Рожищенське сміття везуть у Луцьк

23 Листопада 2016, 11:16
1874

Вчора під час оперативної наради директор ЛСКАП “Луцькпецкомунтранс” Валерій Кузьмич розповів про ситуацію з поводженням із побутовими відходами в місті Луцьку.

Про це повідомляють у Луцькій міськраді.

Він зазначив, що збір і вивіз відходів в м. Луцьку проводять два підприємства: ЛСКАП "Луцькспецкомунтранс" та ТзОВ ”М.Ж.К”. За 10 місяців 2016 року транспортом ЛСКАП вивезено 470963,6 м3 побутових відходів, в тому числі 11973 м3 великогабаритних відходів. Товариством „МЖК” вивезено самовивозом на полігон 38509,5 м3 побутових відходів.

Крім вищевказаних підприємств, відходи на звалище вивозять ряд інших споживачів: з м.Луцька — 56966,5 м3 (в т.ч. „МЖК” 38509,5 м3); з Луцького району – 10242 м3; з Рожищенського району та смт.Рожище – 11049,5 м3; з Ківерцівського району – 1145,0 м3. Відходи приймаються на звалищі після зважування і виписки рахунка на оплату за захоронення відходів. Тариф на оплату діє для трьох категорій споживачів: населення, бюджетні організації та інші споживачі. Форма оплати із споживачами проводиться у зручний для них спосіб (готівка, по перерахунку).

Валерій Кузьмич наголосив, що в цей час підприємство проводить активну роботу із переходу на обслуговування тільки із євроконтейнерів як підприємств, так і жителів приватної забудови. Усі споживачі попереджені про необхідність придбання контейнерів, підприємство має в наявності для продажу контейнери різних видів: 0,12м3, 0,24 м3, 0,36 м3, 1,0 м3, 1,1 м3. Постійно двома майстрами підприємства проводиться робота по забезпеченню кожної приватної забудови індивідуальним пластиковим контейнером об'ємом 0,12 м3, оплату за які проводять жителі з розтермінуванням платежу на три роки. З початку поточного року реалізовано населенню 415 таких контейнерів.

Підприємство для обслуговування цих контейнерів в 2015 році придбало два автомобілі-сміттєвози DAF, в поточному році один MAN, один Mersedes. Крім того, контейнери євростандарту обслуговуються 12 автомобілями МАЗ, КамАЗ, з об'ємом кузова від 45 до 80 м3 ущільненого сміття, які після загрузки відходів вивозять їх безпосередньо на полігон для захоронення, частково на сортувальну лінію.

За словами Валерія Кузьмича, крім того, підприємство експлуатує полігон для захоронення побутових відходів в с.Брище Луцького району, під час експлуатації якого виникають суперечності.

Він зазначив, що кілька днів мешканці села Брище блокували сміттєзвалище через будівництво поруч, з яким хочуть збудувати сміттєспалювальну піч. Однак, це рішення прийнято Луцькою райдержадміністрацією за погодженням з Рокинівською селищною радою.

Валерій Кузьмич зауважив, що вдалося домовитися з мешканцями та погоджено ряд позицій. Зокрема, тривають роботи з рекультивації старої частини полігону, відкачано фільтрат, сміттєсортувальна лінія запрацює у дві зміни та буде зведено спеціальний ангар для сміття, яке йтиме на сортування, аби його вітром не розносило.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що ще однією проблемою є тариф на захоронення твердих побутових відходів. Він не переглядався уже багато років і є економічно необгрунтованим. Тарас Яковлев зазначив, що це ні у якому разі не вплине на тариф для населення. Він зауважив, що у тарифі необхідно передбачити інвестиційну складову.

У свою чергу, міський голова Микола Романюк додав, що необхідно звернути увагу на виконання усіх домовленостей, що були дані мешканцям Брища.

Крім того, звернув увагу він на питання забезпеченням мешканців приватного сектору індивідуальними контейнерами. За його словами, їхня вартість не дуже дорога і нині кожна родина їх може придбати. Микола Романюк вважає ненормальним, коли сміття викидають просто на вулицю. На його переконання, необхідно навести у цьому питанні порядок.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024