Що важливе для людини криється у святі Пасхи

16 Квітня 2017, 16:00
2636

Район.Рожище продовжує започатковану рубрику «Духовні бесіди».

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що нова рубрика допоможе знайти всі відповіді на важливі для вас запитання.

Сьогодні ж про Пасху нам розповідає пастир ЄХБ міста Рожище Вадим Бандура.

Свято воскресіння Ісуса Христа об’єднує християн усього світу (православних, протестантів, католиків), і є основою нашої віри. «Коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша! 1 Кор 15:14

Скільки у світі релігій, скільки вірувань? Але жодна з них не може запропонувати нічого подібного: ні реальності воскресіння, ні перемоги над смертю, ні впевненої надії на вічне життя. Воскресіння Ісуса Христа – це те, що відрізняє християнство від будь-якої іншої релігії чи філософії.

Недивно, що ще з самого початку, коли відбулось це чудо, були спроби сил темряви спростувати чудо воскресіння. З першого ж дня  сатана кинув усі сили, щоб спотворити, знищити, заглушити навіть саму думку про це. У Біблії читаємо, як навчали фарисеї воїнів, що сторожили гріб: «і сказали: Розповідайте: Його учні вночі прибули, і вкрали Його, як ми спали. Як почує ж намісник про це, то його ми переконаємо, і від клопоту визволимо вас».(Від Матвія 28:13,14)

Але хіба можна приховати істину?! Воїни стали свідками цього справжнього чуда. Ангел перший сповістив для сумних жінок цю радісну звістку. Крім того більше 500 людей бачили Ісуса Христа воскреслим. Ніхто так і не зміг приховати цю істину, що розповсюдилась по всьому світу, даючи людям  надію і віру в Єдиного Всемогутнього Бога. До нас на Україну ця звістка була вперше принесена учнем Ісуса Христа Андрієм (Первозванним).

З того часу, коли Київська Русь прийняла християнство і до 1917 року це свято вважалося найбільшим і тому 7 днів ніхто не працював. Але скоро прийшла нова влада і оголосила Богу війну. Тепер вже радісні слова пасхального привітання говорились пошепки, а тих хто відкрито сповідував віру в Ісуса Христа, висміювали і визнавали за ворогів народу.

Напередодні Пасхи усі газети наперебій «спростовували» факт воскресіння Христа, називаючи це видумкою і міфом. Під будь-яким приводом пасхальна неділя оголошувалася робочим днем, а біля церков стояли активісти, щоб не пускати на служіння молодь та дітей.

Слава Богу влада помінялась, і сьогодні в нашій країні про воскресіння Ісуса Христа вільно проголошується у церквах, ЗМІ , Інтернеті. Тепер на богослужіння приходять не лише бабусі, але молоді люди, діти, президенти, міністри, політики.

Як же важливо,  щоб наша віра не залежала від загальної думки суспільства, політики держави. А була щирою, незламною, зростаючою, і тією, що долає усі перешкоди!

Чому ж ворог душ людських  прагне спростувати факт воскресіння Ісуса Христа? І що важливе для людини криється у цьому святі?

1. Христос воскреснувши переміг смерть!  Нікому не хочеться старіти і помирати. Смерть ввійшла у світ через непослух Адама і Єви. Вона – постійне нагадування про всю серйозність гріха і гнів Божий за нього. Смерть – це завжди погано!. Біблія називає її ворогом людини. А радісна звістка воскресіння говорить: «Та Бог воскресив Його, пута смерті усунувши, вона бо тримати Його не могла» (Дії Апостолів 2:24). Смерть розлучає душу з тілом. Перемогти смерть - значить відновити цю єдність. Душа Христа була роз’єднана з тілом на три дні, і знову з’єдналась з Ним.  Про це особливо пересвідчився апостол Фома, що спочатку сумнівався, а потім визнав: «Господь мій і Бог мій».

Плоди перемоги Христа над смертю належать усім віруючим в Нього людям, те що відбулось з Христом відбудеться  і з кожним вірним християнином після смерті, їх тіла будуть воскрешенні для вічного життя!

Про це дуже гарно описується У Біблії, 1 Послання до Коринтян 15 розділ.

2. Христос переміг Пекло, Ад! Це самий жахливий ворог.  Дехто бездумно говорить: «Що всім -  те й мені», «І в пеклі люди живуть» - не розуміючи, що цими нерозумними словами може підписати собі вирок. Коли думаєш про це місце, стає моторошно, огидно і хочеться зробити все можливе, щоб оминути його. Сама людина з її грішною природою, і постійними прогріхами не змогла б зробити цього. Але люблячий Бог, заплатив за наші гріхи ціну життя Свого Сина.

Ісус Христос єдиний, Хто прожив святе життя і зміг стати Досконалою Жертвою примирення людини і Бога Отця. Все, що потрібно зробити для нас тепер, це повірити в Господа Ісуса Христа, розкаятись у своїх гріхах, і намагатись жити побожним, святим  життям…

3. Христос переміг диявола! Диявол – це павший дух, могутній противник людей. Біблія називає його батьком неправди, бо він постійно перекручує Божі слова. Він краде слово Боже з людських сердець, мир та радість у відносинах. Краде розум і совість. Також, він названий вбивцею, бо губить людей абортами, війнами, алкоголем, наркотиками, самогубствами… Найчастіше, диявол спокушує людину, щоб вона згрішила, а потім постійно принижує і давить звинуваченнями: «Ти згрішив, ти недостойний Бога. Гріши далі! Одним гріхом більше, одним менше. Все одно, ти пропаща людина, тобі ніколи не виплутатися! Він тішиться, штовхаючи людину все нижче і нижче.

Але цього лютого ворога переміг Ісус Христос своєю кров’ю Колосян 2:13-15. Він помер за наші гріхи і його ранами ми визволились, оздоровились. Якщо людина щиро розкається, то Бог простить всякий гріх. Біблія говорить, коли ми протистанемо сатані міцною вірою, він втече від нас.

4. Ісус Христос став єдиним посередником між людиною і Богом. «І нема ні в кім іншім спасіння. Бо під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» (Дії Апостолів 4:12) На що кладуть надію послідовники інших релігій? Кажуть, що «всі дороги ведуть до Бога», але книга Біблія говорить нам про єдину дорогу: «Промовляє до нього Ісус: Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене» (Від Івана 14:6).

Тільки Той, Хто помер за наші беззаконня, воскреслий для нашого спасіння і виправдання достойний слави і поклоніння! Він є нашою вічною Пасхою!

Христос воскрес, щоб це свято стало святом і нашої перемоги над гріхом!

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024