкою Василинкою, і це було так зворушливо, що на очі наверталися сльози. Але найбільше вразило Альонине хобі; завідуюча клубом села Березолуки вправно володіє коворотком! Це ремесло їй передала  свекруха, а тепер премудрості прядіння жінка прагне навчити свою доньку.

Все вище сказане тільки невелика частина з усього цікавого, що було в Кременці, тож  кому цікаво побачити більше,  не забудьте, приблизно, за місяць, відвідати заключний районний конкурс в РД «Просвіта», адже у фінал вийшли Микола Сидорук, Альона Сидорук та Ольга Малюга.

Про дату і час проведення районного конкурсу професійної майстерності «Це мій край», серед  працівників сільських закладів культури Рожищенського району, ми повідомимо пізніше.







1



1

1

1

1






2

1

1

1

1



1

 

Коментарі
21 Липня 2017, 13:54
Ви шо іздєваєтеся? Такі смаколики з самого ранку показувати? Це ж слюною можна вдавитися))))
22 Липня 2017, 09:00
Замість смачного, от тобі На..
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024