Кілька порад членам сімей учасників АТО, які перебувають в зоні бойових дій

05 Грудня 2016, 15:45
1748 Джерело: nf.dp.ua

Науково-дослідний центр гуманітарних проблем ЗС України дає кілька порад членам сімей учасників АТО, які перебувають в зоні бойових дій.

1. Поки боєць знаходиться в зоні АТО, не розповідайте йому про свої страхи і тривоги, не плачте в телефонну слухавку. Людина, яка знаходиться в зоні бойових дій, живе на межі своїх можливостей. Якщо у бійця не буде впевненості, що вдома все добре – він не зможе ефективно виконувати бойові завдання. Бійцю потрібно дати зрозуміти, що вдома чекають його якнайшвидшого повернення, за нього переживають, його люблять, і знають, що він повернеться живий, здоровий і з перемогою.

2. Переживання в сім'ях бійців неминучі, але градус хвилювання можна знизити, обмеживши доступ до ЗМІ і захистивши себе від повідомлень «все пропало, всіх зливають». Є зв'язок з вашим сином/чоловіком/братом – з ним все добре. На все інше краще не звертати уваги.

3. Найскладніше у поточній ситуації матерям військових. Багато хто з них часто опиняється на межі відчаю. Для них вкрай важливо, щоби поруч була присутня людина, яка морально сильніша і здатна контролювати емоції. Дайте їм зрозуміти, що поруч є той, хто може підтримати і допомогти.

4. Не відгороджуйтеся та не залишайте зв’язку з бійцем. В іншому випадку боєць залишається сам на сам зі своїми переживаннями, які часом є небезпечними для психічного здоров'я. Це призводить до внутрішнього конфлікту, який буде поступово посилюватися. У підсумку, виходів з нього може виявитися багато і всі вони будуть деструктивні для особистості і соціуму.

5. Слухайте його. Це важливо. Боєць повинен зрозуміти, що поруч з ним його рідна людина, яка прийме його будь-яким. Він повинен зрозуміти, що він потрібен. Багато хлопців закриваються в собі, якщо бачать, що дівчина чи дружина відкидає його чи каже, що не хоче чути про вбивства і кров. Але він-то цього не може забути, а поділитися йому більше нема з ким. Відсутність цієї можливості може спровокувати серйозні проблеми з психікою.

6. Забороніть собі ображатися. Не можна будувати здогади «він зі мною не говорить, тому що...». Не можна ставити себе в роль жертви. Людина в ситуації, де все по-справжньому. У зоні бойових дій немає тієї дипломатії, до якої ми звикли у повсякденному житті - там щось не скажи, тут посміхнися, умовності збережи, так себе не поведи. Боєць налаштований категорично, він так звик. Через це можуть виникати конфлікти.

7. Якщо немає різко агресивних форм поведінки, не можна відгороджувати дітей від батька. Дитина – це додаткова ниточка, яка прив'язує бійця до реального життя. Діти розуміють більше, ніж вам здається. Їхня участь і співпереживання може стати для людини рятівними.

8. При проявах агресії на словах – намагайтеся говорити з людиною спокійно. Буде дуже складно, тому що всередині все закипить, але піддаватися на цю агресію не можна. Потрібно своєю поведінкою, інтонацією і реакцією давати зрозуміти, що ви усвідомлюєте, як йому важко. Або що вам складно це зрозуміти, - але від того, що на вас кричать, зрозуміліше не стає.

Коментарі
06 Грудня 2016, 21:48
<p>Нацик де ти? Що ти мовчиш ? Чому нема твоїх коментів? невже тебе так зачепило коли я тобі зробив зауваження? Мені без тебе сумно.... Навіть нема кого н...... послать. А такий був активний, як глист у ж....і. Я переживаю. Чи ти , ще бува не здох?</p>
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024