У Луцьку відкрили Центр розвитку місцевого самоврядування

05 Травня 2017, 11:12
2702

Це неурядова організація, яка займатиметься консультаціями і допомогою у втіленні реформи з децентралізації на Волині.

Відкривали центр - його керівник Анатолій Пархом'юк, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук, заступник голови облради Роман Карпюк, та представник Програми «U-LEAD» з Європою Мар’яна Семенишин.

На відкритті також були присутні голови перших створених на Волині об'єднаних громад: Зимненської - В'ячеслав Католик, та Смолигівської - Галина Прус.

Вони розповіли про те, як змінилося життя в ОТГ, що з обіцяного державою отримали, а чого ще доводиться добиватися. Також до центру завітали експерти Офісу реформ у Волинській області. Вони пообіцяли свою підтримку тим громадам, які прагнуть змін і готові їх робити.

Консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Волинські області Василь Гром розповів, що усі новостворені ОТГ мають високий показник виконання бюджетів. Навіть у найбідніших громадах він вищий ніж у містах обласного значення. На Волині вже створено 20 об'єднаних громад. На жаль, в Рожищенському районі немає жодної ОТГ.

Загалом, кажуть експерти цей процес трохи гальмується по всій Україні тими, хто не прагне змін і не зацікавлений щось робити.

«Об'єднання в громади - це, насправді, пігулка від хвороби українського народу», - вважає заступник голови ОДА Сергій Кошарук.

«У Польщі ця реформа відбулася ще у 90-х роках минулого століття. І вона не була добровільною, як у нас. Але я все ж таки підтримую цю добровільність. Люди повинні самі зрозуміти, що їм це потрібно. Хоча іноді ця добровільність і шкодить», - розповідає директор Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

Йшлося на заході також про подальше майбутнє бібліотечної мережі після створення ОТГ, роль громад у підготовці законодавчої бази децентралізації, перспективи передачі ОТГ повноважень розпоряджатись землями поза межами населених пунктів.

Луцький осередок установи Центр розвитку місцевого самоврядування є шостою організацією, відкритою в Україні. Такі центри вже діють у Вінницькій, Полтавській, Кіровоградській, Чернігівській і Хмельницькій областях.

Тут можна буде отримати консультативну та практичну допомогу у написанні стратегії розвитку ОТГ, грантових заявок на отримання додаткового фінансування та інше. Час від часу до Центру приїздитимуть експерти зі столиці.

Адреса центру: м. Луцьк, вул. Драгоманова, 1-А

Коментарі
06 Травня 2017, 17:32
Якщо на думку ода така пігулка добра, чого ж тоді більшість створених обэднаних громад Тернопільщини ( а створили їх там першими і найбільше) просяться вийти назад з отеї пігулки? Та на жаль назад вороття не має є тільки як вступити в ту... А потім гроші видано ОДНОРАЗОВО державою закінчуються і пігулка стає несмачною,(доводиться закривати фапи, школи і інші соціальні заклади), та про те в ОДА не розказують.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром