Сільськими дорогами: «фруктове» село на півночі району

10 Квітня 2017, 12:00
8984

Шановні читачі, ми продовжуємо розпочату рубрику «Сільськими дорогами».

Нагадаємо, що її веде історик та краєзнавець, вчитель історії ЗОШ І-ІІІ ступенів села Копачівка, Сергій Янішевський.

На нас чекає нова подорож, гарні краєвиди та найпотаємніша історія про яку розповість нам автор.

Памʼятайте, хто не любить свою малу Батьківщину, неспроможний любити Україну. Тож, відкривайте для себе рідний край по-новому та любіть його всім серцем!

Ми вже побували в ІванівціСоколіЛинівціНемиріДоросиняхКопачівціЗалісцяхРудці-КозинськійЛюбчі, КозиніПожаркахЄлизаветині, ОлешковичахТростянціІванчицях та Озденіжі

*****************************

Разом із довгоочікуваним теплом, весняним сонцем та лелеками, що вже злітаються до наших країв, повертається рубрика «Сільськими дорогами», в якій ми продовжуємо знайомити вас з історією і буденністю сіл Рожищенського району. Цього разу ми прямуємо дещо на північ і зупинимось в мальовничому селі, з не менш  мальовничою назвою – Яблунівка.


Село розташоване одразу за лісом і річкою Фосою. Колись це були німецькі колонії, що мали назви Станіславівка, Цицелівка, Лібенштадт та інші, а згодом об’єднанні в одне поселення, що у післявоєнний час отримало назву Яблунівка. Місцеві пов’язують назву із великою кількістю фруктових дерев в селі. Кажуть, що колись було дуже багато яблунь та груш повз дорогу і весняної пори село було вквітчане неймовірними кольорами.


Найбільша кількість інформації про колишні німецькі колонії на цих теренах є у дослідника Михайла Костюка, але й у нього саме ці поселення описані дуже скупо, лише невелика статистика, а про Цицелівку і Лібенштадт – немає інформації зовсім.

Німецька колонія Станіславівка (на території якої сьогодні і розташовується Яблунівка) з’явилася однією з перших в районі – в 30-х роках XIX ст. Тут була німецька школа, що відкрилася з дозволу Брест-Литовського пастора у 1880-х роках.


Була збудована також кірха, на місці розташування якої тепер фельдшерський пункт. У часи Другої світової в селі був німецький фільварок, куди місцевий люд ходив на роботи.

Слід сказати, що в цій місцевості німецьких колоній було багато. Окрім вищеназваних, поруч розташувались такі з них, як Глинче, Уцекайка (можливо, неточна назва колонії, - Авт.), Осека, а в лісі, що тепер називають Моневським, було декілька хатин колонії Монева.


Сьогодні про ці поселення свідчать лише зарослі бур’янами колишні лютеранські кладовища, які були окремими для кожного з них. А вся територія вважається селом під назвою Яблунівка.

Після переселень в роки Другої світової війни в колишніх поселеннях не залишилось корінних мешканців, а оселились тут переселенці з Холмщини, нащадки яких проживають тут і до сьогодні.


«Колись тут було дві школи, а тепер немає жодної» - бідкаються місцеві.

Один дідусь розповідав про залізницю в лісі поблизу села. Зараз в це повірити досить важко, але у міжвоєнний період невеликі вузькоколійки, що з’єднували станції широкої колії і лісові масиви, були популярним явищем. Це був зручний спосіб для транспортування деревини. Чи були такі вузькоколійки у цих краях – зараз це лише здогадка, бо жодних свідчень, окрім спогадів цього дідуся, немає.


Незважаючи на певну віддаленість Яблунівка залишила враження позитивного села з привітними людьми і неабиякими природними ландшафтами.



Далі буде...

Сергій Янішевський

 

