Запитай у юриста: чи можна продати спільно нажите майно без згоди іншої сторони

01 Липня 2017, 12:45
3497

Район.Рожище спільно з Рожищенського бюро правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Наша читачка Леся, запитує: «Доброго дня. Мій чоловік з першою дружиною розлучилися і суд залишив дитину йому, як опікуну. Чоловік побудував будинок будучи ще в шлюбі з першою жінкою, але там в будинку ніхто не приписаний, навіть й чоловік. Зараз ми б хотіли продати будинок і купити в місті квартиру. Нас цікавить чи потрібен дозвіл від попередньої дружини, чи ні. Ми навіть не знаємо де вона знаходиться. Із своїм сином не спілкується і не бачиться, від того часу, як розлучилися». 

Відповідають працівники Рожищенського бюро правової допомоги:

За загальним правилом майно, набуте подружжям за час шлюбу, є спільним майном (ст. 60 СК України). До спільної сумісної власності належить заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя. Спільною сумісною власністю подружжя, зокрема, можуть бути: квартири, жилі й садові будинки; земельні ділянки та насадження на них, продуктивна і робоча худоба; засоби виробництва; транспортні засоби; грошові кошти; акції та інші цінні папери; об’єкти в житлово-будівельному, дачно-будівельному, гаражно-будівельному кооперативі; грошові суми тощо.

Утім, із цього правила є певне виключення!

Відповідно до ст. 57 СК України, якщо шлюб не розірвано, але чоловік та дружина проживають окремо у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин, то майно, набуте сторонами за цей період може бути за рішенням суду визнане роздільним. Це пов’язано з тим, що для сімейних відносин важливе значення має не лише формально зареєстрований шлюб, а й дійсні стосунки чоловіка та дружини. Якщо ж цього немає, і сторони фактично не складають однієї сім’ї, то на такі відносини не може поширюватися режим спільності майна подружжя. У разі спору заінтересована повинна довести в суді факт окремого проживання подружжя у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

У сучасних умовах спільне майно подружжя може бути поділене подружжям за взаємною згодою. Сторони вправі укласти договір про поділ спільного майна, вказавши при цьому, що та чи інша річ була набута чоловіком (дружиною) під час окремого проживання сторін, тобто фактично за власні кошти. Така річ (речі) за домовленістю подружжя може бути визнана такою, що належить на праві власності чоловікові або дружині. При цьому її вартість не буде враховуватися при поділі спільного майна подружжя.

Отже, якщо Ви, будували будинок спільно із дружиною під час шлюбу, то права на будинок у Вас та дружини однакові. Однак, якщо в документах про право власності на будинок вказано лише Ваше ім’я як власника, то відповідно Ви можете самостійно розпоряджатись даним майном. У випадку якщо дружина претендуватиме на частину коштів або майна, Вона зможе звернутись з відповідним позовом до суду.

Якщо виникають додаткові запитання, то звертайтеся до юриста Рожищенського бюро правової допомоги особисто за адресою: м. Рожище, вул. Незалежності, 60.

Всім кому потрібна консультація юриста, пишіть запитання в коментарях, або надсилайте на електрону адресу - [email protected].

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39