У Рожищі побували журналісти з усієї Волині

23 Квітня 2017, 19:30
6340

Волинські журналісти побували в прес-турі «Історичними місцями Реформації Волині», де ознайомилися з культовими пам'ятками протестантизму.

Волинь, як багато і як мало сказано в цьому слові. Найбільша цінність нашого краю – люди, які своєю працею примножували багатства рідної землі, зберігали не тільки традиції і звичаї, а й витвори мистецтва, архітектури. Волинь – колиска України, земля повна таємниць. Кому хоч раз довелось побувати в нашому краї, не забуде його чарівної краси.

Волинь багата не лише своєю природою, а й визначними витворами мистецтва, архітектури, історії. А ще – щирою вірою в Бога. 

Саме з Волині розпочав своє життя протестантизм в Україні.  Перші громади у 30-40-х роках XVI століття заснували європейські лютерани, кальвіністи, чеські брати, які оселялися на українських етнічних землях, рятуючись від переслідувань католицької влади.

Вже у XVII століття на Україні було понад двісті протестантських громад. Протестанти активно сприяли національно-культурному піднесенню України через розвиток освіти, науки, книгодрукування, утвердження самодостатності рідної мови, пропаганди віротерпимості та свободи совісті.

Нині протестантизм знаходиться на другому щаблі серед християнських вірувань в Україні.

Мабуть всім відомо, що 2017 рік по всьому світу є роком 500-річчя руху Реформації. Україна також долучилася до заходів спрямованих на підвищення рівня духовності й освіченості громадян.

Так у п’ятницю, 21 квітня, для волинських журналістів був організований прес-тур «Історичними місцями Реформації Волині».


Провідні експерти з історії, теології, соціальних комунікацій, а також пастори місцевих церков відкрили для присутніх представників ЗМІ цікаві факти зародження  протестантизму на нашій землі, про його конфесійний поділ, відомих генераторів руху, його вплив на розвиток освіти, науки та технологій, економічне процвітання держави та багато іншого цікавого, але, на жаль, досі невідомого для багатьох українців.

Окрім розповідей досвідчених людей, було надзвичайно цікаво подивитися на визначні, історичні  місця, культові споруди в яких давним-давно збиралися люди, аби почути слово Боже.

Маршрут проліг через Луцьк, Олику, Човницю, Рожище та Кисилин. Район.Рожище із задоволенням поділиться із своїми читачами цікавими фактами про історичні будівлі в згаданих містах та селах.

ЛУЦЬК – Лютеранська церква та Музей історії Луцького Братства

Звісно, осередком протестантизму в Луцьку є Лютеранська кірха. Саме її силует займає вагоме композиційне та естетичне місце у загальному тлі так званого Старого Луцька. Кірха, а нині баптистська церква, є єдиною пам’яткою готичної архітектури обласного центру та єдиною культовою пам’яткою протестантизму – лютеранству. Кірху було збудовано у 1906 році як храм Луцької лютеранської громади. З часу побудови вона виконувала роль одного з головних храмів німецьких колоністів Волині.

Попри війну та стихійні явища, кірха вистояла, що, як зауважив голова Волинського обласного об’єднання церков євангельських християн-баптистів Ярослав Троць, свідчить про існування та заступництво Бога.

1





 

У Музей історії Луцького братства завідувачка, провідний науковий працівник Волинського краєзнавчого музею Олена Бірюліна розповіла відвідувачам, що цей музей єдиний в Україні, присвячений окремій братській організацій. Експозиція музею розміщена у приміщеннях колишнього братського монастиря. У музейних залах частково відтворено монастирський інтер’єр на вітринах представлено оригінальні предмети церковного вжитку.

Також тут можна побачити стародруки, документи з фінансової діяльності луцьких братчиків, метричні книги Хрестовоздвиженської братської церкви ХХ ст. та багато іншого цікавого та повчального. Проте найціннішим «експонатом» музею варто визнати автентичну інтер’єрну кладку братського монастиря. Відвідавши цей невеличкий за розміром музей можна познайомитися зі світом луцького міщанського суспільства ХVІІ-ХІХ ст..










