У День святого Юрія весна сходить на землю

06 Травня 2017, 14:05
2807 Джерело: gstatic.com

Шостого травня відзначають День святого Юрія.

Для українців цей святий вважається покровителем хліборобства і скотарства. В іконописі святого Юрія зображують лицарем на білому коні зі списом у руках, яким убиває дракона. Цей святий лицар, за християнською легендою, врятував невинну дівчину в лівійських степах. Дівчина, за поганським звичаєм, була принесена в жертву драконові. Сам дракон у християнській символіці – це і є переможене поганство, на руїнах якого відродилася християнська церква.

Святий Юрій (Юрій-Змієборець, Святий Георгій, Георгій Переможець) – святий, мученик і воїн, патрон візантійських імператорів, а пізніше і руських (українських) князів, лицарів-козаків.

Історія життя Святого Юрія була трагічною та героїчною водночас. Він народився у III столітті в Каппадокії. Походив із князівського роду. Його батько обіймав високу посаду в римському війську, однак незабаром його скарали на смерть за Христа, і мати з дитиною переїхала до свого маєтку в Палестину, у місто Ліди.

Святий Юрій вступив на військову службу і завдяки своїм здібностям і мужності, виявлених у боях, вже в молодості одержав звання полководця і трибуна при імператорі Діоклетіані. Він стає радником, супутником, наближеним імператора. Однак, коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Святий Юрій не вагаючись відмовився від слави, почестей і земних благ і встав на захист віри свого батька – християнства. Міцний, непоборний воїн, він зазнав тяжких мук за сповідування Христа і загинув від них. За цей подвиг в ім’я віри Церква нарекла його Побідоносцем.

Юрія вважали захисником свійських тварин, особливо корів. А тому цього дня майже скрізь в Україні виганяли на пасовиська худобу з різними обрядами.

1
dna.com.ua
dna.com.ua

У різних регіонах України були щодо цього свята Юрія свої традиції.

Найпоширенішими вважалися такі: перед вигоном господарі годували тварин квітками – «юрочками», аби тварини давали багато молока, виганяли корів обов'язково після сходу сонця, «щоб зрання відьма не зашкодила» та, звичайно, молилися до святого Юрія, аби він беріг худобу.

За народним повір'ям, Юрій Весняний володіє чарівними ключами, котрими відмикає весняну землю і випускає росу, від чого розпочинається бурхливий ріст трав: «Юрій землю відмикає». Роса в цей день має надзвичайні цілющі властивості: люди похилого віку кажуть, що вона може сліпому зір повернути, дівчині красу подарувати, а якщо зібраною до сходу сонця росою окропити свійську птицю, то добре плодитиметься.

У цей час прилітають ластівки: «Ластівка прилетіла, скоро грім загримить». Юрій багатий також на прикмети, пов'язані з погодою та врожаєм. Зокрема, підмічали: «Юрій – з теплом, то Микола (22 травня) – з кормом», або ж: «На Юрія мороз, то вродиться овес».

У цей день за старих часів по всій Україні люди влаштовували обхід полів. Робили це усією громадою, на полі правили службу Божу, молилися за врожай. Обходини мають проводитися до сходу сонця. За народними повір’ями позитивно вплине на врожай закопана крашанка, що лишилася після Великодня. Потім кожна родина повертається додому й сідає до обіднього столу.

В народі вірять, що в День святого Юрія починає співати соловейко і вперше кує зозуля.

Не можна кричати і лаятися в цей день – може вбити грозою.

Ось такі от народні повір’я існують щодо Дня святого Юрія.

Район.Рожище вітає усіх, хто носить ім’я Юрія і Георгія, з іменинами.

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024