«Якщо госпітальні округи, то мінімум чотири, але аж ніяк не три і не вісім»

23 Травня 2017, 16:30
1804

Так вважає наш земляк, рожищанин, професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, експерт Офісу реформ Валентин Малиновський. 

Як відомо, у березні Кабмін повернув на доопрацювання поданий Волинською ОДА проект про створення госпітальних округів, який передбачав, що на теренах нашого краю їх буде 8. Нагадаємо, що спочатку було заплановано створення лише трьох: у Луцьку («Рожищенський район ввійде до Луцького госпітального округу»), Ковелі та Нововолинську.

Та, зважаючи на протести жителів Володимира-Волинського і району, деяких райцентрів і двох нардепів, обласна рада подала до МОЗУ звернення про створення восьми госпітальних округів. Про те, наскільки реальний такий варіант, ми поцікавилися у доктора політичних наук, експерта Офісу реформ Валентина Малиновського. Пише «Місто вечірнє».

«Я вважаю, що вісім госпітальних округів для такої області, як наша, – це вже перебір, три – дуже мало, а от чотири-п’ять – це якраз саме те. Наприклад, Тернопільська область за величиною території і кількістю населення майже рівна Волинській, але там створюється чотири ГО, на Херсонщині – теж чотири. Зважаючи на вимоги постанови КМУ №932, а також враховуючи те, що госпітальні округи стануть територіальною основою нового районного рівня, на мою думку, на Волині доцільно було би створити п’ять, у крайньому випадку – чотири госпітальні центри: Луцький, Камінь-Каширський, Ковельський і Нововолинський.

Якщо зважати на те, що одним із критеріїв створення округів є дотримання норм часової доступності необхідної невідкладної допомоги (60 хвилин) та радіус зони обслуговування (до 60-ти км) за наявності твердого покриття, то про яке приєднання до Ковеля Камінь-Каширського та Любешівського районів може йти мова, якщо від Ковеля до Любешова – 126 кілометрів, до Шацька – 84. А якщо взяти крайнє село Ростань у Шацькому районі, то це 108 кілометрів. Від села Дольськ Любешівського району до Ковеля – 143 кілометри, а це майже відстань від Луцька до Львова.

То про яку якість медичної допомоги для людей цих населених пунктів узагалі можна говорити? Чому б, приміром, не створити госпітальний округ у Камені-Каширському, де є для цього всі умови. Тоді цей центр надавав би послуги ще й мешканцям Любешівського і Ратнівського районів. Це дуже зручно і до того ж відповідатиме постанові Кабміну.

Результатом даної реформи має бути покращення якості медичних послуг для кожної окремо взятої людини. Що стосується Володимира чи Нововолинська, щодо яких найбільше суперечок, то в принципі, якщо дивитися на це з точки зору географії чи доступності, різниці немає: округ може бути і там, і там. Та виходячи з висновків експертної групи, яка складалася з досвідчених фахівців медичної галузі, краще обслуговування, апаратура і кращі лікарі все-таки у місті гірників. Тому вирішуючи це питання, ми маємо виходити з того, де люди можуть отримати кращу медичну послугу, де кваліфікованіші медики».

На думку Валентина Малиновського, питання кількості госпітальних округів стосується не лише ймовірної проблеми надання медичних послуг, а й має політичну складову. Як пояснює професор, коли створяться госпітальні округи, то на їхній основі будуть формуватися й майбутні укрупнені райони, адже, як підтверджує практика багатьох країн ЄС, саме наявність госпітальних центрів стала там основою для створення адміністративно-територіальних одиниць середнього рівня.

«Я зовсім не згідний із чиновниками, які заявляють, що, мовляв, госпітальні округи – це одне, а майбутні райони – зовсім інше. На 90 відсотків упевнений, що це одне і те ж. Мені не зрозуміло, чому раніше влада Волині погоджувалася на три госпітальні округи. Щоб потім мати три райони чи три повіти? Я розглядав цю проблему, але не з точки зору медицини, а з точки зору адміністративно-територіального устрою.

Згідно з моєю концепцією, яку я обґрунтував у своїй докторській дисертації, оптимальна кількість районів/повітів для Волині – п’ять. Якщо госпітальні округи – то мінімум чотири, але аж ніяк не три і тим більше не вісім. Треба думати на перспективу, – зауважує пан Малиновський. – Світовий досвід показує: якщо реформи здійснюють чиновники, вони всі провалюються. Успішними реформи є лише тоді, коли їх проводять фахівці та науковці. І реформа з децентралізації в Україні це підтверджує».

«В «Урядовому кур’єрі» від 6 квітня опубліковано затверджений КМУ перелік і склад госпітальних округів: Дніпропетровська і Запорізька області – 5, Київська, Житомирська, Полтавська, Тернопільська, Чернігівська і Херсонська – по 4; Хмельницька і Рівненська – по 3.

Тому відтепер є всі підстави для їхнього фінансування. Волинь же, а конкретніше – її влада, вже традиційно ніяк не може визначитися, втрачаючи кошти, час і можливості», – написав нещодавно експерт на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Валентина Савчук

Коментарі
24 Травня 2017, 19:59
То Маліновський ще й фахівець з медицини.... Ну чудеса якісь
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024