Запитай у юриста: як оформити право власності на земельну ділянку

23 Січня 2017, 10:00
3102 Джерело: images.unian.net

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

Сьогодні ж, юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідають на запитання Аркадія Івановича, який звернувся із питанням оформлення права власності на земельну ділянку.

Спеціалісти повідомляють, що з 2016 року зареєструвати власність чи інші права (оренду, сервітут, і т. ін.) на землю можна, як у нотаріуса, так і через місцевий центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який приймає документи для держреєстрації речових прав на нерухоме майно.

Саме після реєстрації в держреєстрі речових прав на нерухоме майно виникає, змінюється чи припиняється відповідне право.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» затверджено Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; визначені правила реєстрації прав на нерухоме майно, у тому числі на земельну ділянку (дана Постанова набрала чинності з 01.01.2016 р.).

Після включення даних про земельну ділянку до державного земельного кадастру (ДЗК) та отримання в місцевому управлінні Держгеокадастру витягу з ДЗК, необхідно звернутись до місцевого ЦНАПу чи нотаріуса для реєстрації права власності на земельну ділянку.

Також для реєстрації права власності на земельну ділянку потрібно підготувати наступні документи:

  • витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК);
  • копію та оригінал паспорта заявника;
  • копію та оригінал ідентифікаційного номера;
  • підтвердження оплати адміністративного збору;
  • документ-підставу виникнення права на ділянку (договір купівлі-продажу (дарування, міни і т. ін.), рішення суду, свідоцтво на спадщину тощо);
  • довіреність, якщо документи подаються представником (засвідчену нотаріусом, якщо від фізичної особи);
  • оригінал та копію паспорта, ідентифікаційного номера представника (якщо документи подаються представником).

Після реєстрації свого права в Державному реєстрі речових прав особа стає повноправним власником земельної ділянки і в подальшому може розпоряджатися нею на власний розсуд.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024