Ігумен Яків з Сокільського монастиря розповів про прокляття і анафему

19 Квітня 2017, 13:00
4142

Про суть і різницю прокляття та анафеми розповів намісник Сокільського Свято-Успенського чоловічого монастиря ігумен Яків (Мільян) у черговій передачі «Що каже священик». Йдеться на сторінці у Facebook Волинської єпархії Київського Патріархату.  

Отець Яків зауважив, що ми часто в опалі гніву висловлюємо прокльони. А цього не повинно бути, адже цим ми наганяємо гріх на себе. Як наслідок, стаються певні негаразди, людина починає хворіти, не може знайти роботу і т. д. Тобто, говорячи медичними термінами, усі негаразди, які стаються у нашому житті можуть бути симптомами проклять, – зазначає чернець.

Дуже часто не отримавши відповідь як боротися із такими прокльонами, люди звертаються до ворожок, екстрасенсів, знахарів, які не допомагають, а лише поглиблюють гріх. У таких випадках завжди потрібно йти до храму, молитися, сповідатися, причащатися. «Благословляйте тих, хто вас проклинає», – так нас вчить Господь, – нагадує ігумен.

Намісник монастиря пояснив, що анафема – це вище церковне покарання за тяжкі гріхи, яке накладається не на саму людину, а на її діяння. Це «лікарський» акт ізоляції від спільноти віруючих. Але таку людину не можна полишати, адже вона може виправитися і отримати Спасіння.

 

