Рожище: Прихожани Свято-Михайлівського храму відзначили престольне свято

22 Листопада 2016, 15:30
7957 Джерело: rozhische.church.ua

Першу Божественну Літургію у цьому величному храмі відслужили якраз на престольне свято 21 листопада 1943 року. Так прагнули віруючі люди мати духовну обитель, що і в роки Другої світової війни в міру можливостей тривало будівництво храму.    

4
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Він завжди був духовним центром не тільки Рожища, а всієї округи. Тому  і богоборча  влада його не змогла закрити, адже на молитву сюди сходилися люди з Копачівки, Ольганівки,  Дубища, Носачевич, Рудні, Кременця, Єлізаветина, Топільного… Тепер у селах є свої церквиці, але на престольне свято у Рожище традиційно з’їжджається дуже  багато паломників, сходиться  чи не   все містечко. Пише Наталія Малімон на сайті Рожищенського благочиння.

5
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Перед початком Богослужіння у натовпі довелося почути розмову, що варто стати зручніше, «бо буде стільки людей, що гудзики пообривають». Гудзики, певно, не обривали, але навіть дуже  просторий рожищенський  храм, у якому  може вміститися добра тисяча людей, під час  цього Богослужіння не зміг вмістити усіх бажаючих почути слово правлячого архієрея, адже святкове Богослужіння очолював керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

1
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Йому співслужили голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук,  настоятель Свято-Михайлівського храму благочинний Рожищенського округу протоієрей Петро Іваничко, помічники правлячого архієрея ієромонахи Афанасій і Паїсій, священики з благочиння та приїжджі.

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Під час Літургії владика Нафанаїл та священики помолилися і за загиблих на Майдані (цього дня Україна відзначає річницю Революції гідності) та загиблих за територіальну цілісність України. За  Богослужінням натхненно співали два церковні хори.

Хочеться відзначити приїжджим людям і прекрасні розписи у цьому храмі, композиції з білосніжних квітів, викладену квітами територію навколо храму і так само з  квітів слова «Ласкаво просимо», якими за ворітьми зустрічали архієрея, – усе це додавало емоційності, душевності під час молитви.

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Звертаючись з пастирським словом до вірних Української Православної Церкви у Рожищі єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл відзначив, що свято Собору Архістратига Михайла та всіх небесних безтілесних сил вшановує Небесне воїнство. Вшановує ангелів, які супроводжують людину і її безсмертну душу весь час.

2
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Ангели оберігають нас у небезпеці, відвертають від гріха, заохочують для добрих вчинків, є нашими захисниками перед Господом, не залишають нас навіть у годину смерті, а опісля знаходять серед земних людей тих, котрі помоляться за нашу грішну душу…

Архистратиг Михайло і був вождем добрих ангелів, які перемогли ангелів злих. Ці добрі ангели кличуть нас і до храму, і якби люди були чисті душами,  як діти, то бачили б, скільки ангелів знаходиться посеред них на  Богослужінні.

2
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Владика пригадав події десь десятирічної давності, які трапилися після Вечірнього бдіння на свято Собору Архістратига Михайла та всіх небесних безтілесних сил. І братія, і паломники побачили над місцем, де вже споруджено Преображенський храм, червоне, навіть багряне сяйво. Видавалося, що за спорудою братського корпусу щось наче  горить, бо відблиски стояли аж до неба і рухалися до Троїцького храму.

2
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Також над головами  братії і паломників, які зібралися на подвір’ї і зачудовано спостерігали незвичайне явище, з’явилася у небі і хмарка наче з дрібних сніжинок, вона то зникала, то знову з’являлася. І так тривало до півгодини. Один з почаївських духівників так  пояснив подію:  люди нині живуть у великій скорботі, але вимолюють ласки у Бога, а Небесні Сили це бачать і чують, і  дали про це знак.

1
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Небесні Сили допомагають усім, хто до них звертається, говорив єпископ Нафанаїл, хто щиро молиться, кається, причащається. Але знаємо й інше: якщо людина відходить від Бога, то Небесні Сили вразумляють. Владика побажав, аби православна громада Рожищенського благочиння жила з Господом, жила за Його заповідями.

2
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

 

Після хресного ходу було відслужено подячний молебень, владика Нафанаїл  окропив святою водою всіх присутніх на Богослужінні. З празником парафіян привітали представники влади.

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Звертаючись з подячним словом до правлячого архієрея настоятель Свято-Михайлівського храму протоієрей Петро Іваничко від імені парафіян привітав владику з призначенням на древню Волинську кафедру, побажав, аби Господь дав йому сил, смирення і мудрості багато років вести волинську паству за собою по дорозі до Господа.

Вже всі привітали, все сказали, всі молитви  пролунали, а люди не хотіли розходитися, бо не так часто бувають спільні Богослужіння з правлячим архієреєм, а слово його хочуть і хочуть слухати.

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

4
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

3
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Коментарі
22 Листопада 2016, 20:49
Дуже гарна стаття! Дякуємо!!! І помітьте, що храм побудований під час &quot;німецько-фашистської окупації&quot;! <br/>26 червня 1941 року Рожище окупували німецько-фашистські загарбники. У районі Рожищ велися важкі оборонні бої. У роки окупації гітлерівці безпощадно катували і розстрілювали мирних жилелів, юнаків та дівчат вивозили на каторжні роботи. 1 лютого 1944 року на підступах містечка розгорілися бої, а 2 лютого Рожище було визволене. Після цього фашистам ще вдавалось знову тимчасову захоплювати владу в містечку, проте 20 березня Рожище все ж таки стало вільним назавжди.
22 Листопада 2016, 21:01
З нами Бог!!!!!!!!!!!................
22 Листопада 2016, 22:38
Історія не любить дурнів. Колись фашисти захоплювали зброєю, а тепер без зброї псевдо вірою.
23 Листопада 2016, 00:31
Ну і вата писала-фОшисти! Ви як були совки так ними і помрете!
23 Листопада 2016, 00:34
слава богу за все
23 Листопада 2016, 03:18
Слово Бог пишуть з великої літери.
23 Листопада 2016, 11:37
Автор статті Наталя Малімон - журналіст із Луцька
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024