Рожищанка поскаржилася на якість газу

16 Лютого 2017, 16:56
3684

Мешканка міста Рожище нарікає на зниження якості природного газу, яким користується для обігріву приміщення та приготування їжі. Для того, щоб спростувати чи підтвердити скаргу, дослідження здійснять у незалежній лабораторії.

Пробу газу за заявою мешканки міста Рожище взяли 15 лютого працівники ДП «Івано-Франківськстандартметрологія». Пише ІА Волинські новини.

Мешканка міста Рожище Людмила Осадча розповіла, що торік газ у її помешканні горів краще, а тепер вона не гріє чайник на газовій плиті, тому що електрочайником користуватися стало зручніше: тепер газ, мовляв, не виділяє стільки тепла, як торік – чайник нагрівається довше, тож газ, на думу споживача, горить неякісно.


Навіть колір полум’я, з її слів, має то жовтий, то червонястий замість синього. Обладнання жінка використовує те ж саме, що й торік. На обігрів будинку вона використовує до 450 метрів кубічних газу, приблизно на 100 метрів кубічних більше, ніж торік. Причиною Людмила Осадча вважає гіршу якість газу.


Своєю чергою, начальник управління експлуатації, головний інженер ПАТ «Волиньгаз» Андрій Цибульський розповів, що кінцевий споживач звернулася зі скаргою про неякісний, на її думку, хіміко-фізичний склад газу.


Працівники ПАТ «Волиньгаз» та незалежної лабораторії завітали до помешкання, щоб переконатися у властивостях газу. Результати досліджень обіцяють продемонструвати через декілька днів та порівняти з вимогами ГОСТу. Він наголосив, що у разі зміни характеристик газу газопостачальна компанія надає паспорт на газ із зазначеними фізико-хімічними властивостями, які згодом оприлюднюють.


Головний інженер ПАТ «Волиньгаз» запевнив, що чутки про начебто додавання до природного газу домішок, які знижують його якість для споживачів, не відповідають дійсності.

Зміна кольору полум’я, з його слів, може залежати від обладнання, яке використовує споживач, забруднення інжектора плити, невідповідним обсягом кисню в приміщенні, неправильною вентиляцією тощо. На його думку, не варто суб’єктивно робити висновок про якість газу за нагріванням чайника не варто – причиною може бути накип у чайнику.

Основним фізико-хімічним показником газу є калорійність – саме від неї залежить, наприклад, як швидко нагріється вода у чайнику. Відповідно до діючого ГОСТу, калорійність повинна становити мінімум 7600 кілокалорій на метр кубічний.

Споживачі звертаються іноді з телефонними скаргами, особливо в опалювальний період, нарікаючи на спалювання завеликої кількості метрів кубічних газу для обігріву помешкання. Обігрів, зі слів фахівця, теж залежить від низки різних чинників.


Письмових звернень небагато, споживачі, зазвичай не хочуть робити дослідження якості газу. Відповідно до законодавства, якщо скарга споживача підтвердиться, ПАТ «Волиньгаз» повинен буде перерахувати вартість спожитого газу, відшкодувати витрати на дослідження та висвітлити інформацію на офіційному веб-сайті.

Зважаючи на скаргу, в помешканні волинянки пробу на визначення якісних показників газу в лабораторії зробив інженер першої категорії випробувального центру ДП «Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології і сертифікації» Михайло Голей.

З його слів, специфіка відбору газу у кінцевого споживача від відбору газу на ГРС чи ГРП полягає в тому, що у кінцевого споживача тиск газу повинен становити від 130 до 200 міліметрів водяного стовпа (від 0,7 до 2 кілопаскалів).

Цей тиск низький, тож його недостатньо для того, щоб наповнити пробовідбірник (газу буде недостатньо для того, щоб дослідити його якісні показники на хроматографі), тож для того, щоб дотиснути газ у пробовідбірник, створивши достатній тиск, використовують установку, яка має проміжний балон з поршнем, завдяки якому декілька разів дотискають газ в кінцевий пробовідбірник.

Відповідно до досі чинного в Україні ГОСТу 1987 року, закладені нижня та верхня теплота згорання природного газу, відносна густина. Так, теплота згорання повинна бути не нижчою за 7600 кілокалорій з метра кубічного.


