Як українці ставляться до 8 Березня

07 Березня 2017, 14:35
1813

Останнім часом можна почути суперечки щодо святкування 8 Березня.

Чиновники погрожують відмінити вихідний у цей день, а критики часто асоціюють свято з радянським минулим. Водночас понад 70% опитаних позитивно ставляться до 8 Березня.

Про те, як же проводять 8 Березня українці, і чи вважають цей день святом досліджував Міжнародний кадровий портал hh.ua.

Згідно з даними опитування, понад половина українців асоціюють 8 Березня з початком весни, жіночністю і красою. Кожен третій «білий комірець» зазначив, що для нього 8 березня - це, передусім, вихідний і вільний від роботи час. Водночас кожен шостий вважає це свято гарним приводом для виявлення знаків уваги рідним, колегам і друзям.

Історично так склалося, що 8 березня вважають ще і Днем боротьби жінок за свої права, але, як показують дані дослідження, так думає лише кожен шостий українець. І лише кожен дев'ятий асоціює 8 Березня з пережитком радянського минулого.

Українці дотримуються традиції вітати жінок зі святом весни. Тільки 10% респондентів зазначили, що не вітають представниць прекрасної половини людства взагалі. Практично чверть опитаних українців організовують культурну програму на 8 Березня і відвідують кіно, ресторани або театри.

Кожен четвертий чоловік вказав, що 8 Березня проводить у хатніх клопотах, прибирає домівку, готує смачний обід для своїх любих жінок. Влаштовують романтичний вечір для своїх коханих і рідних жінок 25% чоловіків.

Також в Україні заведено відзначати свято 8 Березня не лише серед своїх рідних і близьких, але і в колі колег. Традиційним вважається привітання жінок у робочій обстановці, але святкування в кожному колективі має свої особливості.

Понад половина респондентів зазначили, що привітання в їхніх компаніях обмежуються врученням символічних подарунків і квітів від колег-чоловіків. П'ята частина респондентів зізналися, що в них на роботі заведено накривати столи і організовувати гулянку.


Ставлення чоловіків і жінок до відміни вихідного 8 Березня - різне. Понад 70% жінок категорично проти цього. Водночас третина чоловіків «за» відміну вихідного, ще стільки ж висловилися нейтрально. І лише 7% представниць прекрасної половини людства не хочуть відпочивати 8 Березня.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024