1 жовтня — Міжнародний день людей поважного віку

01 Жовтня 2015, 09:00
1712

Сьогодні міжнародна спільнота відзначає День людей поважного віку. В Україні це свято 14,5 мільйона громадян, або кожного четвертого жителя країни. Є навіть такий вислів: «Після виходу на пенсію життя тільки починається»: діти вже виросли і міцно стали на ноги, тож можна пожити у своє задоволення.

У Європі бадьорі дідусі та бабусі вирушають у морські круїзи, записуються на курси іноземної й танців. В Україні щаслива й активна старість теж цілком можлива. Працівники районного територіального центру соціального обслуговування прозвітувалися, що для цього робиться на Рожищенщині, де проживає близько 12 тисяч пенсіонерів.

Так, як повідомила директор Рожищенського районного терцентру Галина Поліщук, із 2014 року запроваджено інноваційну модель надання соціально-педагогічної послуги «Університет ІІІ віку» для організації та проведення безоплатного навчання й освітніх заходів. Наразі є 71 слухач. Навчання проводять на таких факультетах: основ агротехнології, основ медицини, соціально-психологічному, мистецькому, соціально-правовому, факультеті комунікаційних та інформаційних технологій. У невимушеній атмосфері компетентні фахівці-волонтери знайомлять підопічних терцентру з новітніми технологіями вирощування овочевих, плодово-ягідних культур, садівництва, квітникарства,  навчають  користуватися мобільним телефоном, персональним комп’ютером. Для «студентів» влаштовують цікаві семінари, екскурсії, вони відвідують концерти й виступають самі.

Новинкою стало створення «Пункту прокату» реабілітаційних засобів, яким уже скористались 10 мешканців району.

На обліку в територіальному центрі соціального обслуговування перебуває 2500 жителів району. Тут функціонує три відділення: соціальної допомоги вдома, соціально-побутової адаптації та стаціонарне. Відділення соціальної допомоги вдома безоплатно обслуговує суто одиноких непрацездатних громадян. Таку поміч отримують 395 осіб. Відділенням соціально-побутової адаптації на сьогодні було надано 27 700 послуг, якими скористалися 1917 громадян пенсійного віку.

У стаціонарному відділенні для постійного проживання обслуговується 20 підопічних. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024