У Рожищі рятувальники підбили підсумки роботи за 2016 рік

17 Січня 2017, 11:17
2719

Протягом 2016 року робота Рожищенського районного відділу Управління ДСНС України у Волинській області була спрямована на виконання чинного законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки щодо забезпечення належного протипожежного стану населених пунктів та об’єктів району, зменшення кількості пожеж та наслідків від них, здійснення нагляду за реалізацією місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями заходів державної політики у сфері захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

На території Рожищенського району зареєстровано 72 пожежі,  що на 20% більше, ніж у 2015 році (у 2015 році виникло 60 пожеж). Протягом 2016 року в результаті пожеж було нанесено прямих  матеріальних збитків у розмірі  1 мільйон 638 тисяч гривень, що на 392 тисячі  гривень більше, ніж у 2015 році. На  об’єктах, підконтрольних  органам ДСНС, у  2016 році, як і у 2015 році, виникла 1  пожежа. Спостерігається зниження кількості пожеж  на автотранспорті: у  2016 році виникло 7 пожеж, а  у 2015 році – 9.  За  поточний  рік  знищено і пошкоджено 32 будівлі  та  споруди, що  на 5,5%  менше, ніж минулого року (36 у 2015 році). Вогнем  знищено  34  тонни грубих  кормів, що на 3 тонни більше в порівнянні з  минулим  роком. Про це йдеться на сайті Рожищенської РДА.

Незважаючи на всі заходи, спрямовані на навчання населення правилам пожежної безпеки та здійснення профілактичних відпрацювань населених пунктів району, у 2016 році, як і 2015 році, зафіксовано 2 випадки загибелі людей на пожежі.

Підрозділом 3 ДПРЧ У ДСНС України у Волинській області було здійснено 373 виїзди, з них: 72 на пожежі, 7 – на тактико-спеціальні навчання, 11 – на пожежно-тактичні заняття, 24 – на нічні перевірочні заняття, 19 – для надання допомоги іншим службам, 13 – на аварійно-рятувальні роботи, 189 –на відпрацювання нормативів з пожежно-стройової підготовки, а також  на відпрацювання планів та карток пожежогасіння, відповідно, 21 та 59 виїздів.

На території району функціонує 4  підрозділи місцевої пожежної охорони, які 29 разів залучалися до гасіння пожеж та ліквідацію інших надзвичайних подій. У 2016 році на утримання даних підрозділів з районного  та місцевих бюджетів бюджету було виділено 492 тисячі 446 гривень.

У 2016 році протягом тривалого часу на території району утримувався високий ступінь пожежної небезпеки, що сприяло до виникненню 25 пожеж в екосистемах, з них чотири загоряння торфовищ. У двох випадках для ліквідації пожеж проводилось часткове розгортання зведених загонів, а саме:

- у с.Линівка, з 30.06.2016 року по 05.07.2016 року часткове розгортання Ковельського зведеного загону, до ліквідації залучалось 5 одиниць техніки та 16 чоловік особового складу.

- у с. Раймісто з 19.09.2016 по 03.10.2016 року часткове розгортання Луцького зведеного загону, до ліквідації залучалось 6 одиниць техніки та 18 чоловік особового складу.

Перевірки об’єктів, розташованих  на  території  Рожищенського району, здійснювалися  відповідно до розподілу об’єктів на високий, середній та незначний ступінь ризику відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від  29 лютого 2012 року №306.

Станом на 1 січня 2017 року в районі знаходиться на обліку 598 об’єктів , у тому числі:

 38 об’єктів високого ступеню ризику;

61 об’єкт середнього ступеню ризику;

 272 об’єкти незначного ступеню ризику;

227 інших  об’єктів.

У  2016 проведено перевірки 34  об’єктів  високого  ступеня  ризику; 5 об’єктів середнього ступеня ризику; 35 об’єктів  незначного ступеня  ризику та 226 інших об’єктів.

Впродовж 2016 року керівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій було  направлено 18 інформаційних  листів, щодо стану забезпечення пожежної та техногенної безпеки на об’єктах різних форм власності.

Протягом 2016 року працівниками відділу до адміністративної відповідальності за порушення вимог правил пожежної безпеки притягнуто 111  осіб ( зокрема  ст. 175 КУпАП – 101 особа; ст. 175-2 – 1 особа;  ст. 188-8 – 8 осіб)  на загальну  суму  6851  грн. Один  адмінпротокол, що складено по ст. 188-16  КУпАП, передано  на  розгляд  до Рожищенського  районного  суду  у  встановленому  законом  порядку.  Всі  штрафи  сплачено  порушниками  добровільно.

Рішенням комісії з питань ТЕБ та НС Рожищенської райдержадміністрації затверджений новий перелік потенційно небезпечних об'єктів району. На території району знаходиться 7 ПНО, з яких 5 ОПН, на які розроблені та погоджені в установленому порядку  ПЛАСи.

Постійно готувалися пропозиції на засідання районної комісій ТЕБ та НС.  У Рожищенській  РДА  відбулося  13  засідань комісії   з  ТЕБ та НС району  на  яких  розглянуто 19 питань,  що  стосуються  пожежної  та  техногенної  безпеки, цивільного захисту  району.

Працівниками Рожищенського РВ та ДПРЧ-3 УДСНС України у Волинській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування було перевірено 1365 житлових будинків з них: 479  помешкання одиноких громадян, 517 помешкань багатодітних сімей та 56 помешкання громадян,  що опинилися у складних життєвих обставинах, 313 помешкань інших громадян, всього проведено інструктаж  2363  громадянам.