Коментарі
10 Квітня 2017, 16:13
Щира подяка пану Сергію за ці екскурси в минуле. Хотілося б почитати про Топільно
10 Квітня 2017, 17:40
і про береськ
11 Квітня 2017, 11:34
судячи по фото, село покрите містичними таємницями.... можна знімати сіквели до різноманітних фільмів про духів)))
18 Квітня 2017, 00:34
Моя бабуся живе там.Звичайне село без усякої містики.Сфотографували самі бідненькі хати,хоч в селі є і багато гарних дворів.
20 Квітня 2017, 01:12
Я згідна із попереднім коментарем, справді сфотографовані лише убогі хатини, в яких давно вже ніхто не проживає. Хотілося б побачити ще й іншу сторону села з боку Підгірного. Так я є його корінною жителькою - було б цікаво поспостерігати з екрана монітору в Нововолинську, де проживаю зараз.
29 Квітня 2017, 03:32
Перечитую всі дослідження про села району. Добра задумка, Але таке враження , що автору хтось заплатив , щоб він виставляв , найгірші , як правило, покинуті хатини. Ця тенденція прослідковується чітко.<br/>Можливо , для когось потрібні подібні фото ! Сергію, друже, невже твоє око не бачить чогось і кращого в наших маленьких селах.<br/>Наведу такий приклад. В середині девяностих американський міліардер Арон Зігельман, родина якого походить з Любомля і де в роки війни німці розстріляли біля 5 тисяч євреїв, організував зйомки фільму про Любомль, Тиждень часу їздили американці, знімали. Змонтували фільм, видали велику книгу із багатьма фото. Зробили великі презентації серед єрейських громад Америки та Європи.<br/>Прислали кілька книг і відеокасети з фільмом до Любомля Показали кіно в Любомлі. Після перегляду, виходили, ніби нас хтось..... обплював. В кіно і на фото Одна розруха, повалені хати , старі нещасні люди, болото і т.д. І нічого хорошого. Ніби Любомль завмер на початку ХХ ст. А фільм передивилися тисячі людей . <br/> Доречі, назви хуторів не зовсім точні: Станіславка, Цицулівка, Люберштадт, Осика. Моново( від прізвища, тих хто жив там.<br/><br/>З Е М Л Я К А М <br/><br/>Політики брудної ураган<br/>Пронісся над селом моїм далеким.<br/>Згорів в стеблі , ще недожатий лан.<br/>Знялися з місць, як спалені лелеки!<br/><br/>Під страхом закривавлених штиків<br/>Ділили два народи біля Бугу.<br/>І сотні українських холмщаків <br/>Лишали землю, зміряну їх плугом!<br/><br/>Хіба не бачив здичавілий світ,<br/>Який купався в лаврах перемоги<br/>Як марнувався той найкращий цвіт<br/>Народу, що не сп’явся ще на ноги!<br/><br/>Хіба не чув він, як гула земля,<br/>Коли тяв голову сусід сусіду!<br/>Хіба не бачив мертвих немовлят<br/>І до криниці закривавленого сліду!<br/><br/>І лише серце нило по ночах,<br/>Коли з Казані поверталися ночами.<br/>Дітей і хліб несучи на плечах,<br/>Додому йшли розбитими ногами.<br/><br/>Село моє, ти виросло з біди<br/>Переселенців вигнаних з-за Бугу<br/>А прозвані « поляками» діди<br/>До смерті згадували батьківську округу.<br/><br/>Це про моє село- Яблунівку.
07 Травня 2017, 15:24
Вірш вразив . Передзвони поспілкуємось 0987644952
15 Червня 2017, 02:04
Суть фото не в тому, щоб показати щось погане, навпаки - хочеться показати щось незвичне, дивне, оригінальне. А здбільшого природу в селі та навколо. Чому немає людей? Як правило коментуючі дуже різко реагують на знайомі (та й не знайомі) обличчя. Та й суб'єктивно - люди - окреме явище, село - окреме явище (суб'єктивна моя думка). Багаті двори чи бідні - це насправді комусь важливо? Хочеться мислити трохи інакшими категоріями.<br/>Це ж не дослідження чи обширна краєзнавча стаття, а лише невеликий історико-краєзнавчий нарис. <br/>Дякую за відгуки.
15 Червня 2017, 02:07
Щодо назв колоній - саме такі назви подано на давніх картах, так називали і місцеві, тому так і написано.
25 Листопада 2017, 21:19
фільварок був у підгірному.На пагорбі.
24 Січня 2018, 08:50
Історик.Де північ району.
28 Травня 2020, 07:32
колись одна німка розповідала про це село- частина якого називалось станіславка -що деякі місцеві в довоєнні рокі ще навіть до першоі світовоі тут до речі жили не тількі німці -дуже нехотіли віддавати своє тяжкою працею зароблене майно в колхози .тоді іх тількі почали створювати .так ось совєти солдати тодішні нквс за наводкою свіжозпечених- свіжопоселених деякіх місцевих вивезли з села станіславка двох чоловіків після чого іх відправили до сибіру .після чого до дому вони так і не повернулись.третього чоловіка також звинувативши в антирадянській пропаганда вивезли за село і на углі лісу розтріляли .навіть тіло родині невіддали.багато горя пережило це село так як і інші села волині.
28 Травня 2020, 07:50
доречі унукі тих дідів які лизали дупи комунякам і займались стукачеством на своіх односельців- калічивши при цьому іхні долі заради дрібноі вигоди для себе- а подекуди й назло так ось онукі деякіх прихвоснів й досі живуть в сусідніх селах а дехто й в самому селі .так гарно змінили шапку як і іхні діди!!! й корчать з себе патріотів...так і хочеться ім розповісти про іхніх дідів тай решта щоб знала правду.фаміліі іхніх стукачів дідів і бабок також мені відомі. історія це не тількі фото а ще й позор для декого і вони це знають.прикідаючись справжніми украінцями.
28 Травня 2020, 12:38
Істину глаголите. Хохли при будь-якій владі були найкращими прислужниками і халуями. Ми хахли сама де кончіто нація у Європі, але то все фуйня. Скажіте кращо чого не спали ви в ніч глухууую???
07 Жовтня 2020, 03:26
ну хохли в нас теж є -але є й справжні украінці які живуть в нашому селі а різниця між ними дуже велика.а не сплю по ночам тому що не тількі подушкі як пишуть в новинах в нас крадуть. і не тількі цигани. а й своі односельці деякі хохли як ви примітили--- як впіймаєм то напишу прізвища хохлів хай село знає своіх героів. .
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024