Запитай у юриста: чи можна виселити з помешкання особу, яка там прописана

17 Лютого 2017, 08:00
2828 Джерело: vilne.org.ua

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

В редакцію Район.Рожище надійшов лист від Оксани К. мешканки одного з сіл району. 

«Доброго дня, редакціє. Маю таке питання до юриста. Я власниця будинку. Мені він по заповіту дістався від бабусі. Бабуся під старість прийняла до себе та прописала діда, який після їі смерті зостався жити в будинку. Шлюб між ними не оформлявся. Як можна виписати його?».

На це питання відповідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

«Навіть якщо дід зареєстрований (прописаний) у квартирі з дозволу попереднього власника (бабусі), то відповідно до ст.156 ЖК України право на користування жилим приміщенням є похідним від права власника і з припиненням для власника права власності на жиле приміщення особи, які користувалися ним (при відсутності між ними договірних відносин, зокрема найму, оренди тощо) втрачають право користування цим приміщенням.

У вашій ситуації дід навіть не є членом сім’ї попереднього власника.

Таким чином право користування (проживання) у будинку є сервітутом, який пов’язаний із попереднім власником. А оскільки Ви, як новий власник, згоди на проживання діда у будинку не надавали, то він зобов’язаний звільнити будинок та знятись з реєстрації.

Оскільки дід добровільно не виписується та не звільняє будинок, то це питання слід вирішувати у суді відповідно до ст.391 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном».

Коментарі
17 Лютого 2017, 12:05
Дід з бабаю понад 7 років вів спільне господарство. Усі сусуді це підтверджують. Чи має він права на частину майна.
17 Лютого 2017, 12:05
Дід з бабаю понад 7 років вів спільне господарство. Усі сусуді це підтверджують. Чи має він права на частину майна.
25 Квітня 2017, 23:02
Чи може забрати хату-маліну Горбач в хазяїв? Бо він натура така що все може?
23 Січня 2018, 10:53
Скажіть будь-ласка. Дитині буде 17 лютого 4 роки. На даний момент я оформилась 2 дні офіційно. На роботу бо перед тим я не працювала. Чи можу я продовжити догляд за дитиною до 5 років якщо з лікарні дають довідку що часто хворіе, якщо япопрацюю 3 неділі і піду по догляду. <br/>Ь
23 Січня 2018, 17:09
Читайте відповідь на своє запитання за посиланням http://rozhyshche.rayon.in.ua/news/54052-zapitai-u-iurista-prodovzhennia-dekretnoyi-vidpustki
02 Квітня 2024, 11:38
Я директор школи. 18.11.2022 року видала наказ та призупинила дію трудового договору з учителькою за її заявою, вона не могла працювати, оскільки перебувала і перебуває за кордоном. Це порушення, оскільки школа працює і я могла забезпечити її роботою. Як тепер правильно вийти з ситуації, що склалась? Дякую
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024