Як українці захищають свої гроші від кібершахраїв

24 Грудня 2016, 11:31
4322 Джерело: pingvin.pro

Проведено національне опитування щодо обізнаності громадян про способи захисту від шахрайства у сфері використання платіжних карток. Йдеться на сайті Pingvin.pro

Восени 2016 року проведено комплексне соціологічне дослідження рівня обізнаності громадян щодо ознак і способів захисту від шахрайства у сфері використання платіжних карток. В опитуванні взяли участь Інтернет-користувачі України (без Криму) у віці від 14 до 69 років, які мають особисті платіжні банківські картки.

Дослідження здійснювалося компанією «Gemius Україна» та Українською міжбанківською Асоціацією членів платіжних систем «ЄМА».

Згідно з результатами дослідження 12 % опитаних особисто стикалися з шахрайством з платіжними картками. При цьому, найчастіше потрапляють до платіжних шахраїв «на гачок» – люди у віці 55 років та старше.

Респонденти продемонстрували високий рівень інформованості щодо багатьох правил безпеки та способів захисту від платіжного шахрайства:

Важливим є і те, що більшість громадян знають про головну першочергову дію у разі неправомірних дій з платіжною карткою – «Заблокувати картку» (1 місце у 85 % опитаних).

Проте інші важливі способи захисту від шахрайства у сфері електронних платежів і карткових розрахунків не застосовуються громадянами через незнання або ігноруються.

Високий ступінь відповідальності показало молоде покоління. Найбільш уважно і обережно біля банкомату поводяться представники вікової групи 14–24 років. Студенти, які навчаються, також частіше за інші групи застосовують способи захисту від шахрайства з даними платіжних банківських карток в Інтернеті та по телефону.

Підвищення інформованості громадян про актуальні загрози у сфері платіжного шахрайства, ознаки їх розпізнання, та ефективні способи захисту від кібершахраїв у сфері використання платіжних карток стало ключовою метою Національної програми сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків Safe Card. Проект стартував в Україні 1 жовтня за підтримки Державного департаменту США і координується Асоціацією «ЄМА».

Очікується, що в результаті проведення інформаційної кампанії в рамках Safe Card рівень обізнаності громадян України про ефективні способи захисту від шахрайства у сфері використання платіжних карток збільшиться не менш, ніж на 30 %.

Крім того, освітньою Програмою передбачається адаптація матеріалів міжнародних організацій по боротьбі з платіжним шахрайством і кіберзлочинністю. Зокрема, у жовтні 2016 року в рамках Safe Card вже була проведена інформаційна кампанія серед українців за матеріалами Європейського центру по боротьбі з кіберзлочинністю (European Cyberсrime Centre, EC3), який діє у структурі Європолу.

Для оцінки ефективності освітньої кампанії серед українців у рамках Програми Safe Card буде проведено ще два етапи соціологічного дослідження у березні та серпні 2017 року. 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39