На місці кірхи в Рожищі має з’явитися православний храм. Баптисти – проти

29 Квітня 2017, 18:40
6827

Руїни старої кірхи, яку збудували у Рожищі німецькі баптисти, віддали у користування громаді Української Православної Церкви Київського Патріархату. Тут мають намір збудувати храм Преподобного Сергія Послушного. Натомість, баптистська громада Рожища проти. Мовляв, історично ця будівля мала б належати баптистській громаді.

Про це йшлося під час прес-туру «Історичними місцями Реформації Волині», організованого днями Волинським обласним оргкомітетом із відзначення 500-річчя Реформації, – пише Іванна Рудишин у виданні Волинський інформаційний портал.

Пастор церкви євангельських християн-баптистів міста Рожища Вадим Бандура розповів, що у Рожищі була ще й величезна лютеранська кірха. Утім, її зруйнували, залишилися лише світлини. Тому важливо зберегти хоча б стару німецьку баптистську кірху. Її, за словами пастора, збудували німці-емігранти. Прихожани ж були здебільшого німцями, але приходили й українці та поляки. Тож богослужіння вели німецькою, польською та українською мовами.

Пастор запевнив, що службу аж чотири рази в день, і на кожній було багато людей. Коли ж після війни німці тікали з цієї території й приходила радянська влада, то ключі від кірхи передали місцевій баптистській громаді. Але радянська влада забрала приміщення кірхи під казарму. Спочатку дозволяли вірянам збиратися у плебанії – будинку пастора, але згодом відібрали і той.

«Громаді сказали: ми вас завоювали – тепер приміщення наше», – зауважив Вадим Бандура. Далі ж добудували п’ять метрів до приміщення кірхи, аби приховати фасад історичної споруди та використовувати його у виробничих цілях. Зокрема, кірху використовували як виробничий склад фабрики «Динамо», яка виготовляла вовну.

До слова, залишки вовни досі розкидані усередині зруйнованої кірхи. Згодом цю територію приватизували. Власники, за словами Бандури, декілька разів змінювалися. Наразі ж це приватна власність ТзОВ «Вудленд Україна», яке займається лісопильним та стругальним виробництвом. Його керівником та співвласником є колишній очільник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник. Саме він, за словами Вадима Бандури, минулого року віддав будівлю Українській Православній Церкві Київського Патріархату.

Наприкінці минулого року владика Михаїл освятив тут камінь під будівництво храму Преподобного Сергія Послушного. «Як так сталося, що те, що спадково належить баптистам, тим, хто закладав історію нашого міста, віддали під будівництво православного храму? І власник, і Михаїл знали, чия це кірха», – висловився пастор церкви євангельських християн-баптистів міста Рожища. Він додав, що два роки тому в Рожищі була створена громадська ініціативна група «Мій батьківський дім», яка хотіла на базі цього приміщення відродити мультикультурний історичний центр, доступ до якого був би відкритий для православних, католиків, євреїв тощо. Це було б спільною площадкою у знак тих подій, які колись відбувалися в місті. Однак з певних причин не вдалося втілити це у життя.

На думку Вадима Бандури, варто було б зруйнувати перші п’ять метрів фасаду, аби повернути історичний фасад, замурований радянською владою. До того, він вважає, можна законсервувати пам’ятку для поступової реставрації до початкового вигляду. Ще один варіант – залишити пам’ятку у теперішньому вигляді, злегка окультуривши. «Це буде як наука тому, що зробила радянська ідеологічна війна проти Бога, і недопущення плюндрування історії», – сказав він і додав, що наразі такими діями просто переписується історія.

Для того, аби з’ясувати, чому приміщення кірхи віддали у користування православної церкви, Волинський інформаційний портал поспілкувався із керівником ТзОВ «Вудленд Україна» Богданом Колісником. Він розповів, що до цього моменту до нього та до співвласників підприємства ніхто із представників бабтистської громади не звертався. А про невдоволення, висловлене представниками їхньої громади, він чує вперше.

За словами Колісника, відстоювати культову споруду баптистам варто було ще тоді, коли її вперше приватизовували. Утім, до нині, на його переконання, нічого у цьому напрямку вони не робили. Наразі ж це приватна власність і юридично лише співвласники можуть вирішувати долю споруди. Богдан Колісник додав, що для нього і співвласників підприємства було важливо, щоб приміщення не використовували у виробничих цілях.

