В Україну знову повертаються заморозки – врожай у небезпеці

20 Травня 2017, 18:04
4399

Весняні заморозки можуть позбавити Україну врожаю заморозки вже зіпсували врожайність 2017 року.

Фахівці попереджають, що вітчизняних полуниці, черешень, абрикосів тощо у продажу не буде, а ціна на імпортні злетить вгору, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Шансів урятувати дерева і саджанці при -10 морозу на ґрунті в селян не було жодних. «Груші взагалі не буде», - дивиться на свої дерева пан Микола. Так само, як годі сподіватися йому на свої яблука та сливи. Ледве вродить суниця, але десь одна із сотні можливих.

Аграрії кажуть, що арктичне повітря навесні – не новина. Але щоб такий мороз був у травні – не пригадують. Його порівнюють зі стихійним лихом. І кажуть, що на Київщині, Чернігівщині, Черкащині, Вінниччині та Кіровоградщині вже знищено більше половини сподіваного врожаю. Фермери рахують збитки в мільйонах гривень.

Морозостійкою виявилася смородина, її вціліло найбільше. Але це слабка втіха, бо решту плодово-ягідних культур доведеться імпортувати. Вітчизняні ж будуть на вагу золота – дехто вже прогнозує ціни на 35-40% вищі минулорічних, адже сільгосппідприємства намагатимуться бодай частково компенсувати свої збитки. Експерти ж попереджають, що через негативний досвід частина фермерів відвернеться від цього бізнесу, як надто ризикованого, тож у довгостроковій перспективі Україна може отримати наслідком збільшення залежності від імпорту фруктів і ягід.

Тим часом погода і далі випробовує залишки врожаю на міцність. На 22-23 травня синоптики знов обіцяють мороз на ґрунті до -3 С. В паніці вже прості дачники, які висадили картоплю. Міністерство агрополітики вже взялося рахувати збитки в масштабах країни, і перші дані фахівців невтішні – вони говорять про втрату половини загальної кількості врожаю 2017 року.

Коментарі
20 Травня 2017, 23:44
Це які синоптики? +8 +10 вночі Мінімум.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024