«Закон – це така річ, яка не має ні душі, ні серця. Він є однаковим для всіх, і всі є рівними перед ним», - Дмитро Кисіль

17 Грудня 2016, 22:10
3325

Саме на державних виконавців, які 17 грудня відзначають професійне свято, покладено обов’язок повного, своєчасного, і неупередженого примусового виконання рішень, передбачених законом.

Робота виконавців документообігом не обмежується – доводиться набувати і використовувати навики психолога в спілкуванні з боржниками та стягувачами. Роз'яснювати доводиться доволі часто. Адже закон в кожній державі, що розвивається, постійно змінюється.

Вплив, який в ході своєї безпосередньої роботи здійснюють державні виконавці на процеси утвердження принципів законної справедливості, вельми значущий. Виконуючи свої прямі обов’язки, вони не раз наражалися і продовжують наражатися на неприємності і навіть небезпеку, проте завжди з гідністю і честю відстоюють ім’я України, як держави, де закон грає не останню роль.

З нагоди професійного свята кореспондент інтернет-видання «Район.Рожище» спілкувалась з заступником начальника Рожищенського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Волинській  області Дмитром Васильовичем Кисілем.

Дмитро Кисіль народився в місті Рожище, закінчив Рожищенську ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Після школи вступив до Волинського інститут ім. В’ячеслава Липинського МАУП за спеціальністю «Правознавство». З 29 квітня 2009 року наказом начальника головного управління юстиції у Волинській області за результатами конкурсу призначений на посаду державного виконавця відділу ДВС Рожищенського районного управління юстиції. Двічі довготерміново виконував обов’язки начальника відділу в зв’язку з не заповненням цієї посади.

- Дмитре Васильовичу, чому Ви обрали саме юридичну спеціальність?

- Правознавство мені завжди імпонувало, але, перш за все, думав над майбутнім, жив мріями про те, що юрист - дуже потрібна і високооплачувана робота. Це сфера, де я зможу себе реалізувати повністю. Завжди вірив у справедливість та верховенство права. Хоча в реальному житті не все так, як пише в книзі.

- Розкажіть, будь ласка, про свій кар’єрний шлях?

- Ще навчаючись на п’ятому курсі інституту, півроку проходив стажування у відділі РАЦСУ на посаді державного реєстратора, пройшов конкурс, але, на жаль, посаду скоротили. Трішки більше, ніж півроку, проходив стажування у Волинській обласній палаті адвокатури. Але в свій час розчарувався в адвокатській роботі та її морально-етичних принципах. Добре єдине – отримав поняття застосування теоретичних знань на практиці.

А 29 квітня 2009 року наказом начальника головного управління юстиції у Волинській області за результатами конкурсу призначений на посаду державного виконавця відділу ДВС Рожищенського РУЮ. Кожна сходинка служби в мене пройдена: в 2010 році став старшим виконавцем, в 2012 – головним, а з 2013 обіймаю згадану вище посаду. За цей час двічі довготерміново виконував обов’язки начальника відділу в зв’язку з не заповненням цієї посади. Ніколи не мав наміру стати очільником цієї структури, хоча така можливість й була, бо це не є моєю метою. Основна моя життєва ціль – робота, в якій був би в гармонії з душею та нервами (сміється – Авт.).

2


– Насправді мало хто знає, чим займаються працівники державної виконавчої служби. Із якими труднощами стикаєтесь в роботі?

- Я розпочну з труднощів. Найбільшими перепонами в нашій роботі є низька юридична обізнаність простих громадян і в більшій мірі відсутня самосвідомість. Тобто, мало проінформовані, окрім того, виховані в порядках, коли закон можна нівелювати, можна не виконувати і не нести адекватну, співрозмірну відповідальність за такі дії. Це є реальною проблемою. Тому що люди дивляться на тебе, на державного виконавця, який прийшов щось в тебе забрати, обмежити в правах. Хоча ніколи не ставлять перед собою питання, що можливо причина цього прихована в їх незаконних діях чи бездіяльності.

А робота ґрунтується на примусовому виконанні виконавчих документів, які видаються уповноваженими законом органами і посадовими особами. Наприклад, суди, органи поліції, Пенсійного фонду, податкової інспекції, в своїй більшій частині ті, які проводять стягнення в дохід державного бюджету. Окрім того, стягувачами можуть бути як фізичні так і юридичні особи,  коли вирішують спори в судовому порядку. Через функції, покладені на нашу службу, нас часто-густо недолюблюють і доброго слова про нас не почуєш.

– З якими службами найчастіше взаємодієте?

- Закон передбачає співпрацю зі всіма державними органами, які уповноваженні виносити рішення про стягнення і які беруть безпосередню участь у проведенні виконавчих дій. Це рішення суддів, які видають виконавчі листи, і через який ми проводимо деякі заходи впливу, такі як обмеження виїзду за кордон, розшук та інші. Органами поліції, шляхом винесення постанов за порушення ПДР та інші адміністративні проступки і виконання ними наших доручень про примусові приводи чи залучення поліцейських до проведення виконавчих дій. З органами Пенсійного фонду України, щодо справляння платежів до держбюджету за попередні роки по страхових та соціальних внесках. Співпрацюємо з Податковою службою через справляння нестягнутих платежів по підприємцях. І прокуратурою – в частині здійснення нагляду і контролю за виконанням рішень, які були подані за їхніми позовами, або рішеннями в кримінальних справах.

- Чим подобається обрана Вами професія у сфері примусового виконання рішень?

