10 травня: гортаючи рожищенський календар

10 Травня 2017, 07:30
1993

10 травня день народження відзначають депутати Рожищенської міської ради Бенещук Юрій Аркадійович та районної ради Дацюк Віктор Ананійович з Береська. А також світлий та радісний день зустріла відома уродженка Городинь - Стельмащук Галина Григорівна (на фото). 

Галина Григорівна - член-кореспондент НАМУ, доктор мистецтвознавства (1994), професор ( на посаді від 1993 р., присвоєно вчене звання професора 1996 р.), член НСХУ (1989), Лауреат премії ім. Святослава Гординського, (2002), „Відмінник освіти” (2004), Нагрудний знак «За наукові досягнення» (2006), Золота медаль НАМУ (2013), відомий фахівець у галузі історії і теорії декоративно-ужиткового мистецтва, мистецтвознавчої критики, етнології. За вагомий внесок у розвиток українознавства нагороджена премією Президента України (2016). 

Має друковані монографії, навчальні посібники, розділи у колективних наукових виданнях НАН України. Регулярно публікується у періодиці (близько 400 публікацій). Наукові напрацювання Г. Стельмащук відомі в Україні і за кордоном. Вона публікувалася у часописах СШАПольщіКанадиРосіїБілорусі.

Наукову роботу успішно поєднує з педагогічною. Серед її учнів є відомі художники, учасники багатьох виставок, наукові співробітники, педагоги, мистецтвознавці. Під її керівництвом захищено 17 кандидатів мистецтвознавства. Галина Стельмащук є членом двох Спеціалізованих вчених рад по захисту кандидатських і докторських дисертацій у Львівській національній академії мистецтв та Інституті мистецтвознавства фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України (Київ), членом експертної Ради ВАК України.

У мистецькому світі її знають як організатора мистецьких акцій, куратора виставок, автора каталогів і критичних статей, а також статей про художників у Енциклопедії Сучасної України.

Вітаємо їх зі святом та бажаємо міцного здоров’я, благополуччя й достатку.

10 травня іменини за православним календарем святкують МиколаІванПавлоСеменПетроСергійСтепан та Анастасія.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

Погода: сьогодні очікується плюс 2—9 °C, без опадів, слабкий вітер.

Народний прогноз погоди:: 10 травня відзначається день пам'яті апостола і священномученика Симеона, сродника Господнього. У народі цього святого називали Семен-ранопашець і казали: "Час орати, коли грім гримить, ліс у листя одягається, жайворонок заспівав, а водяні жабенята квакати починають". Якщо у цей день спостерігається ясний схід сонця, то літо, ймовірно, вітряним буде.

А також, читайте гороскоп від Ukr.media, дізнайтеся що очікувати від зірок у середу і як зробити цей день незабутнім!

Овен (21.03 - 20.04)

Овнам зірки радять дотримуватися помірних темпів, бути уважнішими до прихованих нюансів ситуації. Обстановка не сприяє відвертості, ускладнює раціональний аналіз подій. Емоції можуть аж до ночі переважати над аргументами розуму. Небажано проявляти зайву ініціативу, як у ділових, так і в романтичних стосунках. Не виключено, що ваші спроби будуть невірно витлумачені, наприклад, вашу щирість вважатимуть за нав'язлива пропозиція послуг, бажання нажитися на чужих неприємності.

Телець (21.04 - 21.05)

Тельців обстановка цих доби провокує на підвищену емоційність і на повне розкриття намірів. Не варто вступати в надто тісний контакт з малознайомими людьми, з тими, хто не вселяє вам довіри або знаходиться в стані прихованої війни з вами. Ваші «доброзичливці» здатні вивести вас на відвертість, з тим, щоб змусити вас видати ваші найбільш уразливі місця. День вдалий для спілкування з надійними партнерами і для роботи, заснованої на тонкому розумінні якихось прихованих процесів.

Близнюки (22.05 - 21.06)

Близнюки можуть тимчасово бути в залежному або невизначеному становищі. Умови може диктувати повсякденна робота, самопочуття, психологічний клімат у сім'ї, компанії друзів, робочому колективі. Предметом інтересу може стати питання, пов'язані з розподілом обов'язків або оплатою праці. Частина дня може відняти турбота про «братів менших». Бажано утриматися від яскраво виражених ініціатив, так як сьогодні велика ймовірність втратити концентрацію на потрібних деталях і зайти в глухий кут.