За результатами дослідження, незалежна лабораторія, яку запросило ПАТ «Волиньгаз», щоб порівняти аналізи, надасть протокол, де будуть вказані показники за стандартом і фактичні показники. За цим можна буде побачити, чи відповідає газ нормативним документам.

Лабораторія акредитована на здійснення таких видів випробувань Національним агентством з акредитації і здійснює їх на Івано-Франківщині, а також в інших регіонах. Так, нещодавно в Чернівецькій області дослідили два взірця газу і виявили, що вони відповідають нормам.

Вимірювання тиску газу у помешканні жительки Рожища підтвердило, що тиск відповідає нормі і показникам, які зафікусували нещодавно в інших містах (до двох кілопаскалів, тобто, тиск не низький і не може бути причиною, наприклад, повільного нагрівання чайника).




Михайло Голей підтвердив - якщо виявиться, що газ справді не відповідає нормам, за процедуру повинна заплатити газопостачальна компанія, зробивши також перерахунок вартості газу для споживача. Власне, вартість дослідження зразка газу на хроматографі та двох людиноднів становить до 2 тисяч гривень.

В протоколі дослідження, який оприлюднять протягом декількох днів, газу вкажуть відсоток метану (він повинен становити не нижче 95%), етану, пропану, бутану, пентану, гексану, азоту, вуглекислого газу. Завдяки відсотковому відношенню, хроматограф визначить нижню та верхню межу теплоти згорання, нижнє і верхнє число Воббе (теплота згорання поділена на корінь квадратний відносної густини) та відносну густину.