«Гріх перед минулим і перед майбутнім використовувати цю споруду для виробництва. Але чому ніхто до нас не звертався раніше? До нас звернулася громада селища Дубища і Рожища з проханням дати у користування для духовних потреб. Ми порадилися і вирішили погодитися. Це була ініціатива людей, не моя, і не Михаїла. Була б раніше ініціатива від баптистів, обговорювали б це», – сказав Колісник.

До слова, баптисти зауважують, що у Рожищі чимало вільного місця, де можна було б збудувати православний храм. «Для чого саме тут? Я вважаю, що це просто знущання, переписування історії?», – сказав пастор Вадим Бандура. І зауважив, що, за його інформацією, коштів на реконструкцію приміщення наразі не мають ні баптисти, ні православні.

Коментарі
29 Квітня 2017, 21:46
Директор музею, щось в цьому напрямку зробила? Чи знову"" моя хата скраю я нічого не знаю в цій історії".
29 Квітня 2017, 23:41
А навіщо на Вовнянці ще один храм УПЦ КП? Кому далеко до парку ходити, хай до греко-католика в тому районі йдуть, вони ж з отцем Василем друзі, разом служби служать, хресні ходи водять? Бог один і все таке.... Чи доходами не хочеться ділитися?
30 Квітня 2017, 00:47
Писали, що це найстаріша будівля в Рожищах. Було б дійсно добре, щоб збереглась хоч якась реальна історична памятка в нашому місті.
30 Квітня 2017, 00:53
"До нас звернулася громада селища Дубища і Рожища з проханням дати у користування для духовних потреб". Цікаво, а якій з існуючих конфесій в Рожище немає де збиратися, що їм понадобилась ця зруйнована кірха? А щодо Дубища то взагалі "до чого це?!"
30 Квітня 2017, 01:01
вже тих церков набудували до вибору до кольору......і ще мало
30 Квітня 2017, 01:03
Пітримую місцевого. За збереження історії. В усьому світі цінують свою історію, а рускі її переписують (наприклад Крим). Не будьмо совєтами.
30 Квітня 2017, 01:25
Дійсно, для того, щоб тут збудувати храм, треба стільки ж коштів, що й з нуля його будувати в полі. Так питання: навіщо руйнувати хоч і страшненьку вже, але все д пам'ятку історії, коли можна і в іншому місці збудувати
30 Квітня 2017, 12:24
в українському православному місці тільки один український православний храм ..я не проти щоб був ще один на таке місто це нормально
30 Квітня 2017, 12:24
А баптистів є немало грошей, то помалу відновлюють історичну пам'ятку, а не тільки зараз прокинулися. Подивіться, в якому вона стані. То вже краще й справді зробити храи, довести території до толку.
30 Квітня 2017, 13:32
Люди повинні знати свою історію, тим більше її берегти. На це потрвбно виділяти кошти не для арт кафе. Янішевського підключіть хороший всторик Романа Борисовича.
30 Квітня 2017, 14:01
Зробіть там музей.
30 Квітня 2017, 16:26
церков багато і віри нема одні гроші у всіх на думці
30 Квітня 2017, 20:39
А ви не судіть по собі, самі коли востаннє в церкві були?
30 Квітня 2017, 22:01
я так думаю.
30 Квітня 2017, 22:02
церкви не допоможуть
30 Квітня 2017, 22:53
Нехай займається директор музею. А то тільки сплетні розводить. . В житті за все треба платити. Скоро буде оголошено конкурс на директора музею кандидатур може бути багато Новосадиха не поможе. Янішевський за її робити не буде.
30 Квітня 2017, 23:07
хресні ходи водять та не з москалями бо москалі нікого не признають вони тут царюють але всьому колись та буде кінець москалі перехрещують перевінчують перехоронють одна встидотя
30 Квітня 2017, 23:56
будівля була у власності приватного підприемця він її купив...пізніше передав у власність громаді київського патріархату..наскільки я знаю...і це його було законне право....історичною памяткою вона не значилась..
01 Травня 2017, 00:03
тому злодію ще дайте де вкрасти....
01 Травня 2017, 21:20
В нас держава, чи ..колгосп"? Чому приміщення кірхи, культова споруда, передали в приватну власність?? Згідно закону, культові споруди маються передавати власникам ( конфесіям). Якщо це одна з найстарших споруд, то напевно варто її зберегти для наступних поколінь. Ідея музею теж не погана. КП напевно знайде собі місце і збудує, якщо буде така потреба!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39