Навіз: старенька спала на... німецькій могилі

06 Квітня 2017, 15:45
5839

У селі Навіз Рожищенського району знайшли могилу німецького солдата. Плита з датою смерті вояка відкрилася випадково. Бо десятки літ вона ховалася від людського ока під… хатою. Господарі відійшли у вічність і не здогадуючись, на чому жили і спали!

Та дерев’яна хатина стояла пусткою не один рік. Останньою в ній жила баба Ярина. Старенькою була, дітей не мала. Тож, коли віддала Богу душу, будиночок відійшов у спадок племінникам. Ті погодилися продати хату разом з тридцятьма сотками землі. І придбали ділянку люди, які хотіли засадити площу малиною. Пише Вісник&К.

Господарювати взялися Сергій Бень, Павло Полячук та Сергій Ковбаса. Найперше хлопці розібрали ветху хатину. Дерево розчистили за кілька днів, опісля стали ломом розбивати фундамент. Тоді й показалася з-під землі… незвична знахідка.

«Фундамент я розбивав, – розповідає Сергій Ковбаса. – З ломом ішов «по колу». Залишалося цілим ще десь метр-півтора. Раптом лом відскочив від чогось твердого. Земля вилетіла, і я побачив хрест! Кажу: «Ну вас, хлопці, в баню, дальше бити не буду».

Тоді підійшов товариш Сергій Бень. Він перехрестився, взяв дерев’яну паличку і почав нею розчищати ґрунт. Одна за одною відкрилися букви латиницею. Стало зрозуміло, що то надгробок солдата, який загинув у роки Першої світової війни.

«Ми вийняли плиту і пішли кликати сільського голову, – каже Сергій. – Бо ж не знали, що далі робити. Він подивився і відразу дав знати в район».

Це сталося тиждень тому. Незвичною знахідкою вже зацікавився Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки – до речі, єдиний у Західному регіоні України військовий музей, що є філіалом Національного військово-історичного музею.


«Поки мені невідомо, якою буде далі доля місця, де знайшли надмогильну плиту, – каже сільський голова Олександр Антимис. – Можливо, там проводитимуть розкопки. Бо ми в землю глибше не лізли, кісток не бачили».

Хлопці показують, що викопали. На плиті німецькою викарбуване ім’я солдата – Герман Шольц – і дату його смерті – 25 червня 1916 року. Також вказано, в якій військовій частині він служив. Нижче стоїть ще одна дата – 1927 рік. Імо­вірно, саме тоді у Навозі встановили надгробок. Хто його засипав землею та чому – поки невідомо. Адже свідомо навряд чи ставили б хату на могилі солдата батьки баби Ярини.

«Як вона, бідолашна, мучилася, – згадує сусідка Валентина Мазіченко. – Все казала: «Не можу спати – якісь німці сняться, воюють. Не дають мені спокою». Якраз у тому вуглі, де плита була, її ліжко стояло».

Мати переживає за сина Сергія Беня, який розчищав надгробок, чи ж ця історія не позначиться негативно на його житті. Мовляв, екстрасенси не радять мати справу з потойбіччям. Хлопець лише посміхається:

«А може, мамо, душа німецького солдатика на тому світі, навпаки, втішиться, бо ж хата на ній стояла. Тепер ви­вільнилася».

А глянувши на мене, додає:

«Обов’язково за цю душу свічку поставлю. Хай спочиває з Господом».

У вихідні плиту і місце, де її знайшли, освятив місцевий священик.

Наталія КРАВЧУК

Коментарі
08 Квітня 2017, 03:20
На поодиноких могилах таких пам"ятників не ставили. Це більш за все просто надгробок забрали при комуністах на будівництво хати. Така ситуація була в Свидниках.Там їх використали на будівництво хатів та мостика через канаву
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024