 

ОЛИКА – селище, що внесене до списку історичних місць України

Неймовірна містина, яка підкреслює свою красу пам’ятками архітектури національного значення. А саме, древнім Олицьким замком, побудованим у 1558 році, Колегіальним костелем Святої Трійці, Луцькою брамою, одним із найстаріших костелів Волині – Святих Петра і Павла й  колишньою уніатською Стрітенською церквою у стилі бароко.

Цікаво та натхненно про Олицький замок, який впродовж століть належав родині Радзівіллів, розповідав місцевий вчитель історії  Анатолій Гура. Саме під час панування Радзівіллів Олика досягає найбільшого розквіту та отримує магдебурзьке право.











1

 

ЧОВНИЦЯ (Ківерцівський район) – представлена найстарішою українською святинею євангельських християн-баптистів – дерев’яною  церквою

За словами пастора  церкви в Човниці Андрія Гонтаря, побудована вона з початком ХХ ст. на подвір’ї євангельського християнина, дядька всесвітньовідомого вченого, математика, академіка Михайла Кравчука. Про цю видатну особу в селі нагадує  музей його імені та пам’ятний знак на місці батьківської хати.

Варто зауважити, що при всіх режимах (польському, німецькому, радянському) Човницька баптистська церква використовувалася виключно за призначенням – для богослужінь. Хоча звісно були, за словами пастиря, й неприємні моменти в її існуванні – часто-густо тут били вікна церкви. Але з часом місцеві мешканці стали лояльно відноситися до протестантів.

1



 

РОЖИЩЕ – Баптистська кірха, як об’єкт руйнування історичної пам’яті

Рожище зустріло учасників прес-туру «Історичними місцями Реформації Волині» відомою в місті Баптистською кірхою.  

Мабуть, всі рожищани знають долю цієї культової споруди в наш час, а от відомостей про її минуле не так вже й багато. Війна та радянська влада знищила все, що колись жило і функціонувало.

Провідником та екскурсоводом по руїнах старої кірхи був пастор церкви ЄХБ міста Рожище Вадим Бандура. Він розповів, що цю споруду побудували німецькі баптистами ще у 1862 році. Згодом ключі від кірхи перейшли місцевим українським баптистам. Але незабаром радянська влада розпорядилася приміщенням кірхи по-своєму і забрала її під казарму, дозволивши спочатку збиратися у плебані.

Проте така ж доля спіткала згодом і плебаню. Тоді, за радянської влади, була зроблена добудова на п’ять метрів, аби сховати фасад культової споруди християн-баптистів. Використовували кірху, як виробничий склад фабрики «Динамо».

На жаль, не оминула цю споруду лиха доля й за нинішньої влади. Адже незважаючи на її законних власників, споруду передали під інше цільове використання. Але про це поговоримо в наступному матеріалі.





 

КИСИЛИН – найдавніше поселення Волині

Втомлені, проте з великим задоволенням «туристи» приїхали в село Кисилин, яке розташоване у північно-східній частині Локачинського району на лівому березі річки Стохід. Про давню велич цього мальовничого села, говорять руїни костелу та монастиря католицьких монахів-кармелітів, збудовані на місці знищеної соцініанської школи, а також Свято-Михайлівська церква.




 

Коментарі
23 Квітня 2017, 23:28
Наша Волинь має неповторну історію в тому числі наше Рожище. Кого цікавить історія Рожищ рекомендую прочитати книгу нашого місцевого дослідника - історика Леоніда Козярчука "Сторінки історії містечка Рожище"Луцьк 2016.
24 Квітня 2017, 00:44
"Не знати, що трапилось колись, - значить назавжди залишитись дитиною"
25 Квітня 2017, 01:23
Да, совєти знищили багато чого...
25 Квітня 2017, 01:37
Ти хоч думай що говориш....Те,що знищили сьогодні прийдешні бандерівці це взагалі геноцид ....
25 Квітня 2017, 18:31
а хто саме такі "прийдешні бандерівці"? та що саме знищили? конкретно можна???
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024