ПОЗИЦІЯ: «Наш розум ще довго будуть фарбувати в білі, червоні, помаранчеві та біло-голубі кольори, якщо ми забудемо про чесність, порядність та гідність», - Володимир Мельник

21 Листопада 2016, 15:40
1625 Джерело: transkarpatia.net

Річниця Майдану і чергове маніпулювання, примітивне трактування подій, які відкрили нову сторінку історії. Події, які через десяток років осмислення істориками та суспільством визнають початком формування в українському суспільстві дуже важливого критерію або морального принципу суспільної свідомості це - гідність.

Так, причиною яка звела стільки людей в центрі нашої столиці, стало побиття студентів, а ідеєю, яка втримала людей і вела вперед стала їх власна гідність. Серед європейських цінностей є гідність, але я б так не монополізував це поняття, тому що перш за все європейські цінності ототожнили з загальнолюдськими.

Першоджерелом все ж таки є загальнолюдські цінності, які продиктовано історією існування нашої цивілізації. Мудра політика США та Європейських країн ці цінності заклала в принципи функціонування та існування своїх держав. Яскравим прикладом цього є постійні міграційні потоки в ці країни з різних країн та континентів.

Попри різну культуру, мову, віру всі люди хочуть гідних умов проживання, свободи вибору, розвитку, як індивідуальності, справедливих принципів співіснування в суспільстві (тобто законів) та гідного ставлення до себе. Тобто для більшості людей в світі це ті цінності, які вони хочуть мати в своєму суспільстві й неважливо, як вони будуть називатися європейські, західні, вони є людськими цінностями.

Другу причину називають Віктора Януковича. Я вважаю, це теж хибне твердження, можливо, хтось і справді думає, що ми стояли за те, щоб вигнати Януковича, а вони щоб сіли на корупційні потоки. Цим вдало скористались після Майдану, мов Януковича нема їдьте додому, все буде добре. Янукович - це було уособлення системи, яка протистояла Майдану.

Він був породжений цією схибленою системою, яка сформувалась ще в радянські часи в нашій країні. Все можна купити чи продати, хабарництво, кумівство, знайомства, аморальність та цілковита безбожність – це ті принципи за якими жили високі комуністичні та комсомольські чини радянської країни, тільки тоді не було  розголосу та публічності.

Цю систему ми успадкували в свою незалежну країну, вони стали олігархами та політичною елітою в дев'яності тісно переплелися із криміналом і майже чверть століття диктували правила за якими нам жити. Нас загнали в такі злидні, щоб ми за пару гривень були готові продати душу не тільки голос.

Саме в 20 - 25 років молоді, незалежні люди вперше стикаються з системою. Вони бачать, що розум в державі не ціниться, за копійчану зарплату за сто років гідних умов не забезпечиш. Саме тоді постає вибір спробувати вижити чесно, стати частиною системи, або еміграція.

Коли питають чому Майдан не відступив, не злякався відповідь проста - крок назад це переступити через себе, через свою гідність, через справедливість. Саме гідність рухала людей вперед, позаду майбутнього не бува. Ніхто не хотів повертатися в країну де панує беззаконня, лукавство та маніпуляції.

Цього не збагнуло багато політиків, вони ще досі думають, що можна відвернути та альтернативи не існує, можна відтермінувати, але не вернути. На даному етапі визначальним є покарати виконавців та замовників розгону Майдану. Наш розум ще довго будуть фарбувати в білі, червоні, помаранчеві та біло-голубі кольори, якщо ми забудем  про чесність, порядність та гідність.

Імена героїв Небесної сотні золотими літерами вписані в історію становлення нашої країни. Вони є славними нащадками не скореної нації, яка крізь тисячоліття своєї історії від часів Київської Русі через козацтво, січових стрільців, воїнів УПА та до наших днів героїв Небесної сотні та воїнів АТО піднімає українців до боротьби за власну країну, свободу та гідність.

Слава Україні!

Володимир Мельник

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром