У Рудці-Козинській вшанували Героїв України

29 Травня 2017, 10:05
3319

У неділю, 28 травня, відбувся захід приурочений Дню Героїв.

Символічне свято вшанування Героїв проходило у селі Рудка-Козинська біля пам’ятника «Борцям за волю України». Організаторами якого виступили Національний корпус Рожище та ГО «Самооборона міста Рожище».

Чимало мешканців прийшли цього дня, аби віддати шану загиблим воїнам, які поклали свої життя за нашу вільну, міцну Україну.

«Ще з 1941 року українські націоналісти, патріоти своєї землі, вшановують 23 травня, як День Героїв. Саме 23, тому, що в цей день 1938 року було підло знищено чекістами полковника Євгена Коновальця. І вже 1941 року на другому зборі ОУН прийнято рішення, що цей день буде Днем Героїв, які покладали, покладають і покладатимуть своє життя на вівтар боротьби. Боротьба тривала і триватиме до тих пір, поки Україна не стане такою, про яку ми мріємо», – з такими словами розпочала вечір-пам’яті голова Національного Корпусу міста Рожище Ірина Ющук.

Очільник ГФ «Народна самооборона міста Рожище» Олександр Дулюк зауважив, що нарешті це свято дійшло і до нашого району, адже до 1992 року його святкували підпільно, і в основному на Галичині. Олександр Валентинович висловив слова надії, що День Героїв святкуватимуть й надалі.

Сільський голова Рудки-Козинської Микола Яцюк зазначив, що цей пам’ятник, біля якого зібралось стільки людей, був створений загиблим односельчанам у роки Другої світової війни, а саме в 1974 році. А в 1994 році був реконструйований.

Очільник громади також ознайомив присутніх з історією села, зокрема, з постатями, які впродовж років народжувалися на руденській землі та героїчно захищали рідний край, поіменно згадавши майже всіх тих, хто поклав голови за волю України.

«Сьогодні на Сході України йде війна. Мабуть, гріх був би не згадати теперішніх Героїв, які боронили Донецький аеропорт, варто згадати і тих, які досі стоять на Сході, і не пускають ворога на територію нашої держави. Згадаймо односельчан, які воювали і досі воюють на Сході України», – сказав Микола Степанович.

На завершення Микола Яцюк подякував гостям, які приїхали і організували такий захід вшанування пам’яті Героїв нашої країни. 

Коротко про те, як важко було збирати інформацію для своєї історичної книги про повстанців району, побудованої на основі архівних документів та спогадів очевидців розповів Микола Вавринчук.

Сколихнули душу присутніх повстанські пісні у виконанні руденців та історика, краєзнавця Сергія Янішевського. Тужливі ноти змусили кожного замислитися над тим, як в різні роки свого життя українські патріоти з піснею на вустах боронили рідний край, з Україною в серці йшли в бій та тихо вмирали, прикриваючи рукою червону вогняну квітку від ворожої кулі...

Герої не вмирають! Пам'ятаймо про це щоднини!

2

3


1

1

1

1

1

1

1

1

2

1

1


1

1

1

1

2

2

 

