«За» і «проти» мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення

28 Квітня 2017, 12:31
5299

Продовжувати чи ні мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення? Це питання активно обговорюється в суспільстві. Не могли обійти його стороною і депутати Рожищенської районної ради, які зібрались на 20-ту позачергову сесію.

За рекомендацією постійної комісії районної ради з питань сільського господарства та раціонального використання земельних і природних ресурсів було підготовлене звернення до керівництва держави про недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.


Ось його зміст:

Звернення Рожищенської районної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, щодо недопущення скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення

17 лютого 2017 року група народних депутатів України внесла подання до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційним мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який під спільним тиском селян був пролонгований Верховною Радою України на 2017 рік. Також всупереч мораторію в Верховній Раді України зареєстровано законопроект про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 року.

Прибічники вільного продажу землі сільськогосподарського призначення нібито відстоюють ринкові цінності та право селян розпоряджатись власним майном. Проте, ці аргументи не можуть замаскувати справжніх намірів поборників «ринку землі» скупити за безцінь родючі чорноземи та перетворити селян на кріпаків.

Зрозуміло, що за умов відсутності захисту власності та інвестицій, а також гострого дефіциту грошових коштів, навіть у вигляді кредитних ресурсів, єдине, до чого призведе право на продаж землі це скуповування земельних паїв великими агрохолдингами та корпораціями. Вже зараз десять найбільших агрохолдингів володіють (на правах власності чи оренди) мільйонами гектарів та чинять тиск щодо відмови від землі на малі сільськогосподарські підприємства та на сімейні ферми. Скасування з 1 січня 2017 року спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських товаровиробників призвело до ще більшого занепаду і дефіциту коштів у фермерських господарствах.

Якщо закон, яким дозволятиметься продаж землі вже з 1 липня 2017 року, буде ухвалено, фермери та селяни будуть поставлені в такі умови, коли їм нічого іншого не залишиться, як розпродати за безцінь свої паї і піти в найми до нових панів або їхати за кордон шукати кращої долі. Це призведе до остаточного знищення малих сільськогосподарських підприємств та сімейних ферм, які в усьому цивілізованому світі є основою аграрної складової економіки, масового зростання безробіття та посилення еміграції, а також до загибелі сіл та селищ.

На підставі вищевикладеного депутати Рожищенської районної ради звертаються до Вас з настійною вимогою:

- вжити всіх необхідних заходів для недопущення скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення;

- не допустити створення механізмів, що дозволятимуть торгувати землею сільськогосподарського призначення в обхід мораторію, зокрема за допомогою ухвалення закону про обіг сільськогосподарських земель, яким пропонується де-факто торгувати землею вже з 1 липня 2017 року;

- продовжити на 10 років мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні, розробити практичні механізми стимулювання і розвитку фермерського господарства, малого і середнього бізнесу в аграрній сфері.

         З повагою, депутати Рожищенської районної ради. 

Однак не всі депутати пристали на пропозицію підтримати це звернення. Як відомо головними поборниками мораторію є представники «Батьківщини». У районній раді їх підтримали й представники інших партій «Самопоміч» і «Свобода». Категорично проти продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення висловилась Раїса Кучмук, обраниця від «Нашого краю».


- Мене не влаштовує пункт у зверненні, де йдеться про те, що «фермери та селяни будуть поставлені в такі умови, коли їм нічого іншого не залишиться, як розпродати за безцінь свої паї і піти в найми до нових панів». Скажіть, я власниця і що може мене спонукати продати свій пай за безцінь?  Що може змусити мене піти в найми? У мене є право розпоряджатися власним майном. Якщо у мене чи моїх дітей немає бажання працювати на землі, це моє право її продати, - зауважила Раїса Кучмук.

Зрештою, думки депутатів щодо цього важливого питання розійшлись. З двадцяти присутніх на сесії депутатів, «за» проголосувало лише 12, 5 утримались,2 – «проти». Одна з депутаток чи випадково, чи то навмисне покинула сесійну залу перед початком голосування. Це була голова РДА Інна Гайворонська. Таким чином, звернення не набрало потрібної кількості голосів – 18-ти і рішення було не прийняте.


До речі, вже під кінець сесійного засідання депутат від «Самопомочі», відомий фермер Руслан Хомич прочитав цілу лекцію про переваги мораторію на продаж землі та про подібні проблеми, з якими зіткнулись сільгоспвиробники Литви. Але це вже було у питанні «Різне». Тому депутати жартома говорили, чому раніше нам цього не розповіли, можливо і результати голосування були б іншими.

Якби там не було, остаточне рішення - чи продовжити чи скасувати мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення прийматиме Верховна Рада. Щоправда, можливий і Всеукраїнський референдум з цього питання.

