Запитай у юриста: як оформити спадщину на житловий будинок за відсутності правовстановлюючих документів

20 Січня 2017, 11:30
6161 Джерело: golos-narodu.com.ua

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

Сьогодні ж, юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідають на запитання пані Світлани, яка потребує роз’яснень стосовно оформлення спадщини на житловий будинок за відсутності на нього правовстановлюючих документів.

Згідно з положеннями Закону України «Про нотаріат» та пп. 4.14, 4.15, 4.18 «Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» від 22.02.2012 р. N 296/5 нотаріус перевіряє склад спадкового майна та видає свідоцтво про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, лише після подання спадкоємцями правовстановлюючих документів щодо його належності спадкодавцеві.

Тобто, у випадку, якщо право власності спадкодавця на це майно було зареєстроване ним за життя. У випадку відсутності у спадкоємця правовстановлюючих документів, нотаріус пише постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії та роз’яснює спадкоємцю процедуру оформлення спадщини в судовому порядку.

Не можливо оформити спадщину на будинок чи квартиру через нотаріат, якщо спадкодавцем не оформлено право власності на нерухомість чи не здійснено реєстрацію за життя.

Клієнтку поінформовано, що для звернення до суду стосовно визнання права власності на спадкове майно, йому спочатку потрібно зібрати наступні документи:

  1. копії свідоцтва про народження спадкодавця та спадкоємців;
  2. документи підтверджуючі родинні зв’язки зі спадкодавцем (копії свідоцтв про народження чи усиновлення спадкоємців);
  3. постанову нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії;
  4. зведений акт вартості будинку (оцінку вартості спадкового майна);
  5. технічний паспорт на житловий будинок;
  6. копії паспортів спадкоємців;
  7. копію свідоцтва про смерть спадкодавця;
  8. копії документів, підтверджуючих факт прийняття спадщини (виписка з домової книги, копія заяви про прийняття спадщини тощо).
Коментарі
05 Грудня 2018, 19:50
Автор статті молодець! Дуже корисна стаття! Але особисто кожному не так легко пройти цю процедуру, можливі недопустимі порушення ДБН тому http://legalhome.com.ua
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром