«Лікар – ангел, а крила його – медсестра», – головна медсестра Рожищенської ЦРЛ

18 Червня 2017, 13:41
11557

Кожну третю неділю червня в Україні відзначають День медичного працівника. Це професійне свято всіх лікарів, медсестер, усіх працівників охорони здоров’я.

Підставою для його святкування був Указ Президії Верховної Ради СРСР 1980 року «Про святкові і пам'ятні дні». Подібний указ, тільки з іншою назвою: «На підтримку ініціативи працівників установ охорони здоров'я України» був виданий у 1994 році Президентом України. З цього моменту День медичного працівника став офіційним в нашій країні.

З нагоди цього свята кореспондент Район.Рожище поспілкувалася з головною медсестрою Рожищенської центральної районної лікарні Євгенією Росоловською.  

Народилася й провела все своє життя пані Євгенія в рідному Рожищенському краї. Після закінчення школи №3 міста Рожище, вступила до Ківерцівського медичного училища, де здобула фах медсестри.

4

Медицина ще в дитинстві заполонила її серце. Розповідає, що її прабабуся дуже хворіла, могла лишень два-три рази в рік вийти на вулицю. Дивлячись на муки рідної людини, вирішила, що неодмінно стане медсестрою. Та й дитинство Євгенія Петрівна проводила у лікарняних стінах. Адже, її мама довгі роки працювала в Рожищенській ЦРЛ медичним реєстратором.

«Мабуть, немає професії, яка за вагомістю могла б зрівнятися з професією медика. Найблагородніша і найпотрібніша вона завжди була в центрі уваги та довіри. Це професія від Бога, бо тільки чуйні, професійні люди працюють в медицині.

Лікарі, сестри медичні, молодший медперсонал безпосередньо відіграють велику роль в лікувальному процесі та догляді за хворими. Доглядають тіло, а віддають душу – в чому й полягає роль медика.

Недарма говорять, що медичними працівниками не стають, ними народжуються, адже це покликання дається людині від Бога. Саме від лікарів і медсестер, від їхньої кваліфікованості та професійності, знань та навичок залежать людські життя, «Лікар – ангел, а крила його – медсестра», – розповідає Євгенія Петрівна про те, як бачила цю професію в дитинстві й з роками ще більше впевнилася, що вона є такою, про яку мріяла.

4

За словами співрозмовниці, сестра медична постійно повинна дотримуватися чіткого виконання лікарських призначень, загальних моральних і етичних норм, постійно підвищувати свій інтелектуальний і професійний рівні.

Одразу після навчання жінка прийшла на роботу в рожищенську лікарню, а саме в неврологічне відділення маніпуляційною сестрою. Згодом працювала палатною сестрою медичною в тому ж відділенні і паралельно виконувала обов’язки старшої сестри медичної. Пізніше, у 2005 році - старша сестра медична неврологічного відділення, а ось уже понад чотири роки обіймає посаду головної сестри медичної Рожищенської ЦРЛ.

У неврологічному відділенні працювала на чолі з завідуючою відділення Світланою Кучмук, і лікарями Тетяною Мазун і Тетяною Дубровською. Працюючи медсестрою в цьому відділенні Євгенія Росоловська безмежно вдячна за професійний досвід своєму наставникові, старшій сестрі медичній, Валентині Гаврук – надзвичайно мудрій жінці та професіоналу своєї справи. У 2005 році, коли офіційно перевели на посаду старшої сестри медичної, наставником стала Людмила Мазур, якій теж дуже дякує за допомогу та поради.

4

«Взагалі, робота в медичному закладі потребує багато зусиль. Легко робити там, де колектив знайомий. Спільна праця з старшими сестрами медичними дає свої результати, бо вони ж всі висококваліфіковані працівники, які знають свою справу, розуміють з півслова», - каже Євгенія Петрівна.

У своїй роботі сестра медична керується чинним законодавством України про охорону здоров’я та нормативно-правовими актами, що визначають діяльність органів управління та закладів охорони здоров’я, іншими нормативно-правовими актами, затвердженими у встановленому порядку, організаційно-розпорядчими документами МОЗ України, Управлінням охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації та Рожищенської ЦРЛ, посадовою інструкцією, вказівками головного лікаря Віктора Редзія – мудрого та вимогливого керівника, заступника з медичної частини Олександра Моргуна.

На запитання: «Чи вимогливий ви керівник?» жінка відповіла: «Чи вимогливий я керівник, характеризувати не мені. Сказати можу лише одне, коли звертаються до мене люди, яким потрібна моя порада чи допомога, завжди намагаюся стати корисною та зарадити в будь-якій ситуації».

5
Подружжя Росоловських
Подружжя Росоловських

Без сумніву, медсестри це – сумлінні, добрі, люди, здатні на самопожертву, готові часточку своїх турбот і зусиль віддати не тільки для своєї родини, але й для ближніх, для хворих чи немічних. Саме ця жертовна праця заслуговує визнання і повагу серед людей, а також Божу ласку.

Медики, даючи клятву – присвятили своє життя і працю великій справі – готовності подати кваліфіковану допомогу тим, хто вірить, надіється і дуже потребує цієї допомоги.