- Подобається те, що ти використовуєш реальні методи і засоби для досягнення мети у виконанні закону, перед яким мають бути всі рівні. Змушуєш, інакше й не скажеш, людей виконувати Закон, ставлячи Закон вище за будь-які інтереси всіх без винятку осіб, чим й досягаєш реального встановлення правопорядку.

- Є люди, які агресивно сприймають ваші візити?

- Прості люди можуть кинути пару прокльонів в твою сторону, а от можновладці інтереси яких якимось чином зачіпають дії з примусового виконання, - то окрема й особлива категорія людей, яка дуже довго і дуже багато зла тримають. Зовсім нещирі та самовпевнені, які говорять одне, а роблять зовсім інше.

 – У якій категорії справ найскладніше виконувати стягнення?

- Нині у нашому відділі справи розподілені за категоріями і однозначно сказати, що найскладніше, не можна. Бо кожен державний виконавець за свою категорію скаже, що вона є найважчою. Я вважаю, що найскладніше з виселенням. Хоча в нашому районі їх практично немає. А якщо і є, то з важким перебігом цього виконання. Наприклад, є нині справа, в якій особа взяла кредит, а майновим поручителем за кредитом виступила особа дуже похилого віку, та ще й заставила власне майно. В результаті кредитор борг не сплатив, а рішенням суду вирішено стягнути кошти за рахунок реалізації продажу заставленого будинку, в якому зареєстровані та фактично проживали двоє дуже літніх людей. Разом з тим, судом ухвалено окреме рішення про виселення таких осіб. Це складно… 

Я всім людям кажу, що людина може засумніватися. А закон -  це така річ, яка не має ні душі, ні серця, є однаковим для всіх і повинен виконуватися в повній мірі і неухильно. Він знає, що є речення, воно починається з великої літери і має закінчитися крапкою і нічим іншим. Людям це важко сприйняти. Бо люди керуються думкою, що позичають гроші чужі, а віддають свої. І тоді «машина», яка ці гроші в тебе хоче забрати, тобто виконавча служба, автоматично стає ворогом. Морально ця робота дуже важка.

Ну і однією з найскладніших категорій справи, є виконавчі документи про стягнення аліментних платежів. Однією із причин такого ускладненого виконання безперечно являється низький рівень працевлаштованих, високоморальних та свідомих боржників. Також, така категорія справ є особливо значущою через те що прямим чином зачіпає інтереси наших малолітніх осіб. Хоча вони б мали виконуватися, і держава мала б давати якісь серйозніші методи застосування примусу. А держава рівномірно не захищає інтереси ні боржника, ні стягувача.

- Як психологічно відновлюєте сили?

- Велику розраду дає сім’я – дружина, діти. Полюбляю щось робити власними руками біля свого будинку. Тоді відновлюються сили і зникає нервова напруга.

– Які наймасштабніші стягнення були протягом 2016 року?

- В плані грошового еквіваленту це виконання виконавчого напису приватного нотаріуса про звернення стягнення на предмет іпотеки, а саме квартири. За реалізацію якої стягнуто майже 300 тисяч гривень. 

– З якими показниками в роботі зустрічаєте 2017 рік?

- Протягом 11 місяців на виконанні у відділі перебувало 3774 виконавчих документів на загальну суму  69178796 грн, з них завершено 2036 справ на суму 34494265 грн, фактично стягнуто коштів 2639959 грн.

- З січня 2017 року до справи долучаться ще й приватні виконавці?

- Так. Держава розширює коло осіб, які можуть проводити виконання і дають стягувачам право вибору між державними виконавцями і приватними. Надіємось, що такий крок зменшить безпосереднє навантаження на нас і збільшить відсоток фактичного  виконання рішень. Тобто, на кожну справу матимемо більше часу. Приватним виконавцям законом надано менше категорій, які вони можуть виконувати. Аліменти та ще деякі категорії, вони не можуть виконувати, тобто без роботи ми не лишимося.

7
Колектив Рожищенського районного відділу державної виконавчої служби
Колектив Рожищенського районного відділу державної виконавчої служби

- Що б Ви побажали своєму колективу з нагоди Дня працівника виконавчої служби?

- Здоров’я, натхнення, реальної оцінки можливостей і потреб з боку вищестоячого керівництва, менше роботи і більше зарплатні, а ще злагоди в сім’ях та мирного неба.

Колектив Району.Рожище також приєднується до привітань та бажає працівникам Рожищенської виконавчої служби доброго здоров’я та успішного виконання всіх поставлених завдань. Нехай у вашій роботі завжди буде ясність і однозначність, торжество справедливості та утвердження верховенства порядку, закону і права, без чого наше з вами життя і свобода просто неможлива. Зі святом вас!

Спілкувалась Ірина Зенц

 

Коментарі
18 Грудня 2016, 01:27
Правильно Дімон сказав :всі рівні перед законом, але дехто вважає себе рівнішим-чиновники та різні ділки. До таких мають прийти приватні виконавці з прасками та паяльними лампами і почати вибивати відсуджене майно. Пора врешті решт навчитися відповідати за свої вчинки!
18 Грудня 2016, 21:01
Дмито реально взірець для багатьох інших державних службовців у нашому районі.
19 Грудня 2016, 21:15
Діма - молодець! Так тримати! Дуже раді за тебе.
20 Грудня 2016, 09:51
Виконавцями всі юристи не можуть бути, з деякими рисами характеру для цієї роботи потрібно народитися . Це своєрідна, важка і невдячна робота, яка потребує знань, логіки і психологічних методів. У Діми все це присутнє , він вибрав правильну професію і роботу, яку з гідністю виконує. Рада за тебе Дмитро Васильович! З професійним святом вітаю всіх працівників!
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024