Мильськ: маленькі історії великих доль

26 Листопада 2016, 12:30
5092

Нещодавно працівники клубних установ району взяли участь у семінарі на тему патріотичного виховання, організованого методистами РД «Просвіта».

Розпочали зустріччю за круглим столом з учасниками АТО Володимиром Герасимʼюком та Віктором Клімуком.

Демобілізовані бійці розповіли скільки часу провели на Сході, поділися болючими спогадами. Віктор був небагатослівним, оскільки ще місяця не минуло, як він повернувся з передової, де провів 16 місяців. Володимиру спілкуватися було легше - він ще в березні повернувся додому, а учасники дискусії – його колеги, чоловік працює завідувачем клубом села Студині.

2

Продовжили семінар у селі Мильськ. Першим пунктом була запланована екскурсія до місцевого музею, який знаходиться у приміщенні школи. Наче в казку, ступили гості на шкільне подвірʼя: доріжки, альтанка, дитячий майданчик, скульптури з дерева – можна тільки уявити, яка краса тут влітку і з яким задоволенням тут навчаються діти.





А ще – «Мильське диво». Саме так називають зображення, яке проявилося на 50-річному каштані, який збирався всихати, але ожив і явив світові образ, що нагадує Спасителя. Подивитися на це явище приїздять охочі з усієї Волині та сусідніх областей, лишаючи на стовбурі дерева барвисті свічки. Місцеві жителі вірять, що це добрий знак і пояснюють таке диво, тим що колись на цьому місці була церква.



Приязно зустріла гостей вчителька української мови й літератури Онися Григорівна Куденчук та провела до музею історії села. Екскурсія була надзвичайно пізнавальною та цікавою, пані Онися, відповідно до теми семінару, детально зупинилася на сторінках національно визвольної боротьби на даній території.




В кожному її слові бриніла гордість за свою маленьку батьківщину. І це не дивно, ця жінка разом зі своїм чоловіком були ініціаторами створення музею, збирали, досліджували, вивчали та вивчають різноманітні матеріали та архіви. То ж цілком закономірно, що музей з 2007 року має офіційне свідоцтво. Всі експонати зібрані на території сіл Мильськ та Берегове, але особлива гордість це, звичайно, люди, які вийшовши з Маленького села досягли великих успіхів.




Наприклад про Гелену Майданєц, або Олена Майданець, яку називають королевою польського твісту Онися Григорівна може говорити безкінечно і з незмінним натхненням.


1



 

В клубі села Мильск гостей привітав голова сільської ради Олександр Овруцький та розповів яку матеріально-технічну базу має в розпорядженні даний заклад. Ольга Чирук ознайомила з творчими досягненнями та здобутками.


Далі учасникам семінару показали тематичний вечір «Україну-мати – умій захищати», в якому розкрили період новітньої історії України від початку революції гідності до останніх подій на Сході. Особлива увага була приділена місцевим жителям – учасникам АТО, про кожного сказали добре слово, подякували.

1



Проникливими піснями та щемливими віршами збагатили захід Наталія Богайчук, Юлія Іщук, Роман Антонюк, Богдан Шепелюк, Ірина Луцюк, дует у складі сестер Неоніли та Марії Гринюк та жіноча вокальна група клубу села Мильськ.

1

2

Затамувавши подих глядачі слухали виступ особливого гостя вечора бійця Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» - Миколи Дацюка.


 

Чоловік розповів свою власну історію боротьби за нашу країну: «страшна річ, не бажаю нікому, дуже важко відходити. З доброго – людей зустрів дуже гарних, правильних». Микола був особисто знайомий з Василем Сліпаком, оперним співаком зі світовим іменем, який кілька місяців тому, від кулі снайпера, загинув в зоні АТО. Видатна особистість – коли над Україною нависла смертельна небезпека, полишив життя в Парижі, де провів 19 років і став на захист рідної землі у складі ДУК «Правий сектор».

1

2

«Було приємно, коли на Миколи Чудотворця, Рожищенська Самооборона передала нам відро вареників. Насмажили на «буржуйці» шкварок, розігріли вареники – це було щось таке, що не передати.»

А ще Микола Дацюк дякував дітям за листи: «оці листи – це щось… Зранку отримали завдання і кожному - по листові… Ніхто не відкриває, кожен шукає свого кутка… І того листа, коли відкриваєш… Ух…», - і цей сильний чоловік, який бачив саме пекло, тамує сльози.

Боєць приніс показати частину обладнання, яким щодня користувався і яке також купували волонтери.


На завершення семінару директор РД «Просвіта» Лідія Романюк підсумовувати та подякувала всім за організацію такого пізнавального та змістовного заходу.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024