Рожище: холмщаки відзначили свій ювілей

21 Березня 2017, 10:50
2956

15 років тому в березні 2002 року холмщаки Рожищенського району зібрались на установчі збори і проголосили утворення Рожищенського товариства «Холмщина».

За цей час проведена чимала робота. В в клубах та школах райцентру проходили вечори пам’яті, конференції, пам’ятні академії та інші заходи присвячені депортації українців з Польщі. Саме про це йшла мова на чергових звітно-виборних зборах холмщаків. Головою товариства переобрано Віру Гресь, їй же довірили представляти наш район на обласній звітно-виборчій конференції.


З нагоди ювілею юні нащадки холмщаків підготували концерт художньої самодіяльності. Відкривала урочистості вчителька української мови й літератури Доросинівської ЗОШ Наталія Сітовська зі своїми учнями та Надія Банада активна громадянка з Доросинь. Вони представили літературну композицію «Степан Курило-Шванс – видатний холмщанин, педагог, краєзнавець, письменник», в якій вели мову про життєвий і творчий шлях Степана Миколайовича.


Доля відвела йому більше більше половини століття прожити і протрудитись в Доросинях. Наталія Василівна детально охарактеризувала кожну книжку свого земляка. Вікторія Жирибець, Анна Жидик та Надія Банада прочитали вірші присвячені Степану Миколайовичу. Яна Герасимчук зачитала уривок із книги «Це було на Червенській Русі» про рідне село письменника на Холмщині - Радостів. Брати Максим та Богдан Жовніруки інсценізували оповідання про мисливців «Будьте сильні».


Програму святкового концерту «О пам’яте! Ти невмируща» вела  Наталія Марценюк.

Дмитро та Ілона Янюки з Копачівки, Ірина Луцюк та Роман Фіщук з Мильська,  Ангеліна Клевець та  Наталія Халімон з Рожища читали вірші холмщанки Лідії Засадько та Галини Левицької. Учні Рожижищенської ДМШ Аня Яніцька та Дана Бандура фортепіанним дуетом виконали твір Коровіцина «Ляльки сеньора Карабаса», Богдан Шепелюк подарував соло на саксофоні.


Вихованці БДТ Софія Мороз та Любомир Гученко порадували присутніх запальним «Циганським танцем». Дует РД «Просвіта» у складі Надії Козій та Василя Закреви виконали пісню Олександра Гаркавого на слова Йосипа Струцюка «Нас весна не там зустріла». Анастасія та Світлана Поліщук (БДТ) завершили концерт піснею «Ми хочемо миру».


Всі учасники отримали іменні подяки від товариства і буклети про спалені села на Холмщині. Традиційно зібрали пожертви на будівництво храму ікони Холмської Божої Матері, цього разу сума становила 230 гривень.

Завершуючи збори, голова товариства подякувала всім присутнім за активну участь у роботі товариства; районній та міській владі - за постійну підтримку і співпрацю; самодіяльним артистам і їх наставникам - за високу виконавську майстерність; районній бібліотеці для дорослих – за оформлену виставку про С. Курила-Шванса та Холмщину; районній газеті «Наш край» - за постійну інформаційну підтримку; директору Доросинівської ЗОШ – за наданий шкільний автобус, а спонсору, нащадку холмщаків Анатолію Міщуку – за оплату транспортних витрат; працівникам  РД «Просвіта» - за надане приміщення і озвучення заходу.


Віра Гресь, голова товариства «Холмщина»

Коментарі
22 Березня 2017, 09:17
Віро Іванівно Ви молодчинка. Так все організоівно, приємно бути на таких зборах. До 100 літ Вам жити і очолювати нашу ГО.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024