Змінилися правила вступу до вишів у 2017 році

10 Травня 2017, 11:20
2307 Джерело: admissions.vanderbilt.edu

Цієї вступної кампанії абітурієнт подаватиме зменшену кількість заяв до вищих навчальних закладів на місця держзамовлення. Йдеться на персональному сайті науковця Кульбабської Олени Валентинівни. 

Під час засідання робочої групи з доопрацювання умов прийому до ВНЗ у 2017 (далі – Умови), що відбулося 10 жовтня 2016 року, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич наголосила, що обговорювані нині Умови повинні містити як запобіжники від порушень нормативних документів, так і мотиватори для розвитку регіональних ВНЗ.

Якщо нововведення залишилися поза вашою увагою, то важливо буде ознайомитися з подальшою інформацією.

Отож «ноу-хау» полягають у тому, що:

  • відбудеться скорочення кількості заяв порівняно з минулорічною вступною кампанією. Раніше можна було подавати до 15 заяв на 5 спеціальностей, без обмежень у кількості ВНЗ. 

На сайті МОНУ йшлося про 7 заяв на місця держзамовлення, що «дасть вступникові змогу сконцентруватися на обраних ним 3-х спеціальностях, а також не заплутатися в різноманітті вишів», –  так проректор КНУ імені Т. Шевченка Володимир Бугров прокоментував схвальні результати анкетування студентів університету з цього питання. 

- За інформацією освітнього порталу «Педагогічна преса» вказано вже про можливість подання 9 заяв на місця держзамовлення на 4 спеціальності. Отже, скорочення відбулося, проте не зовсім зрозуміло, до яких «цифр».

  • на контракт­ну форму навчання кількість заяв не обмежується.
  • у 2017 році вступ до вищих навчальних закладів відбуватиметься за результатами сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2016 та 2017 років.
  • для вступу в університети обов’язковим буде сертифікат з української мови та літератури.
  • з якого предмета будуть інші два сертифікати ЗНО – обиратиме університет. Одним із них може бути математика або історія України, або біологія (залежно від університету та спеціальності), третій сертифікат – з інших предметів (двох на вибір), які визначить ВНЗ з огляду на академічну самостійність.
  • 2017 року абітурієнти з Криму та Донбасу вступатимуть за окремими квотами. Особливості вступу передбачено також для пільгових категорій – інвалідів, дітей сиріт, учасників АТО. Увага! На ті місця, що залишаться після пільгового зарахування, і тільки зі спеціальностей, на яких досить важко набирати «контракт» (це здебільшого спеціальності інженерно­-технічного і природничо­-математичного спрямувань із певними винятками), відбуватиметься подальше «підтягування списків» («хвилі»).
  • реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження додатків документів про освіту триватиме з 29 червня до 18:00 25 липня.
  • прийом заяв у вищі навчальні заклади на основі ЗНО відбуватиметься лише в електронній формі – з 12 до 18:00 26 липня (крім вступників, які мають спеціальні права на участь у конкурсі, право на зарахування за квотами, а також тих, у кого є розбіжності в документі, що посвідчує особу, та сертифікаті ЗНО).
  • в Умовах прийому 2017 року впроваджено чотири коефіцієнти до конкурсного бала – регіональний, галузевий, сільський і першочерговий (роз’яснення див. на освітньому порталі «Педагогічної преси» – за посиланням вище).
  • вступні конкурси у вищі навчальні заклади пройдуть з 17 до 26 липня, а іспити – з 21 до 26 липня.
  • зарахування на навчання за бюджетні кошти орієнтовно відбуватиметься до 15 серпня 2017 року, а на контракт – до 18 серпня. Також умови прийому передбачають, що пільгові категорії будуть зараховані до 28 серпня.

ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ЗНО-2017

УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА – 23 травня

ІСПАНСЬКА МОВА – 25 травня

НІМЕЦЬКА МОВА – 25 травня

ФРАНЦУЗЬКА МОВА – 25 травня

АНГЛІЙСЬКА МОВА – 29 травня

МАТЕМАТИКА – 31 травня

ІСТОРІЯ УКРАЇНИ – 2 червня

РОСІЙСЬКА МОВА – 6 червня

БІОЛОГІЯ – 8 червня

ГЕОГРАФІЯ – 12 червня

ФІЗИКА – 14 червня

ХІМІЯ – 16 червня

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024