Рожищенці зможуть обрати і змінити сімейного лікаря в будь-який час

27 Квітня 2017, 14:52
3943

МОЗ попереджає: до 1 липня кожен повинен вибрати собі сімейного лікаря.

Серед першочергових змін, над якими працює міністерство охорони здоров’я сьогодні, - зміна фінансування, розуміння поняття «медична послуга», встановлення чітких ролей лікаря і пацієнта.

І найголовніше, яке страшить не одного мешканця Рожищенського району – укладання договору з сімейним лікарем.

Хто такий сімейний лікар?

Сімейний лікар – це лікар, котрий може лікувати і дітей з 6-річного віку, і дітей з 3-річного віку з консультацією педіатра. Це лікар, який може подивитися вухо, може полікувати неврологічні проблеми, остеохондрози, радикуліти. Він може почати лікувати хвороби і подивитися, як буде розвиватися у подальшому.

Головні зусилля сімейного лікаря спрямовані на профілактику потенційних і лікування вже існуючих захворювань.

Сімейний лікар знатиме все про здоров’я вашої сім’ї, відповідатиме за процес і результат лікування пацієнта. Якщо він виявить певні ускладнення хвороби, то спрямовуватиме пацієнта до вузького спеціаліста.

Сімейний лікар буде своєрідним гідом у медичній системі й стежитиме за лікуванням на вторинному рівні. Рекомендована кількість пацієнтів, які обрали одного лікаря, - в межах 2000 осіб.

До коли треба укласти договір з сімейним лікарем?

Як зазначається на багатьох сайтах для підписання Декларації з обраними лікарями, буде не так багато часу – до 1 липня.

Вже 1 липня оплачувати роботу медиків первинної ланки хочуть відповідно до кількості укладених контрактів. Тому визначатися, кому із медиків довірити власне здоров’я і здоров’я своїх дітей, варто вже зараз.

Але, якщо ви все-таки не визначилися у своєму виборі, не біда. Під час так званого «перехідного періоду» пацієнтам, які з різних причин не встигли підписати Декларацію з лікарем до 1 липня 2017 року, надаватимуть допомогу у медзакладах за місцем проживання на тих же принципах, що і раніше. Однак так не триватиме вічно.

Жодних територіальних обмежень не існує

Читачів Район.Рожище цікавила інформація про те, чи буде збережений принцип дільничності при укладанні договору з сімейним лікарем. Особливу увагу привернула замітка розміщена в громадсько-політичній газеті «Наш край»  за 20 квітня 2017 року №16 під назвою «З яким лікарем підписувати декларацію». Рожищенців зацікавив список з іменами лікарів і чи саме з ними треба укладати договір.

1

«Людина може вибрати собі сімейного лікаря з будь-якої території України. Список поданий в газеті «Наш край» для того, щоб кожна сім’я в районі розуміла, з яким лікарем ближче територіально можна укладати договір, щоб знати, куди їй звертатися в разі чого. Наприклад, жителі селища Дубище можуть підписувати договір і з дубищенським сімейним лікарем, і з рожищенським, і з будь-яким іншим. Кожна сім’я в Рожищенському районі має право на вибір свого лікаря», – зазначив головний лікар Комунального закладу «Рожищенський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимир Мосійчук.

Володимир Антонович  також зауважив, що процедура укладання договорів поки не відбуватиметься, адже немає офіційного наказу.

Як бачимо, у рамках реформи охорони здоров’я жителі району шукатимуть собі сімейного лікаря самостійно. Основний принцип - кожен має вибрати лікаря, якому зможе довіряти.

Кожен житель району має право обрати сімейного лікаря без прив’язки до дільниць. Однак потрібно подумати, чи зручно буде пацієнту добиратися до сімейного лікаря, якщо територіально вони у різних частинах міста.

Коментарі
27 Квітня 2017, 18:24
хочу знати - А як мені визначитись , що мені говорять ці імя і прізвище ? - нічого, я їх не знаю.<br/>Як може пацієнт знати хороший це лікар чи ні. Я що з ними вісіма особисто знайома? Як можна взнати - то просто хороша людина, а хто ще й спеціаліст хороший? чи може всі - ніякі . спеціалісти широкого профілю - це дурдом.
27 Квітня 2017, 21:42
це бред сумашедших...домайданились...........
27 Квітня 2017, 21:52
Чуєш ти, ти вже мене достав бовдур. Ще раз скажеш домайданилися і я тобі довбень морду наб'ю. Давай приходь януковичівська підстилка я тобі покажу
27 Квітня 2017, 23:04
Ти сам бовдур ти мабуть точно домайданився придурок скажений,ще лякаєш МРАЗЬ..
27 Квітня 2017, 23:13
&quot;МРАЗЬ&quot; то твій родич з Росії, путінська довбня! Йди нафіг на російські сайти і прославляй антимайданутих
28 Квітня 2017, 00:00
Євромайданутий до майданився ніщета.
28 Квітня 2017, 00:32
А ти зустрінься зі мною і скажи мені в лице це слово. Чи ти тільки, як вчив тебе яник з-під поли вмієш гавкати?
28 Квітня 2017, 11:13
Показали вершину культури і один і другий, ваш діалог яким боком до статті.
28 Квітня 2017, 12:26
Ось так &quot;вирішують &quot; медичні проблеми.
28 Квітня 2017, 17:44
О так ще в сімейній медицині, білевич тільки не було!
28 Квітня 2017, 23:17
Цілком з вами згідна.
29 Квітня 2017, 00:10
Та ця білевич людей експлуатує щоб її возили, не соромно, не можеш сама сиди в дома!!!!!!!!
29 Квітня 2017, 10:41
Взагалі не розумію навіщо її сюди взяли! Толку!?
05 Травня 2017, 14:20
Таня кусає подружку і не може вкусити.
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024