Незашторені кабінки на "виборчому фронті"

25 Жовтня 2015, 16:43
2466

Сьогодні, у день всенародного волевиявлення, редакція «Район.Рожище» вирішила зробити невеличкий рейд виборчими територіальними дільницями району і перевірити, наскільки активне голосування, чи спокійно відбувається процес і, головне, чи виконуються нормативні вимоги до приміщень для голосування.

Отже, пункт перший – виборча дільниця 070781 (приміщення Будинку культури). Тут, як завше, людно. Що не дивно – середина дня все-таки. Але нема штовханини, люди зосереджено вивчають списки. А маємо їх аж 4 різнокольорових – до обласної ради, до районної, міської та на посаду мера. Рожищенський прецедент – один кандидат на посаду міського голови!))


 


 

Виборча дільниця велика – понад 2000 громадян. Отже, згідно із законодавством (Постанова Кабміну № 5 від 19.01.2012), повинно бути 6 кабінок і 4 скриньки. Натомість маємо 5 кабінок і 4 скриньки.

Другий пункт – дільниця № 070782 (приміщення ЗОШ № 2)

Тут спокійніше, менше громадян. Хоча дільниця за величиною майже така ж, як і попередня, – понад 2000 голосувальників. Кількість кабінок та скриньок відповідає нормі. Але! Звертаємо увагу, як оформлені кабінки. Розміщені вони біля вікон, а вікна зашторені лише наполовину. Тобто, теоретично, ставши зовні на підвищення під вікнами, можна побачити, що діється всередині і, відповідно, показати тому, хто зовні, заповнений бюлетень. А якщо зважати, що існує чимало механізмів «голосування на замовлення» – це аж ніяк не виключено.

– Це однозначно неправильно, можна сміливо писати заяву в суд про порушення виборчого законодавства саме на цій виборчій дільниці, – стверджує координатор Інституту масової інформації у Волинській та Рівненській областях Богдана Стельмах.

Але, напевно, ще ніхто не писав. Бо така ситуація саме на цій виборчій дільниці повторюється вже не вперше.

Їдемо далі. Пункт 3 – дільниця № 070785 (приміщення ЗОШ № 3). Дільниця велика, але знову ж таки 5 кабінок замість 6. Люди поволі роблять свій вибір. Малолюдно. Дівчина на вході, побачивши фотоапарат, активно цікавиться, хто ми. Почувши, що журналісти, просить показати посвідчення і зареєструватись. Утім, це необов’язково, ми ж можем фотографуватись навіть як голосувальники.



Втім, цікаво, що ж відбувається в довколишніх селах. Наш останній пункт призначення – дільниця в селі Рудня.

Голосування проходить у Будинку культури. Тут малолюдно і тихо. Виборча дільниця – середня за розміром, понад 500 чол. Кількість кабінок та скриньок — у нормі. Й хоч кабінки теж стоять під вікнами, вони повністю зашторені, як і належить.

В цілому, якщо не зважати на те, що законодавство вимагає для виборчих дільниць визначену площу приміщення та наявність пандусів для в’їзду неповносправних громадян, на більшості «об’єктів» поки що ситуація більш-менш у нормі, не критична. Найбільше порушення зафіксовано на дільниці № 070782 (школа № 2).

Втім, до завершення виборів ще далеко. Чекаємо новин «з виборчого фронту»…

Шановні читачі, якщо ви помітили якесь порушення на виборчій дільниці, пишіть у коментарях і надсилайте нам скаргу на редакційну електронку  [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024