Київські професіонали розповіли рожищенцям про сортові ресурси картоплі

23 Лютого 2017, 18:06
2266

22 лютого у Рожищенському районному центрі зайнятості в рамках засідання «Зимової агрошколи» разом з Інститутом картоплярства НААН та сільськогосподарським обслуговуючим кооперативом «Торговий Дім «Волинь» провели семінар-навчання.

На семінар були запрошені перший заступник голови РДА Ігор Шкільний, начальник управління агропромислового розвитку РДА Володимир Нікітін і заступник начальника управління, начальник відділу рослинництва департаменту ОДА Олександр Книш. В навчанні брали участь члени особистих селянських господарств Ківерцівського, Рожищенського, Луцького, Локачинського районів, а також шукачі роботи із сільської місцевості.





Під час відкриття семінару виступили заступник директора Інституту картоплярства НААН, кандидат с/г наук Микола Фурдига, голова с/г обслуговуючого кооперативу «Торговий Дім «Волинь» Анатолій Аршулік і директор центру зайнятості Лариса Вишневська.

Перед навчанням усі присутні змогли подивитися виставку картоплі, яку привезли з собою представники Київського інституту. Найбільш уважно споглядали сорти «Хортиця» та «Солоха», бо вони привертали до себе увагу через незвичний колір: фіолетовий та червоний. Присутні були подивовані тим, що фіолетова картопля не втрачає свого кольору навіть при термічній обробці.





Опісля перейшли до презентацій. Про сортові ресурси картоплі селекції Інституту картоплярства НААН розповів Микола Фурдига. А про технології вирощування, зберігання та переробки картоплі виголосила кандидат с/г наук Тетяна Купріянова. Всі охочі ставили запитання, на які спікери залюбки давали відповіді.

Також учасники семінару мали нагоду продегустувати п’ять різних видів картоплі. Київські представники провели певне тестування. Вони пронумерували види картоплі, і кожна людина куштувала ці сорти і визначала який саме найкращий за смаковими якостями. Отож, найбільше голосів набрала картопля «Околиця», а найменше – «Левада».





Метою такого семінару було відродити картоплярство в Рожищенському районі.  Київські представники хотіли навчити місцевих жителів правильно вирощувати картоплю. Вони готові навіть надати насіння для вирощування, агрозахист, хочуть пояснити і навчити людей правильно це все робити.

Голова с/г обслуговуючого кооперативу «Торговий Дім «Волинь» Анатолій Аршулік подякував присутнім та запросив усіх охочих взяти участь у відзначені «Дня поля», де візьмуть участь селекційні іноземні фірми, що допоможе учасникам заходу визначити напрямки вирощування сортів картоплі, які затребувані на ринку та приносять економічний розвиток сільському господарству.



Після семінару учасники в невимушеній обстановці за філіжанкою чаю чи кави, ще довго ділилися своїми успіхами та поразками, обмінювалися досвідом та враженнями. 

Коментарі
23 Лютого 2017, 23:17
вирощувати ми вміємо .а де дівати її потім за копійки віддавати чи свиней заводити
24 Лютого 2017, 13:34
Володя, для чого ти возиш ту Київську "пропаганду"? Поїдь в Переспу до Льоні Дацюка - там Європа в картоплярстві. Невже ти зовсім нічого не знаєш про район???
26 Лютого 2017, 23:19
В одному абзаці! "продигустувати", "коштувала" ці сорти. Школа за вами плаче
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024