Коментарі
28 Квітня 2017, 15:48
З своїми заборонами скоро перетворимся в бананову (рошенівську) республіку.<br/>Люди самі в праві розпоряджатись своїм майном і, в тому числі, землею.<br/>Чи може всім ура-патріотам мораторіїв заборонити продавати кваритири, машини, урожай, бо прийдуть капіталісти - все викуплять, а ми залишимся голі й босі і підемо в найми до поляка?<br/>До поки не зайдуть сюди нормальні інвестори, не покажуть як треба відповідно до потреб часу працювати, до того часу будемо сировинним придатком заходу і будем весь матеріал туди гнати на переробку і мати свою мінімальну додаткову вартість і тішитись, що нас доять місцеві олігархи, що заробляють тут, а живуть там
28 Квітня 2017, 16:21
Ми вже відтак голі і босі . ПРОДАТИ Стратегічний запас країни і опинитися в повній дупі.
28 Квітня 2017, 17:40
Скільки людей померло не продавши свій пай... І взагалі у всьому світі немає поняття пай. Ну купить якийсь поляк кусок землі. Я згоден до нього найнятись на роботу.
28 Квітня 2017, 17:50
Роздеребанити ЗЕМЛЮ і можна завоювати з <br/>Країни
28 Квітня 2017, 19:09
і я краще піду до толкового працедавця-іноземця на роботу, ніж до наших рішал, що тільки собі в карман кладуть, а народ за їжу працює
28 Квітня 2017, 19:12
ні писати, ні думати не навчився, це вас, любителів мораторіїв, і обєднує, <br/>тримайся за свою землю і своїх олігархів, ідеальний раб
28 Квітня 2017, 20:31
100%
28 Квітня 2017, 21:07
Райка це проходімка розграбила колгосп в Любчі цегельний завод її витівки в тендерах де Давидюк виграє робота в спортшколі а за біржу праці потрібно відкривати кримінал
28 Квітня 2017, 22:50
Вона побудувала завод і підняла колгосп, а ти чим похвалишся??? Ім'я своє боїшся навіть вказати....
28 Квітня 2017, 22:50
Обсирач блін...
28 Квітня 2017, 22:53
Чому не пишете, що Горбач виграв суд.
29 Квітня 2017, 00:40
ми готуємо репортаж і ви будете приємно здивовані що ми напишемо ї куди..
29 Квітня 2017, 00:41
а вам на мальованці не гикаєт ься
29 Квітня 2017, 00:51
Горбач точно виграв так суд як і конкурс. Поживемо, побачимо. Мальованка їх там вже не приймає. Вони там прро...ли парафію. Хто хоч трохи мав зх ними справу вже з ними осторожно. Ще закусить господар хати-маліни. Він її з часом відсудить.
29 Квітня 2017, 01:14
вони там бухають
29 Квітня 2017, 21:49
&quot;Укроп&quot; в повному складі не голосували за звернення! Вказівка шефа? Теж готові торгувати земелькою.
29 Квітня 2017, 22:00
Нікого так не гнали селяни з посади, як настали вибори голови колгоспу, як Райку в Любчому. І не допомогла &quot;підтримка&quot; Клімчука, Літвінчука. А на рахунок її досягнень - просто не встигла роздерибанити з Давидюком те, що зробив попередній голова колгоспу. Доречі, і його вона підставила. А все життя її протягував Клімчук. Дружба велика була.
30 Квітня 2017, 03:02
гнати цю су..у з депутатів у смітєвий бак
30 Квітня 2017, 03:31
Скасувати мораторій на продаж землі в країні хаосу та беззаконня- це те саме, що дозволити узаконити людські органи віддавати на донорство.<br/>Якщо дозволять скупляти землю, то три-чотири олігарха, Пєтя, Вова, Ігор і т.п. скуплять її за безцінь в майже голих та босих селян, а в місцевих фермерів-інтелектуалів, таких як Руслан Хомич, вони її силою відберуть, завівши на фермерів уявні кримінальні справи, або пришлють нічних боксерів-тітушок.<br/>Чому знищується село: закриваються школи, фельдшерські пункти, садіки, масово працюють бари і жорстоко споюють молодь,- для того, щоб знищити власників землі- селян.<br/>Якщо олігархи скуплять землю,- в країні запанує кріпацтво. Зерно, картопля, гречка будуть не по 5-20грн/кг, а по 100 і більше. На колінах будемо стояти голодні і проситися!<br/>Тому, коментатори, давайте мати власну думку, а не сприймати те, що пропагують замовні журналісти на каналах своїх роботавців.<br/>А місцевим депутатам варто готуватися до питань сесії,- ви відповідальні перед виборцями. Тому, перед сесією потрібно &quot;перелопатити&quot; багато літератури, щоб бути грамотним та компетентним в важливих для України, міста, району та людей питаннях.
30 Квітня 2017, 10:20
Саме й олігархи й виступають проти продажу землі навіщо купляти гектар за 30 000 якщо ти ним можеш користуватись цілий рік за два метра зерна . Я взагалі не розумію як депутати більшість з яких торгаші або вчителі можуть щось вирішувати про землю .
03 Травня 2017, 11:47
А ти хто?
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024