Коментарі
29 Травня 2017, 14:30
Молодці. Ми маємо пам"ятати своїх героїв,а особливо у такий важкий для країни час. В Рудці -Козинській в один день відбулись два дійства - закладення капсули храму УПЦ Київського патріархату і вшанування героїв УПА. Це навіть якось символічно,по-особливому. Все-таки це село завжди було осередком патріотизму, повстанський дух не викорениш.
29 Травня 2017, 15:40
ДЯКУЮ! Організаторам натхення, успіхів. Побільше таких заходів.<br/>А чому представників районної влади не видно, що повний ігнор?........... Про що можна ще говорити.
29 Травня 2017, 17:28
питанням,чому особи призовного віку,які займаються ввезенням автомобілів за кордону не отримують повістку для постанови на військовий облік згідно закону України.Чи знову воєнкомат ловить дурніших??а воєнна прокуратура до Рожищ не доїде??
29 Травня 2017, 18:09
Що за красотка на першому фото в окулярах?
29 Травня 2017, 19:35
і ще разом з тим слід було згадати про звірячі вбивства які чинили ті ж бандерівці в сусідніх селах не шкодували навіть маленьких дітей які аж нічим не завинили я знаю про що пишу це були все ті ж ,,борці за волю,,
29 Травня 2017, 22:04
Зараз вас назвуть не патріотом зрадником і так дальше. Ніколи УПА не вважав героями України звичайні мягко кажучи бандити...
29 Травня 2017, 23:16
це точно...ще е живі свідки тих подій.герої херові..мало людей помордовали??..фашистам чоботи цілували
29 Травня 2017, 23:34
В Бортяхівці є велика могила німий свідок їх діянь до Рудки недалеко хай би сьогоднішні патріоти поїхали подивились і спробували це все пояснити з точки зору історії або так як їм вигідно з того світу не пояснить ніхто
29 Травня 2017, 23:46
і мені начхати як мене назвуть вони вбивці
30 Травня 2017, 02:05
Повністю підтримую ,молодець не побоявся...
30 Травня 2017, 02:19
руденці не сприймайте в серйоз висер нафталіну і совкового г...в..на. не читайте брехливу історію ссср.це вздохи колишніх партійців і і жополизів.МОЛОДЦІ...Рудка найпатріотичніше село в Рожищанському районі..Так тиримати .це приклад для кожного українського села де проживають єтнічні Українці....що до вбивств то поїдьте до колисічної луцької тюрми нквд. ((музична школа))зараз монастир упцкп ..де рострілювали сотнями навіть вагітних і дітей за прстий віршик чи наклеп сусіда ((згадка з книги покійного Миколи Куделі))який пережив це..
30 Травня 2017, 11:07
всієї правди історії не знає ніхто вона минула і не варто її цинічно обговорювати сьогодні а в патріотизм я давно не вірю є тільки пропоганда кожного уряду існуючого на той час іще просте людське око за око
30 Травня 2017, 11:15
немає нічого жахітливішого в світі як свій близький родич односелець вбиває маленьких дітей свого ж це збоченці
30 Травня 2017, 12:23
ну як незнае ніхто то навіщо ти тут висери вкидаеш історія грунтується на архівах і спогадах ???до мого діда приходили бандеровці сказали що з лісу прийшли..вони убили одного чоловіка в селі.який був в колгоспі. Коли дід впізнав одного і сказав .я знаю хто ти ..ми разом воювали в радянській армії ти був політрук..то його так побили що він лежав в лікарні..і попередили ((только пикни вырежем твою семю а тебя сгноим)) тоді були провокації нквд.щоб розєжнати народ...щоб убивали один одного....і як начмтався вигаданого советскою пропогандою павліка морозова то не коментуй чого не знаеш
30 Травня 2017, 12:46
і що будеш стріляти в мене з шмайсера? замість того щоб культивувати в дітей агресію краще б вчили їх доброти до людей і до тварин а то скоро буде те саме з нинішнім підростаючим поколінням вивчи краще граматику і пиши без помилок грамотєй
31 Травня 2017, 03:00
Причому тут шмайсер???Яке відношення він має до коментів??Любов до батьківщини до своєї землі це любов до всього що нас оточує. в тому числі і тварини..В чому тут є агресія?? В любові до своєї землі??Мені здається у вас комклекс меншоварьості .Що до дітей, то дітям порібно патріотичне виховання щоб вони знали хто вони є і якого вони роду.,що вони Українці а не малороси .Що до помилок то пишу із телефону..
31 Травня 2017, 05:14
Така гарна подія пройшла, а коментарями просто (пробачте на слові) &quot;засрали&quot; публікацію. Поняття патріотизму у кожного своє, на жаль. Кожен трактує його по-своєму, так же і чинить. Правди в підручниках ніхто не знайде, адже скрізь нам нав*язується чиясь суб*єктивна думка. Я думаю, варто вже залишити ці суперечки про історію... <br/>А на рахунок граматики, шановні, варто кожному відкрити книжку і переглянути її, а то на дворі 21 століття, а безграмотного народу як в небі зірок!
31 Травня 2017, 10:57
який тут патріотизм і гарна подія коли мова йде про вбивство конкретними людьми яких жертви добре знали конкретних людей для когось це було непоправне горе до кінця життя і повірте мені я знаю про це не з книжок вже забагато того патріотизму на словах і гаслах
31 Травня 2017, 11:03
в моєму віці комплексів немає вже ніяких є просто правда життя і гарне виховання читача теж видно з коментарів не знаючи хто перед тобою давати психологічну оцінку проте всім всього доброго!
31 Травня 2017, 11:13
Я радий що внук мій не знає хто такий &quot;дедушка Ленін&quot;і не співає &quot;Нам сонца ненадо нам партія светит нам хлеба ненадо работу нам дай&quot;.Комуняки пішли в минуле!!! Ми в Європі!!! Слава Україні!!! Героям Слава!!!
31 Травня 2017, 12:00
то добре що ми в Європі то хоч з голоду не здохнем у вільній Україні а то одним патріотизмом ситий не будеш в Європі а все одно раби
03 Червня 2017, 03:32
Не хлібом єдиним живе людина.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024