ПОЗИЦІЯ: у чому справжня суть Різдва Христового

08 Січня 2017, 15:30
6349 Джерело: poradumo.pp.ua

Безперечно, Різдво одне з самих великих свят, яке святкують усі християни світу: православні, католики та протестанти. До нього готуються, як до чогось особливого.

З роками склалося багато сімейних традицій та обрядів. Але це непросто гарне свято, смачне застілля з родиною, подарунки, гарно прибрані оселі,  запах випічки і мандаринів, колядники і вихідні святкові дні!

Кожен, напевне, прагнув заглибитися у справжню суть цього свята, відкидаючи усе зовнішнє?

Ми знаємо ще з дитинства, що Різдво - це народження Ісуса Христа у Вифлеємі. Ісус не просто приходив на землю до людей. Він мав місію виконати план спасіння людства.

Він приніс мир, благодать, прощення гріхів, вчення Нового Заповіту, став Єдиним Посередником між Богом і людьми заплативши за це ціну Свого життя. Він прийшов до усіх людей, щоб кожен з нас міг прийти до Бога отримавши спасіння і провести свою вічність з Ним.

Якщо ми насправді усвідомлюємо, що це означає, у душі починається свято. Хочеться радіти і славити Бога за такий подарунок!


Цікаві факти, про Різдво:

  • Ісус Христос насправді народився!!! Це була історична особистість, про яку свідчили багато істориків Йосип Флавій, Тацит, Гай-Травінквіл Светоній.
  • Великий Творець Всесвіту, якому поклонялись сотні тисяч Ангелів, прийшов у світ  тихо і скромно, народився у самому бідному місці – хліві для худоби у Вифлеємі.
  • Про прихід Спасителя людей попереджали багато пророків за 700 років в найменших деталях. Пророцтва Даниїла та Ісаї виконались з 100% точністю.
  • Марії і Йосипу декілька разів являвся Ангел, щоб благовістити про народження, заспокоїти Йосипа і допомогти зберегти життя маленькому Ісусу. 
  • Марія була дівою. Дитина була зачата від Духа Божого, а отже не мала перворідного гріха.
  • Мудреці зі сходу – це стародавні астрономи, високопоставлені люди Вавилону, яким були відомі пророцтва про Месію. Побачивши нову зорю, вони вирушили в багатомісячну подорож, поклонитися народженому Царю. Цікавим є те що, спочатку за логікою вони прийшли до царського палацу Ірода і не знайшовши Його там пішли до будинку, куди повела їх зірка.
  • У Біблії не написано скільки було мудреців, описані лише три подарунки, які справді були царськими і стали великою підтримкою для бідної сім’ї Йосипа  і Марії.
  • Подарунки мудреців носили символічний зміст: золото вказувало на царську владу Ісуса Христа, ладан – символ молитов, представляв Його як Великого Первосвященика, а смирна пророкувала Його смерть, оскільки використовувалась при похованні.
  • Зірка, яка вказала шлях мудрецям, є великою таємницею. Можливо це нова зоря, яка засвітилась на небі, комета або ж парад планет, що відбувся в 7-6 ст. до р.Х., коли зійшлися три планети Юпітер, Сатурн та Марс.
  • Ісус Христос мав найбільш детально збережений родовід в 42 покоління  і по Марії походив з царського роду Давида і був Сином Божим.
  • День народження Ісуса Христа християни не одразу почали святкувати. Це пов’язано з тим, що історично  достовірна Його дата народження невідома. У Святому Письмі не вказано ні дня, ні року, коли саме народився Христос.
  • В різноманітних сучасних дослідженнях дати народження Ісуса Христа, існує інтервал від 12 р. до н. е. (момент проходження комети Галлея, яка могла бути Віфлеємською зіркою) до 7 р. н.е., коли проводилась єдиний відомий перепис населення.
  • У святкуванні Різдва часто простежується поєднання християнської суті з язичницькими віруваннями наших предків.  Наприклад, свято Коляда за язичницьких часів присвячувалося Сонцю, ще досі помилково приймається за християнське свято. Ту ж саму історію мають практика приготування 12 страв до столу, встановлення дідухів, колядування з перевдяганням у нечисту силу. Незважаючи на негативне ставлення церкви і Біблії до цього питання, багато людей зберігають таку практику.
  • Вже понад півтисячі років Римо-католицька церква, більшість протестантських, а також більшість православних (Константинопольська, Олександрійська, Кіпрська, Болгарська, Румунська та Грецька) святкують Різдво в ніч з 24 на 25 грудня (за оновленим Григоріанським календарем), і лише Єрусалимська, Румунська, Сербська православні, Українська греко-католицька та всі Українські православні церкви святкують Різдво з 6 на 7 січня (за старим Юліанським календарем). 
  • Народження Ісуса Христа – це подія, яка змінила все людство, подія, яка продовжує мати колосальний вплив на людей, ось уже більше 2000 років!

І тому, не так важливо, в який саме день і по якому календарю святкувати Різдво, а важливо усвідомити його глибокий зміст і віддати славу Богу! 

Вадим Бандура, пастир Євангельських християн-баптистів 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024