Рак (22.06 - 23.07)

Раки сьогодні потребують заняттях, дозволяють «підживитися» енергетично, матеріально або емоційно. Може зрости інертність, тяга до комфорту. У цей день легко перейнятися атмосферою чуттєвості, не виключені нав'язливі бажання і фантазії. Ділові операції будуть успішніше, якщо у вас є час подумати, оцінити ймовірні ризики, підключити інтуїцію. У Раків-батьків на першому місці можуть виявитися інтереси дітей, можлива схильність до зайвої сентиментальності і гіперопіку в їх адресу.

Лев (24.07 - 23.08)

Левам слід знайти баланс між двома полюсами. Може знадобитися рівну увагу до особистим планам і домашнім подій, професійної та приватного життя. Підвищений інтерес і додаткові емоції може викликати матеріальна сторона питання, наприклад, тема, пов'язана з погашенням кредиту, оплатою житла, отримання у спадок нерухомості, землі. Варто остерігатися занадто особистого упередженого підходу там, де потрібно об'єктивний погляд, наприклад, при управлінні майном або бізнесом.

Діва (24.08 - 23.09)

Дівам сьогодні може бракувати оперативності й мобільності. Причиною може стати недовірливість, підозрілість. Ці якості можуть послужити вам хорошу службу, якщо ви керуєте своїми емоціями, а не вони панують над вами. День сприятливий для роботи в самоті, а також для дій, що потребують секретності, обачності, проникливості. Можливо успішне вирішення якого-небудь матеріального питання. Не виключено, що найбільш мудрою тактикою буде тимчасова пауза під зовнішньої активності.

Терези (24.09 - 23.10)

Терезам доведеться вирішити істотний матеріальний питання, або глибше вникнути в тонкощі фінансових, майнових, кредитних, іпотечних операцій. Можливо, вдасться придбати або орендувати речі, корисні в даний момент у господарстві. Відповідний момент для відвідування банку, ломбарду, страхової компанії, магазину вживаних товарів. Для успішного виходу зі скрутної ситуації може знадобитися підтримка або посередництво конкретної особи, наприклад, інвестора, юриста, податкового інспектора.

Скорпіон (24.10 - 22.11)

Сьогодні більшість Скорпіонів відрізняється проникливістю. Перевага частіше буде віддано пасивної вичікувальної позиції або дрібним маневрів. У багатьох представників знаку активізується інстинкт самозбереження, допомагає інтуїтивно обрати безпечний шлях. Вселяються Скорпіони можуть виявитися в положенні веденого, підкоритися впливу більш сильного партнера або впливової особи. У складної тривалої ситуації має сенс тимчасово відступити в тінь, щоб потім з лишком надолужити згаяне.

Стрілець (23.11 - 21.12)

Стрільцям зірки радять зайнятися рутинними операціями, внутрішніми справами, і при цьому бути готовим до невеликих сюрпризів. Можливо, ситуація виявиться не такий простий, як виглядає з боку. Не виключено, що заради справи вам доведеться чимось пожертвувати, наприклад, своїм вільним часом. Уваги може зажадати господарський або матеріальні питання. На першому плані можуть виявитися потреби підлеглих, потреби домашнього вихованця. Для підтримки здоров'я необхідно повноцінне харчування.

Козеріг (22.12 - 20.01)

Козерогам сьогодні краще відмовитися від паралельної діяльності та від занять, що потребують підвищеної мобільності, товариськості, спритності. День посилює інерцію, ускладнює швидке включення в будь-процес і оперативний вихід з нього. Не виключено, що вас настільки поглине одне цікаве заняття, що ви опинитеся не в змозі приділяти час інших напрямках. Не варто намагатися поєднувати домашні клопоти, різноманітні службові справи, ведення бізнесу і приватне життя, краще вибрати щось одне.

Водолій (21.01 - 19.02)

Для Водоліїв сьогодні важлива думка і настрій начальства, батьків, близьких людей. Емоційний фактор може виявитися сильніше, ніж хотілося б, і суттєво вплинути на поведінку. Аж до ночі знижена комунікабельність, здатність до неупередженої аналітиці. У вразливих Водоліїв може спостерігатися надмірна залежність від свого самопочуття або панує навколо психологічної атмосфери. В результаті, ви ризикуєте сконцентрувати увагу зовсім не на те, що для вас дійсно важливо.

Риби (20.02 - 20.03)

День схиляє Риб до підвищеної емоційності та вразливості. В залежності від складу характеру і вектора інтересів, можуть переважати романтичні, чуттєві, дослідницькі, авантюрні мотиви. Можливі мрії про далекі країни, життя або роботу за кордоном. У той же час, ці добу не розташовують до енергійних дій, пристрасні бажання можуть не привести до конкретних кроків. Вдалі рішення у сфері бізнесу і фінансів, як і багато інших, будуть засновані на інтуїтивному розумінні питання.

 
 
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024