Власне у цій праці найяскравіше виявляється призначення медичних сестер, для котрих медицина – покликання, вияв сумління, християнських цінностей внутрішнього самовираження, зміст життя. Так, це щастя велике – бути потрібним людям, прожити своє життя гідно, увічнивши його добрими справами, плідними учинками на ниві життя.

6
Сім'я Росоловських з донькою, зятем та онукою
Сім'я Росоловських з донькою, зятем та онукою

Працювати головною медсестрою – це ще більша відповідальність. Бо ти маєш володіти не тільки професійними навичками, а паралельно бути й вмілим менеджером, організатором, а інколи, й правозахисником.

Робота виснажлива. Тому ми поцікавилися у Євгенії Петрівни, як вона відновлює свої внутрішні сили.

Як виявилося, одним із улюблених занять головної медсестри є вишивання.

«Коли я вишиваю, то бачу роботу, яка мені подобається. Це творчий процес, який тішить мене. Я отримую естетичну насолоду від вишиваних робіт. Одна з останніх – це ікона «Почаївська Божа Матір», – ділиться з нами головна медсестра.

5
Почаївська Божа Матір
Почаївська Божа Матір

Також жінка захоплюється дизайном. Дуже любить оформляти інтер’єр в себе вдома. Своє робоче місце пані Євгенія теж створила своїми руками. Тут панує якась особлива, не лікарняна атмосфера, яка налаштовує на позитивні емоції та надає сили.

3

4

4

Варто зазначити, що по ліву руку Євгенії Петрівни стоїть ікона, яку їй подарував священик Дмитро Теравський, коли освячував кабінет.

Біля ікони жінка розмістила двох ангелів, одного з яких їй подарували найближчі та найрідніші друзі, а іншого – старші сестри медичні. Тепер вони прикрашають інтер’єр і гріють душу.

Робота не лагодиться тоді, коли немає підтримки з боку близьких та рідних. Але це не про нашу співрозмовницю. Адже її чоловік, до речі, теж медик за професією, з розумінням ставиться до роботи дружини. Частенько зранку, аби порадувати кохану, готує смачну, запашну каву. А у вихідні сім’я Росоловських люблять робити пікніки, посмажити шашликів, простіше кажучи, побути разом.

Такі, на перший, погляд прості дарунки від чоловіка, за словами Євгенії Петрівни, насправді додають багато сил та наснаги. Тому радить всім чоловікам, дарувати своїм половинкам такі хвилини щастя та цінувати кожну мить прожиту разом з коханою людиною.

4
Подружжя Росоловських зі сватами
Подружжя Росоловських зі сватами

Подружжя Росоловських познайомилося в Ківерцівському училищі. Він навчався лікувальній справі. Коли Юрій був на третьому курсі, а Євгенія на другому, то пара узаконила свої стосунки, створила нову сім’ю. З Божою поміччю виховали доньку-красуню Ілону, яка з коханим чоловіком Володимиром уже порадувала Євгенії та Юрію Росоловським, найбільше щастя – онучку Міленочку.

Що не дивно, життя донька Ілона також пов’язала з медициною. Нині навчається у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького на факультеті стоматології.

На завершення розмови Євгенія Росоловська у день професійного свята висловлює найщиріші слова вітання та бажає колегам щастя, добробуту, здоров’я, благополуччя.

3

«Вітаю усіх медичних працівників з професійним святом, особливо тих, які нині на Сході країни виконують найпочеснішу місію та рятують життя мужніх воїнів, які боронять землю від загарбників. Прийміть найщиріші привітання та безмежну вдячність за Ваші чуйні серця, за врятовані життя, за повернуте здоров’я всім, хто цього потребував.

Протягом тисячоліть люди, які рятують від хвороб і гоять рани, користуються постійною любов’ю та повагою. Ваші талановиті руки дарують людям радість життя, вселяють віру у зцілення. Зі святом Вас! Щастя Вам і добра!

Нехай клятва Гіппократа ніколи не буде обтяжливим обов’язком, а лише приємною місією! І сьогодні, я хочу побажати всім медичним сестрам, гідної, більш високої оцінки важкої, але необхідної праці на державному рівні, відчути свою силу, свою необхідність та користь для суспільства, свою солідарність з колегами всіх країн світу. І щоб ми відчули особливу гордість за те, що нам випала місія бути медсестрами!

Бажаю плідної творчої роботи, доброго здоров’я, миру та злагоди всім, всіляких успіхів у благородній справі охорони здоров’я народу України!», - побажала Євгенія Росоловська.

6
Подружжя Росоловських
Подружжя Росоловських

Інтернет-видання Район.Рожище теж приєднується до сказаних слів. Бажаємо медикам, аби їхня нелегка праця, яка повертає людям здоров’я, приносила радість та людське щастя. Всім хронічного здоров'я, рецидивуючого щастя, гіпертонічної зарплатні і вагітного гаманця.

Зі святом вас, дорогі працівники медицини!

Анна Манюхіна

Коментарі
18 Червня 2017, 21:35
Красуня і гарний спеціаліст
19 Червня 2017, 19:22
Хороша людина і відмінний працівник!<br/>Побільше б таких людей!<br/>Наснаги і процвітання!<br/>Довголіття і Здоров'я вашій дружній родині!!!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024