Коментарі
20 Квітня 2017, 03:26
Анафема "накладається не на саму людину, а на її діяння". Вікіпедія -(грец. αναθημα — проклятий, відлучений, вигнаний). Як це можливо щоб дії людини підпали під прокляття (анафему) і при цьому не "зачепило" людину???
20 Квітня 2017, 12:53
Кому як не цьому "ігумену" знати що його патрон Філарет під анафемою
20 Квітня 2017, 15:52
Так що Філарет має шанс виправиться і отримати спасіння, хоча це певно, не той випадок....
21 Квітня 2017, 02:30
і тут висер промосковських шовіністів)))«Общєй колибєлі» у нас із російським народом не було; ніколи не були ми «єдіним народом»; ніколи не було у нас не тільки «тысячелетнего, от начала принятия православия, единства» з Московською Церквою, а й взагалі КАНОНІЧНОЇ єдності ніколи не було. Бо тоді, коли північно-східні єпархії підпорядковувались Київській митрополії, Російської Церкви як такої взагалі в природі не існувало, а коли в XVII ст. Російська Церква підпорядкувала собі Українську, то відбулося це, як сказано в Томосі Царгородської Патріархії 1924 року, «не за приписом канонічних правил».<br/>Отже, всі канонічні підстави для створення в Україні Української Православної Помісної Церкви у нас є. Ми — окремий народ. У нас своя суверенна Держава. У нас є апостольська спадкоємність, що йде не лише від рівноапостольного князя Володимира Великого, а й від благословення землі нашої св. апостолом Андрієм Первозванним — землі, що зростила безліч святих, просіявших не лише на берегах священного Дніпра..Ми ніде й ніколи не переривали цієї спадкоємності. Ми ні в чому не відступали від догматів православного віровчення й від науки Христової. Тому «єретиками» й «розкольниками» нас можуть називати лише НЕВІГЛАСИ, які не знають вчення святих Отців Рішення про &quot;анафематствування&quot; Патріарха Філарета прийняв Архієрейський Собор РПЦ. Таке рішення є беззаконним, не згідним з церковною практикою і не має для Патріарха Філарета ніякої сили.Наприклад в миру, це все одно, що Верховна Рада України оголосила імпічмент президенту США
21 Квітня 2017, 02:33
Доречі, чи не гидко московським попам у церквах збудованих І.Мазепою?))))або як берете благословення у теперішннього московського патріарха якого висвятив патріарх Філарет????))
21 Квітня 2017, 17:35
Чоловіче що ти городиш?... Як би ви знали вчення Святих Отців ви б ніколи не служили б службу з католиками! Все інше тобою сказане то повна маячння яку придумав Філарет і йому подібні щоб якось виправдатись перед людьми яких він із собою потягнув в розкол.
21 Квітня 2017, 17:37
Не п.....и мені тут
22 Квітня 2017, 00:58
І чия б собака гавкала, Святі Отці в своєму вчення з католиками служити і хресні ходи водити вчили? А рукоположив Філарет ще не будучи під анафемою, а потім зробив розкол через своє чистолюбство і бажання влади, а потім декілька раз порушив клятву дану на Євангеліє
22 Квітня 2017, 01:00
Не бісися!!!!!
22 Квітня 2017, 03:00
заспокойтеся так звані отці мп це не От Василь)))..спільний хресний хід за мир вУкраїні не суперечить канонам православної церкви))..між нами відмінність в тому що українська православна церква є самостійна згідно 34 ап правила а політичне рішення визнання це питання часу а ви всьго навсьго філія російскої церкви в Україні..І я Українець а ви всьго навсьго малороси за наказом катерини)))
22 Квітня 2017, 05:12
&quot;спільний хресний хід за мир вУкраїні не суперечить канонам православної церкви&quot; - яким саме канонам не суперечить? чи ляпаєш аби ляпнути? Усім всеодно з ким ви водите ходи, хоч з сектантами, головне не називайте себе православною церквою от і все
22 Квітня 2017, 17:05
Щодо анафеми і як вона торкається вилученої людини з Церкви Христової. Та справедливе відношення християн до такої бідолашної людини, пропоную подивитися на погляд одного святителя. Якого анафемствували на помісному соборі із-за намови патріарха Феофіла і без присутності самого вилученного, ні за що Золотоустого. Коротенько вашій увазі: &quot;Или вы считаете маловажным - прежде времени и Судии произнести на кого-нибудь такое осуждение? Ибо анафема совершенно отлучает от Христа. Но что говорят люди, способные на всякое зло? Он еретик, говорят они, имеет в себе диавола, произносит хулу на Бога и своими убеждениями и суетною лестию ввергает многих в бездну погибели; посему он отвержен отцами, особенно учитель его, произведший разделение в церкви, - разумея Павлина или Аполлинария. Различия между тем и другим они но большой части не касаются, ловко избегая нового разделения и служа доказательством того, что заблуждение усилилось в недрах грубейшего предубеждения. Но ты поучай, с кротостию наказующе противные, еда како даст им Бог покаяние в разум истины, и возникнут от диавольския сети, живи уловлени от него в свою его волю (2 Тим. II, 25, 26). Простри сеть любви, не для того, чтобы храмлющий погиб, но лучше, чтобы он исцелился; покажи, что ты по великому добродушию хочешь собственное благо сделать общим; закинь приятную уду сострадания, и таким образом, раскрыв сокровенное, извлеки из бездны погибели погрязшего в ней умом&quot;.<br/>Як колись патріарх Феофіл розколов церкву, звинувативши у цьому Золотоустого, наклали анафему, він так і помер вилучений. Але не все те, що лжепастирі розв'яжуть тут на землі, буде розв'язане там на небесах, так і у наші дні не все те, що агресорський патріархат розв'яже тут на землі відстоюючи інтереси руського міра, а не Церкви, буде розв'язане на небесах. Не біймось гріх називати гріхом і вчинки лукавих-луквами, як і Христос називав батьків мп-шників: горе вам лицеміри породілля єхидни видаєте себе за праведних, а в середині повні беззаконня. Не розумію, як можна жити в Україні і далі відстоювати інтереси, які руйнують нашу державу і нашу Українську Церкву. Я не проти МП, я проти їхньої агресії до нас українців, адже це доказано: у верховній раді їхнє відношення до наших загиблих синів від руки агресора, відношення до голодомору, пропаганда і просування руського міра, на Україні не війна, а громадянський конфлікт - де влада не хоче чути голос донбасу і сотні і безліч таких прикладів. Я за те, щоб МП мали погляди виключно Христові та українські, а не погляди агресора і цим самим справедливо називатись агресорський патріархат...
23 Квітня 2017, 11:41
в Україні є православна церква це Українська з апостольським спадкоемством..в чому суперечить спільний хресний хід за мир в Україні канонам православної церкви???відповіді так і не дав тільки вкинув висер промосковської маячні..раз хотиш в філію російскої церкви то ходи тобі ніхто не забороняє
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024