Якщо працювати, то важко скрізь, - секретар Рожищенської міської ради Ірина Гундир

26 Квітня 2017, 13:42
5459

У свої 24 Ірина Гундир - секретар Рожищенської міської ради. Старт політичній кар'єрі дала громадська діяльність. Ірина спочатку представляла інтереси жителів своєї вулиці, у боротьбі з перевізниками піску, які, порушуючи обмеження тоннажу, зруйнували дорогу. На вибори пішла від партії «Громадянська позиція». На окрузі підтримали.

Дизайнер за освітою, молода мама Ірина навчається не лише на власних, як кажуть, гулях. Нині вона - учасниця проекту від міжнародного фонду Фрідріха Науманна, який підтримує ліберальні політичні партії в Україні. Як стати лідером, будувати політичну кампанію, досягати високих результатів у роботі? Усього цього молода політик навчається нині у братній Грузії.

Рішення йти в політику було спонтанним, - розповідає Ірина Гундир, -  Просто запропонували моїй мамі йти в депутати, а мама запропонувала мені. Стало цікаво, бо це щось нове. Політика брудна річ у всьому світі, але в Україні вона ще й корумпована. На жаль, найчастіше у політику йдуть вирішувати свої проблеми. Або депутатство заради депутатства. Можливо, це нам навмисне нав'язують думку про бруд у  політиці, аби переконати туди не сунутись. З цим стереотипом треба боротись.

Раніше я брала участь у творчих проектах, адже за освітою я дизайнер, допомагала організовувати концерти, ярмарки, акустичні вечори. Але хобі має залишатися хобі, тоді воно улюблене. Для мене це творчість. Коли хобі стає твоєю роботою, то з часом воно перетворюється на рутину. Тому, вирішила, буду балотуватись.


Депутатом бути одне, а от те, що секретарем мене вибрали, то це інша справа. На цей крок мені було важко зважитись.

На цій посаді я півтора року. Важко. Якщо людина працює, то їй будь-де буде важко. Потрібно багато вчитися. Тим більше живемо у період реформ.

Як потрапила на навчання у Європейській жіночій академії політичного лідерства та передвиборчих кампаній? Це можливість лише для жінок, які представляють ліберальні партії. В Україні це «Сила людей» і «Громадянська позиція Анатолія Гриценка». Бажаним є знання англійської. Заповнила анкету і пройшла.


Загалом учасниці проекту - це жінки-політики з 6 країн колишнього СНД: Вірменія, Грузія, Азербайджан, Молдова, Україна, Боснія і Герцоговина. Хтось працює в міністерстві, хтось є депутатом місцевої ради чи нардепом. Також серед нас є журналісти. З України - шість представниць політикуму. Окрім того, що самі навчання дуже прикладні, відбувається також колосальний обмін досвідом. Ми, наприклад, дізнаємося, як впроваджуються зміни в тій чи іншій країні від її представниць.

Так, наприклад, для української жінки йти в політику це звичайна річ, а от у Вірменії намір жінки балотуватися на посаду міського голови, викликав цілу хвилю резонансу. Хоча є й спільні риси.  Загалом у всіх країнах Східної Європи жінок у політиці мало.


Ще одна спільна проблема - це впровадження реформ. Щоб щось змінилось, його треба змінювати докорінно, але цього всі бояться. Нам здається, що Україну ніхто не помічає, але це не так. Стежать за нами. Особливо в Грузії. Частково через Саакашвіллі. Згадують його реформи, які пройшли дуже швидко. Якраз тому, що це були докорінні зміни.

Щодо адмінреформи, то в багатьох країнах СНД вона відбувається за подібним сценарієм. Влада не зацікавлена, усе йде так повільно, люди не беруть ініціативу у свої руки.

Навчання проходить в три етапи. Два уже минули в січні і в березні. Вони відбувались у столиці Грузії - Тбілісі. Завершальна сесія буде у травні в місті Батумі.


Враження від Грузії - виключно позитивні. Дуже відкрита і гостинна країна, особливо до українців. На вулиці ніхто тобі не відмовить підказати, як тобі дістатися у те чи інше місце, які місця варто відвідати. Люди ніколи не відвертаються і не роблять вигляду, що не розуміють. Запропонують підвезти, провести. І зовсім не страшно. У супермаркетах багато українських продуктів. Вони значно дорожчі, ніж у нас, але дуже приємно було це зауважити. Рівень життя у них вищий. Мінімальна зарплата у Грузії приблизно 600 ларі, це понад 6000 гривень.


Напевне, найважливіше чого нас навчають, це політичне лідерство та персональний брендинг. Вчать завжди пам'ятати про те, що ти публічна людина, бути відкритим до людей, власним прикладом підтверджувати свої наміри щодо здорового способу життя і боротьби з корупцією, не відмежовуватись від світу охоронцями, ніколи не відмовляти журналістам щодо коментарів і інше.


Також нас вчать покроково планувати свою політичну кар'єру і разом з тим виробляти стратегію діяльності на своєму рівні. Кожному з нас потрібно чітко визначати цілі і шляхи їх досягнення, а потім усім депутатським корпусом виробити спільну стратегію розвитку нашого міста. Далі - відповідно до стратегії планується бюджет.


В нашому місті є велика проблема із дозвіллям молоді. Хотілося б, щоб розвивалася культура, неформальна освіта, щоб нас готували не до іспитів, а до життя, щоб розвивався спорт. Для Рожища хотілося б поліпшити благоустрій парків і скверів, щоб люди мали гарні місця для відпочинку. Я все ще мрію про облаштування парку над річкою Стир. Будемо цим займатися.

Якби відбулося об'єднання в громаду, то більше таких питань вдалося б вирішити, бо місто мало би більше повноважень. А так нині Рожище займається здебільшого вирішенням господарських проблем. Пересічним людям часто навіть важко зорієнтуватися, в яку установу їм потрібно, якщо питання стосується освіти, культури чи соціального захисту. Ці навчання дають мені натхнення працювати над цим.


Оксана Петрук
 

Коментарі
26 Квітня 2017, 18:55
провести зміни в нашому місті ця депутат секретар має всі можливості але тут треба самопіар і крапка в нашлму міста нічого не зробила
26 Квітня 2017, 19:32
На таких молодих одна надія! А заздрісники хай вдавляться
26 Квітня 2017, 22:30
А що ти хочеш щоб вона тобі зробила? Дорогу полатала? Ходила замітала за такими як ти? Свої обовязки вона виконує. Трішки самопіару не заважає
27 Квітня 2017, 00:28
Так вона молодець,Іринко не здавайся іди до мети, але не забувай що ти людина)))не стань однією з тих хто любить чужі гроші.
27 Квітня 2017, 11:00
Ти молодець.
29 Квітня 2017, 19:33
Тобі ще треба вчитися і вчитися.
14 Травня 2021, 02:09
кицюня молодець...була
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024