Рожищенці підтримали ініціативну групу, щодо об’єднання

19 Березня 2017, 20:45
3522

У п’ятницю, 17 березня, у приміщенні Рожищенської міської ради відбулися громадські обговорення щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

Нагадаємо, ініціативна група з числа депутатів міської ради висунула пропозицію об’єднатися у так званому «малому форматі» з Руднянською, Топільненською, Кременецькою, Пожарківською, Рудко-Козинською та Кобченською сільськими радами в єдину Рожищенську міську територіальну громаду з адміністративним центром в місті Рожищі.

Невеликий формат громади був запропонований ініціативною групою для того, щоб за короткий проміжок часу встигнути пройти всі етапи об’єднання, створити певну структуру громади, прийняти нові повноваження. А одразу після цього планується пропонувати іншим сільським радам доєднатися.

Громада не проігнорувала запрошення, і на обговоренні не було, де яблуку впасти.


«Скажу на захист такого формату й своє слово, - зауважив міський голова В’ячеслав Поліщук. – По-перше, будь-яке об’єднання громад згідно Закону «Про добровільне об’єднання громад» має мати безпосередню прилеглість до території. По-друге, не мало важливим є фінансова спроможність. На сьогодні у нас обмежений проміжок часу, протягом якого можна здійснити процедуру добровільного об’єднання. До 1 травня треба пройти процес погодження, створити робочу групу, напрацювати рішення і зробити об’єднану громаду».

1

Рожищенський міський голова зазначив, що процес створення ОТГ не такий простий, як здається на перший погляд. Потрібно буде вчитися виконувати нові обов’язки та повноваження, які додадуться після створення ОТГ. І тому, за словами В’ячеслава Анатолійовича, щоб швидше адаптуватися і менш болісно це було для всіх, варто розпочинати з меншої громади.

«Як каже Закон 4772, є таке  поняття, як спрощена система, за умови якої йдуть довибори в тих сільських радах, які долучаються до створеної ОТГ, - зауважив очільник рожищенської громади. – Якщо говорити про дотацію, яку виділяє держава на підтримку ОТГ, то вона йде з розрахунку площі й кількості сільського населення. Зауважте, не міського, не селищного, а саме сільського. Нині  говоримо про громаду з кількістю населення 18608 чоловік. Де 13,300 – це міське населення, а більше 5 тис. – сільське. Тому й виник такий формат, який дозволить даній громаді бути мобільною та мати можливість закривати проблеми й вирішувати питання, які постануть перед ОТГ».


На жаль, не всі очільники громади із згаданих сільських рад були присутніми, а тому не можна передбачити, чи готові вони до такого об’єднання. Свою готовність об’єднатися в такому форматі висловили сільські голови Пожарківської та Рудко-Козинської громади.

Про те, що жителі Топільного за умови розвитку села не будуть проти об’єднатися із Рожищем, говорила під час зустрічі депутат райради від Топільного Оксана Філіпчук. А от представник Руднянської сільської ради поінформувала присутніх про те, що їхній сільський голова Світлана Якимлюк не дуже зацікавлена пропозицією. Проте, звісно, останнє слово має сказати громада. Не вдалося цього дня почути і представників Кобченської та Кременецької сільських рад.


Під час обговорення в залі було по-справжньому «гаряче». Громада і депутати активно обговорювали всі «за» та «проти». Поверталися й до першого варіанту ОТГ, де мали намір об’єднати 15 громад, в яку б мали входити міська, селищна та 13 сільських рад.

Проте під час дискусій вирішили почати роботу таки з меншої ОТГ. Адже це дасть можливість отримати перехідний період, а згодом скористатися Законом 4772 і доєднати інші сільські ради, які виявлять бажання об’єднатися.


Всі присутні в залі рожищенці проголосували за створення ОТГ. Із 33-х зареєстрованих учасників 25  погодили запропонований ініціативною групою формат ОТГ, і тільки 8 вважають, що варто розіслати запрошення більшій кількості сільських рад, тому проголосували «проти».

Тож було прийнято рішення пропонувати Рожищенській міській раді винести  на позачергову сесію питання про добровільне об’єднання територіальних громад сіл Рудня, Валер’янівка, Ольганівка Руднянської сільської ради, Кременець Кременецької сільської ради, Топільно, Дмитрівка, Михайлин Топільненської сільської ради, сіл Козин та Рудка-Козинська Рудко-Козинської сільської ради, Оленівка та Пожарки Пожарківської сільської ради, Кобче Кобченської сільської ради в Рожищенську територіальну громаду з центром у місті Рожищі.


Реформа децентралізації має досить багато переваг. Основними з них є зручність в управлінні та здійсненні контролю, а також можливість більш раціонально використовувати бюджетні кошти.

Слід зазначити, що законодавством встановлений певний термін до 1 травня 2017 року, до якого територіальні громади можуть об’єднатися добровільно. Тобто, для вирішення цього питання залишилося не так уже й багато часу.

Зараз все напряму залежить від сільських голів, наскільки швидко вони організують громадські обговорення на місцях. Бо дехто, на жаль, штучно затягує процес.

Україна вже не зверне зі шляху до децентралізації. І своє слово мають сказати не державні службовці, не політики, не сільські голови, а люди – жителі громад.

Хочемо мати заможні та багаті села – починаймо діяти і рухатися вперед. 

Коментарі
20 Березня 2017, 00:35
33чоловіки вирішували об'єднання із тисячного населення. Ідіота. Сміх та й годі.
20 Березня 2017, 00:54
34)
20 Березня 2017, 00:55
34
20 Березня 2017, 00:55
34)
20 Березня 2017, 00:57
мені Вас шкода
20 Березня 2017, 09:30
не було, де яблуку впасти
20 Березня 2017, 09:43
Сміхота тай все
20 Березня 2017, 15:48
Чому модератори сайту допускають такі ОБРАЗИ !!!!!!!!
20 Березня 2017, 20:10
шановна редакція.Ви дійсно не видаляєте тих повідомлень,які носять образи,незрозуміли запитання,А коли поставили запитання,чому не обговорили з рудко-козинцями питання про те,як ми бачимо,до якої громади ввійти,ви зразу видалили.А питання дійсно не обговорювалось.Звичайно напевно люди будуть згідні ввійти до Рожищенської громади,але про це потрібно говорити на сільському зібранні.
20 Березня 2017, 21:25
Всі присутні в залі рожищенці проголосували за створення ОТГ. Вісім людей вирішило судьбу Рожище
20 Березня 2017, 21:29
Мало того, що нас дурить київська влада, то ще в районі савчукова громадська організація має народ за ні що,
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024