Престольне свято у Пожарках

10 Січня 2017, 12:27
3103

У древньому храмі села Пожарки, який збудовано у 1751 р., керуючий Волинською єпархією Української Православної Церкви єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл відслужив Божественну Літургію у день престольного свята. 9 січня, на третій день Різдва Христового, Православна Церква вшановує пам’ять апостола первомученика архідиякона Стефана.

Владиці співслужили благочинний  Рожищенського округу протоієрей Петро Іваничко, архімандрит Афанасій (Герман), настоятель Свято-Стефанівського храму протоієрей Віталій Виннічук, священики благочиння, протодиякон Ростислав Петров, диякон Михаїл Абрамчук. Це перший архіпастирський візит владики Нафанаїла у село, в якому понад 250 років горить лампадка православної віри.  Крім парафіян, на Богослужінні у день престольного свята у Пожарках молилися паломники з навколишніх сіл Рожищенського і навіть Луцького районів. Співали два хори, які діють при храмі, – повідомляють на сайті Рожищенського благочиння Волинської єпархії УПЦ.

Пожарківська парафія, у яку входять власне Пожарки і сусіднє село Оленівка, – наразі перша у пастирському служінні протоієрея Віталія Виннічука. 1 грудня минулого року виповнилося двадцять років, як він є настоятелем цього древнього храму. Також отець Віталій духовно окормляє і православну громаду села Кобче, де діє Свято-Вознесенський храм.  Великої шкоди завдала церквиці у Пожарках стихія у липні 2007 року. На даху ураганом було в деяких місцях зірвано покрівлю, на подвір’ї повикручувало столітні дерева… Постраждали вхідна брама, огорожа…

Настоятель пригадує, що півтора місяця розчищали церквицю і подвір’я від наслідків стихії, ремонт потребував від парафіян і грошей, і енергії, і фізичної праці. Крім ремонту, спромоглися і на дуже гарні розписи. Подумати тільки, скільки то поколінь предків мешканців Пожарок та навколишніх сіл (адже раніше до храму було приписано їх більше) молилися у цих стінах Богу… На Волині загалом не так і багато храмів, освячених у пам’ять про апостола первомученика архідиякона Стефана. Святий Стефан був непохитним християнином і перший постраждав за віру в Христа, тому Церква величає його Первомучеником. Він прийняв мученицьку кончину у 30 років.

Звертаючись зі словом проповіді до парафіян, єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл говорив про те, яким переконливим прикладом істинної віри  досьогодні є життя і діяння первомученика Стефана, яким  важливим для кожної християнської душі є Різдво Христове. Ми відзначаємо його щороку, і щороку Христос народжується у наших серцях.




















1

 

Коментарі
10 Січня 2017, 23:34
Вільному воля, спасенному рай.
11 Січня 2017, 22:36
що московський патріархат робить в українському селі??чи там проживать малороси???
12 Січня 2017, 03:00
Шановні!Не приплітайте політику до віри, дбайте про спасіння ваших душ!!!!
13 Січня 2017, 16:19
http://patrioty.org.ua/society/v-upts-mp-pered-zhertovnykamy-vstanovliuiut-herby-rosii-fotofakt-135091.html
13 Січня 2017, 23:55
Починайте вже служити своему народові украінському а не агресорській церкві
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024