Коментарі
16 Лютого 2017, 19:17
Чує моє серце. Пошиють тьотку в дурні....
16 Лютого 2017, 19:52
Молодець, що звернулася. Ця жінка права на всі 100%. Газ ужасний!!! Мало того, що нема від нього потрібного тепла, то ще й тиск поганий. Для мого котла, наприклад, його недостатньо, тому починаючи з кінця листопада, дуже часто видає помилку "поганий тиск газу" і не запалюються. Викликали сервісну службу, сказали, що це через газ, але звертатись скажу вам безполєзно. Як написав попередній коментатор, зроблять з тебе ідіота. Таки, дійсно, домайданились....
16 Лютого 2017, 20:01
Підтримую вашу думку.А газ дійсно не той,що колись був.
16 Лютого 2017, 20:01
Підтримую вашу думку.А газ дійсно не той,що колись був.
16 Лютого 2017, 20:17
На обігрів квартири 60 м кв використовується до 350 кубі -і тепла НЕМАЄ!!! В минулому році вкладувались до 250 кубів. Питання -за що ми платим?
16 Лютого 2017, 20:34
А після " дослідження" скажуть, що все пучком))) Газ супер, тиск нормальний, а ми ідіоти
16 Лютого 2017, 20:42
чиста правда...тьотка зостанеться виновата...скоро газу зовсім небуде...гейевропа нас спасе!!!!!!!!!.......
16 Лютого 2017, 20:44
домайданились........
16 Лютого 2017, 20:48
Пора вже свій газ виробляти.
16 Лютого 2017, 21:09
Їжте горох і квасолю і все буде гаразд.
16 Лютого 2017, 21:48
Молодець, що звернулася, я ще попередньої зими дуже здивувалася передаючи показники в газову, вони були вдвічі більшими чим раніше, хоча котел ,як і раніше стояв на 1. Цієї зими газом не користуємось, не можемо дозволити такої розкоші, мерзнемо, гріємось каміном, бо для юридичних осіб ціна ще вища, дожились.....
16 Лютого 2017, 21:54
Якщо хтось в дитинстві пробував на газовій плиті нагріти металевий гвіздок чи дріт до червоного кольору, то пропоную це зробити зараз. Я впевнений на 100% що у Вас нічого не вийде, газ не має такої температури горіння, як колись. І не треба робити ніяких хитромудрих лабораторних вимірювань та досліджень за 2000 грн.
16 Лютого 2017, 22:05
Якщо Ви не зможете на газовій плиті нагріти сталевого цвяха до темно жовтого кольору, то температура згоряння газу менша за 1000-1100 градусів, а якщо він не може стати яркішим за коричнево-вишневий, то його температура не піднялась вище 550-650 градусів. Кожен може самостійно провести високотехнологічні випробовування та зробити висновки про якість газу.
16 Лютого 2017, 22:05
Якщо Ви не зможете на газовій плиті нагріти сталевого цвяха до темно жовтого кольору, то температура згоряння газу менша за 1000-1100 градусів, а якщо він не може стати яркішим за коричнево-вишневий, то його температура не піднялась вище 550-650 градусів. Кожен може самостійно провести високотехнологічні випробовування та зробити висновки про якість газу.
16 Лютого 2017, 22:05
Якщо Ви не зможете на газовій плиті нагріти сталевого цвяха до темно жовтого кольору, то температура згоряння газу менша за 1000-1100 градусів, а якщо він не може стати яркішим за коричнево-вишневий, то його температура не піднялась вище 550-650 градусів. Кожен може самостійно провести високотехнологічні випробовування та зробити висновки про якість газу.
16 Лютого 2017, 22:07
Сайт тупить:(
16 Лютого 2017, 22:10
&quot;Зміна кольору полум’я, з його слів, може залежати від обладнання, яке використовує споживач, забруднення інжектора плити, невідповідним обсягом кисню в приміщенні, неправильною вентиляцією тощо. На його думку, не варто суб’єктивно робити висновок про якість газу за нагріванням чайника не варто – причиною може бути накип у чайнику.&quot; - це виходить, що у кожного з нас (а я впевненний, що у кожного) є якісь порушення - накипи в чайниках, забрднення інжектори і т.п. Раніше запалюючи газ в плиті загорявся відразу, тепер теба почекати пару секунд. Газовики говорять що це плита така. Мовчу вже про котел, який потрібно чистити від нагару. Суки!!!!!!<br/>Підтримую, що звернулась, але думаю, що за процедуру &quot;перевірки&quot; заплатить сама (колись вже показували в передачі, що показники якості були навіть завищені, оскільки газова контора була попередженна про перевірку)
17 Лютого 2017, 13:13
Результати дослідження вже відомі - все ок.( як стверджує сайт Волинські новини) зате газ як був поганої якості так і залишився.
17 Лютого 2017, 14:46
Такими методами нічого не доведеш<br/>Взяли пробу - поїхали, показник який треба намалювали<br/>Вже давно є прилади, які на місці показують якість газу<br/>Сотню б другу хлопців таких як син цієї пані та й пройтись по хребтам наших можновладців<br/>то більше толку було б
17 Лютого 2017, 17:45
Комент домайданились пишуть неадеквати. Не майдан Пороха обирав , а 75% відсотків неадекватів, які не були на майдані і нерозуміли що в країні робити треба. . .
17 Лютого 2017, 18:03
Ти Дулюк за всіх тут не розписуйся - як твій Тягнибок брав бабло в ригів, то ми його мали вибрати? Вже тебе, неадеквата, вибрали в депутати!
17 Лютого 2017, 18:08
що ж ви адеквати неадекватів до трибуни допустили, які зараз при владі?<br/>Там свою далекоглядність потрібно було демонструвати.
17 Лютого 2017, 18:16
Це правда чиста- газ поганий. Така сама проблема-більше напалюю ніж того року, а холодно в квартирі. Колір газу незрозумілий і тиск непотрібний
17 Лютого 2017, 20:52
...бо треба неплатити!
20 Лютого 2017, 18:54
Молодець,що заставила побігати газовиків, а то обнагліли до краю. Але хоч би їй не прийшлося платити, тому що під дверима лабораторії зразки 5 разів підмінять. Зрозуміло,що газ неякісний. Котел не можна було запалити і сам затухав.І про це в останньому номері *Експресу* є стаття,де нач. випробувального центру Тетяна Стасів констатує:*Результати експертизи показали, що відібрані проби газу таки мають різну енергетичну цінність*. Не зрозуміло зі статті,чи це Волинь, але зрозуміло одне: таке твориться по всій Україні,щоб людей обдерти. Ви знаєте, а правий 123 ! І ще: чомусь сьогодні газ горить голубішим полум*ям!
22 Лютого 2017, 13:26
газ в Рожищах ужасний , зігрітись і їсти зварити довго і не ефективно. молодець жінка що звернулась. Хоча щось я переживаю, що Волиньгаз окажеться правий . А винуваті будуть всі інші - чайник вредний, котел поломаний, каструля, вода яка не хоче нагіватись, хата холодна з дирками ...
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024