У засобах масової інформації було опубліковано 133 статі щодо попередження пожеж та дотримання правил безпеки, а саме у районній газеті «Наш край» – 26  у інтернет-виданнях – 107. Через радіовузли залізничної станції та автобусної станції було проведено транслювання 720 текстів роз’яснень, застережень та звернень.

На виконання Наказу МВС України від 11 вересня 2014 р.  № 934 «Про затвердження порядку організації та проведення спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань цивільного захисту», та згідно затвердженого Плану-графіка спеціальних об’єктових навчань і тренувань з питань ЦЗ  Рожищенського району у 2016 році,  було проведено 36 тренувань на підприємствах, в яких взяли участь 1559 осіб.

До проведення масово-роз'яснювальної профілактичної роботи серед населення залучались працівники 3 ДПРЧ, відомств охорони здоров'я, соціального захисту, культури та житлово-комунальних підприємств, служителі релігійних конфесій. В травні та  вересні місяці в усіх загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах проведено тижні знань правил безпеки.  Для  проведення тижнів  знань  постійно  залучаються  працівники відділу.

Щороку населення району під час проведення різного роду земляних робіт виявляє «дарунки» -  вибухонебезпечні предмети часів Першої світової та ІІ Світової війн, не став винятком і рік, що минув, зафіксовано 30 таких знахідок.

У 2016 році було проведено з усіма караулами 3 ДПРЧ У ДСНС України у Волинській області нічні перевірочні заняття в супермаркеті «Колібріс», ПАТ «Укртелеком», Рожищенській районні державній адміністрації, Рожищенському зооветеринарному коледжі, Рожищенському районному суді та Рожищенські філії ТзОВ «Волиньобленерго». Окрім цього, проведено пожежно-тактичних навчань в спецшколі-інтернаті, Рожищенському притулку для неповнолітніх, ТДВ «Рожищенський сирзавод», Рожищенській центральній районній лікарні, гуртожитку Рожищенського зооветеринарного коледжу та центральному ринку м.Рожище.

На озброєнні в підрозділі знаходиться 10 апаратів на стиснутому повітрі, які, незважаючи на те, що термін їх експлуатується перевищує 25 років, знаходяться  у справному стані.

Наказом начальника ДПРЧ-3 до роботи в апаратах на стиснутому повітрі допущено та працюють 27 газодимозахисників.

За поточний період з  газодимозахисниками проведено 19 практичних занять, з них 7 у димокамері, та 12 на свіжому повітрі. Окрім цього, відповідно до вказівки начальника  У ДСНС України у Волинській області «Про удосконалення теоретичної підготовки газодимозахисників підпорядкованих підрозділів Волинського обласного гарнізону цивільного захисту», протягом року в системі службової підготовки проведено 14  теоретичних занять (лекцій) на відповідну тематику.

На території Рожищенського району  знаходиться 31 пожежний гідрант. Усі пожежні гідранти перебувають у справному стані та забезпечені відповідними вказівниками. Окрім цього, на території району розташовані 64 пожежні водойми, 77 водонапірних веж та 2 градирні.

З органами місцевого самоврядування та Рожищенським ПЖКГ налагоджено тісну співпрацю щодо утримання та експлуатації джерел зовнішнього протипожежного водопостачання.

У чіткій відповідності до вимог нормативних документів та з дотриманням відповідних графіків працівниками 3 ДПРЧ У ДСНС України у Волинській області, проведено випробування пожежно-технічного обладнання та спорядження, що знаходиться на озброєнні підрозділу. За результатами випробування, складені необхідні документи та нанесене відповідне маркування.

Випробування електрозахисних засобів, які є на озброєнні 3 ДПРЧ У ДСНС України у Волинській області проведено лабораторією ПАТ “Волиньобленерго” в м. Луцьку згідно з графіком випробувань діелектричних засобів у 2016 році (діелектричні рукавиці – 14.08.2016, діелектричні боти 13.08.2016 та діелектричні ножиці – 14.08.2016 про що свідчать відповідні акти).

Основні завдання Рожищенського РВ УДСНС на 2017 рік:

-         контроль за забезпеченням пожежної безпеки місць святкування релігійних та державних свят;

-         контроль за станом дотриманням Правил охорони життя людей на водних об'єктах України в місцях масового відпочинку на воді;

-         організація контролю за приведенням у належний протипожежний стан закладів освіти усіх рівнів;

-         проведення профілактичних відпрацювань населених пунктів на території району, з обов’язковим оглядом житлових будинків найбільш уражених верств населення;.

-         забезпечення ефективної взаємодії із засобами масової інформації, щодо висвітленню актуальних матеріалів з питань пожежної та техногенної безпеки;

-         здійснення контролю за виконанням місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування Комплексної програми захисту населення і територій району від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки;

-         Продовження роботи щодо забезпечення 100% готовності для використання  захисних споруд цивільного захисну в Рожищеському районі;

-         Здійснення контролю за проходженням посадовими особами підприємств, установ та організацій спеціального навчання у сфері цивільного захисту та пожежної безпеки;

-         Здійснення контролю за проведенням спеціальних об’єктових навчань (тренувань) з питань цивільного захисту;

-         Підготовка матеріалів до засідань районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій згідно з планом роботи комісії на 2017 рік.

-         Здійснення аналізу стану впровадження на об’єктах підвищеної небезпеки локальних систем раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення працюючого персоналу і населення, яке проживає у зоні можливого ураження.

-         Здійснення контролю за укладенням керівниками об'єктів та окремих територій, які  підлягають постійному та обов'язковому на договірній основі обслуговуванню державними аварійно-рятувальними службами відповідних;

-         Виконання наказів, рішень, розпоряджень та вказівок УДСНС України у Волинській області, керівництва,  відпрацювання поточних документів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024