Історія кірхи у Рожищі

25 Лютого 2017, 17:30
5861

Німецьку кірху в Рожищі  збудували у 1862 році. Розташована вона на території важливого промислового району міста (так звана «Вовнянка»).

У XVII – середині ХХ ст. у місті  проживало багато німців, поляків, євреїв, чехів та українців, які мирно співіснували, - пишуть «Хроніки Любарта».

На території району було зведено школи, православну церкву, лютеранську кірху, каплицю, молитовний будинок євангелістів, синагогу, 27 сукновалень, два цегляні заводи, пивоварню, 17 крамниць, кілька суконних фабрик, де переробляли вовну. Розвивалася торгівля.

Відомо про німецьку кірху вкрай мало, після Другої світової війни будівлю було частково зруйновано. Згодом влада почала використовувати споруду як склад фабрики «Динамо». З розпадом Радянського Союзу її ще використовували так само.

Старовинну будівлю безплатно передали Українській православній церкві Київського патріархату. Наприкінці 2016 року владика Луцький та Волинський Михаїл разом з іншими священиками та місцевими парафіянами зійшлися біля давнього храму, аби помолитися, встановити хрест і закласти камінь під нову церкву на честь преподобного Сергія Послушливого.

Кірха на початку ХХ століття. Зображення з oldhome.vv.si
Кірха на початку ХХ століття. Зображення з oldhome.vv.si

Руїни кірхи в наш час. Фото volynnews.com
Руїни кірхи в наш час. Фото volynnews.com

 

Коментарі
25 Лютого 2017, 22:53
1 фотка належила до іншої споруди яка була на території "школи №5" заклад з порушеннями..... навпроти шк№3 її зруйнували
26 Лютого 2017, 17:46
пишете про одне а фотографії про інше
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024