Запитай у юриста: чи можна повернути мотоцикл, який забрали на штрафмайданчик?

13 Грудня 2016, 10:30
9853 Джерело: brovary.pravo-znaty.org.uа

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрив безкоштовну юридичну консультацію для своїх читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

Сьогодні ж, юристи із Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відповідають на запитання пана Андрія, який звернувся з такою проблемою:

«Доброго дня. Цікавить таке питання. Поліція вилучила мотоцикл без документів. Відправила на штрафмайданчик, де справою займається митний контроль. Чи можливо повернути мотоцикл, коли на нього немає документів».

Для того, щоб захистити свої права, потрібно знати, які причини затримання транспортних засобів згідно КУпАП.

- якщо транспортний засіб незареєстрований (не перереєстрований) належним чином;

- порушення вимог щодо їх переобладнання;

- порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв;

- виявлення технічних несправностей і невідповідності вимогам правил, норм та стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, а також невкомплектованості відповідно до призначення.

- керування водієм транспортним засобом, що має несправності системи гальмового або рульового керування, тягово-зчіпного пристрою, зовнішніх світлових приладів (темної пори доби) чи інші технічні несправності;

- керування водієм транспортним засобом, що підлягає обов'язковому технічному контролю;

- порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами (ст. 121 КУпАП України).

- невідповідності ідентифікаційних номерів складових частин записам у реєстраційних документах (ст. 121-1 КУпАП України).

- керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред'явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, ліцензійної картки на транспортний засіб (ст.126 КУпАП України).

- керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції (ст. 130 КУпАП України).

- перевезення небезпечних вантажів, правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами (ст. 132-1 КУпАП України).

- перевезення водіями іноземців та осіб без громадянства на порушення встановлених правил перебування іноземців та осіб без громадянства в Україні й транзитного проїзду їх через територію України, якщо ці дії безпосередньо не пов'язані із незаконним перетинанням осіб через державний кордон України;

- обладнання власниками або водіями транспортних засобів спеціально прихованими або замаскованими місцями, які використовуються для перевезення нелегальних мігрантів (ст. 206-1 КУпАП України).

Усі інші підстави затримання транспортного засобу є не законними, грубо порушують ваші права та законні інтереси, тому слід негайно телефонувати на телефони гарячої лінії, міліції, щодо перевищення службових повноважень посадовими особами.

Отже, наразі повернути транспортний засіб ви не можете, оскільки не є його юридичним власником, однак ви маєте право доступу до свого мотоцикла на спецмайданчику в присутності особи, відповідальної за зберігання такого транспортного засобу, відповідно до п. 11 «Про затвердження Порядку тимчасового затримання та зберігання транспортних засобів на спеціальних майданчиках і стоянках».

У випадку, якщо Вам необхідна додаткова консультація, просимо звернутися до Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7 або телефонувати за номером: (0332) 77-07-17, або місто Рожище, вул. Незалежності,60 (вхід зі сторони парку) тел. 2-13-79, або у Відділ «Рожищенського бюро правової допомоги» за адресою: місто Рожище, вул. Незалежності, 60 (вхід зі сторони парку) тел. 2-13-79. 

Коментарі
13 Грудня 2016, 12:43
питати треба не у юриста... а у того хто забрав цей мотоцикл)))))))))))))...
04 Листопада 2022, 15:17
Доброго дня, хотів би запитати чи мають право патрульні забрати мотоцикл за їзду без прав
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром