Рожищани хочуть запровадити систему е-петицій

14 Лютого 2017, 15:20
1539 Джерело: agropolit.com

31 січня цього року  ініціативна група жителів міста Рожище спрямувала до міської ради звернення із пропозицією місцевої ініціативи. Мова йде про запровадження у місті Порядку про розгляд електронної петиції, адресованої Рожищенській міській раді.

Згідно зі ст. 23-1 Закону України «Про звернення громадян»: «Громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції». В цій же статті йдеться і про те, що «порядок розгляду електронної петиції, адресованої …органу місцевого самоврядування, визначається …місцевою радою».

Тож, міська рада має вирішити порядок розгляду та механізму відповідей на електронні петиції.

Згідно п.1. ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»: «Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (в порядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування». П. 3 цієї ж статті закону говорить, що «місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов’язковому розгляду на відкритому засіданні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи».

До слова, розповіли про інстурмент місцевої ініціативи активним жителям міста експерти Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії. Саме на тренінгу, який організував Центр, активісти й прийняли рішення вперше в історії Рожищ використати механізм місцевої ініціативи.

Окрім проведення тренінгів у Ресурсному центрі в будні дні працює юрист, який може проконсультувати громадян, депутатів про усі можливі інструменти місцевої демократії за телефонами: 095-64-54-655 або 78-59-65

Тож рожищани: Оксана Ковальчук, Володимир Паламар та Олег Климюк, скориставшись порадами експертів, подали до міськради місцеву ініціативу, яка повинна бути розглянута на сесії Рожищенської міської ради. Нині очікується відповідь від органу місцевого самоврядування.

Додамо, що систему електронних петицій запровадили на Волині уже: Волинська обласна рада, міста: Володимир-Волинський, Нововолинськ Ковель; села Благодатне та Жидичин.

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром