У Мильську народилася королева твісту Олена Майданець

21 Квітня 2017, 11:30
4203

Хелена Майданець – королева твісту з Волині, яка все своє життя присвятила музичній кар’єрі.

Народилась 5 жовтня 1941 року в селі Мильськ, яке тоді входило до Луцького повіту Волинського воєводства. Батьками Хелени (Олени) були православні Філімон та Лідія Майданці. В родині було троє дітей, Хелена була наймолодшою. Повідомляє сайт Хроніки Любарта.

Після війни в 1946 році родина переїхала до Польщі в місто Щецін. Музичний талант дівчинка отримала від свого батька Філімона, який був кларнетистом. Саме він навчав доньку музики з дитинства, а на п’ять років подарував їй піаніно. В Щеціні батько через одного місцевого матроса діставав рідкісні зарубіжні платівки і виховував у доньки гарний музичний смак. З дитинства Хелена захоплювалась джазовою музикою Елли Фіцджеральд, Конні Френсіс.


В 1957 році померла матір Лідія, і головною в домі стала старша донька Роза.  

В 1960 році Олена закінчила Ліцей імені Марії Склодовської-Кюрі та місцеву музичну школу. В 1961 році в складі гурту «Кліпси» Хелена виступала як музикант, який грав на органі. Перший дебют як співачки відбувся у 1962 році в щецінському студентському клубі «Пінокіо». В наступних роках дівчина успішно виступила на фестивалях в Сопоті та Ополе.

У 1963 році вийшла її перша платівка. Хелену почали запрошувати з виступами до Швейцарії, Угорщини та Франції. В 1963 році на запрошення директора паризького концертного залу Олімпія, вона вперше поїхала на гастролі до Франції. Під час виступу в залі була присутня Марлен Дітріх, яка пізніше відзначила голос Хелени Майданець.

З того часу її почали називати «королева твісту». Твіст з огляду на час своєї появи був популярним стилем зі швидкими ритмами і нестримними танцями. Твіст – продовження епохи рок-н-роллу.


Про співачку багато писали в французькій пресі, але це не сподобалось тодішньому комуністичному лідеру Польщі Владиславу Гомулці. По поверненню до Польщі, в Хелени на кілька років відібрали закордонний паспорт. В цей час вона співпрацювала з польськими гуртами «Radiowy Zespół M-2», «Czerwono-Czarni», «Niebiesko-Czarni», «Ricercar 64», «Studio Rytm».

Саме тому, коли в 1968 року Хелена поїхала Францію, то вирішила вже не повертатись в Щецін і оселилась в Парижі, де успішно продовжила кар’єру твістової співачки. У кінці 1960-х роках її голосом захоплювались не лише поляки, а й французи, які називали Хелену в пресі як «найпрекрасніші очі Французької Рив'єри» або «королева твісту».

В Франції Хелена виступала на радіо та телебаченні, знімалась в фільмах. В 1970-х роках з гастролями відвідала Марокко, Канаду, Кувейт. У 1970 році взяла участь в масштабному концерті «50 років польської пісні» в Польщі і США.

16 січня 2002 року Хелена Майданець взяла участь у телепередачі, де зустрілася зі своєю давньою подругою і колегою Карін Станек. Через два дні, 18 січня вона раптово померла в своєму будинку в Щеціні. 24 січня урну з прахом співачки поклали в сімейному склепі на Центральному кладовищі Щеціна. Сьогодні ім’я Хелени носить Літній амфітеатр в цьому місті. Хелена не була одружена і не мала дітей, все своє життя вона присвятила музичній кар’єрі.

Після смерті Хелени вийшла книга про неї, під назвою «Хелена Майданець Завтра буде добрий день» - це зібрання 55 інтерв’ю про співачку.





 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром