Рожище: обговорили роботу соціальних служб в умовах адмінреформи

06 Листопада 2016, 13:10
2809 Джерело: rozhadm.gov.ua

Як вплине адміністративна реформа на роботу соціальних служб обговорювали під час засідання круглого столу в Рожищенському районному центрі зайнятості. 

Представники різних соціальних структур, які працюють на території району розповіли про досвід та послуги, які вони надають населенню, що змінилося та можливо, зміниться, якщо відбудеться об'єднання в територіальні громади. Йдеться на офіційній сторінці Рожищенської РДА.

Заступник начальника Рожищенського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області Сергій Гринюк розповів за яким принципом працює структура тепер:

«Що стосується нововведень, то невдовзі очікуємо, що відбудеться миттєве призначення пенсій, не треба буде заводити велику кількість справ. Паперових носіїв не беремо, документ сканується, закидається в базу і обчислюється системою. Звичайно, збої бувають, але електронний реєстр суттєво полегшує роботу. Прогнозовано, що пенсіонеру не доведеться стояти в чергах, все відбуватиметься за 15 хвилин. Але це в майбутньому, поки що, доводиться трохи чекати», - інформував присутніх Сергій Гринюк.

Про принцип надання соціальних пільг та послуг розповів начальник управління соціального захисту Ярослав Фандич. Він наголосив, що соціальні послуги та пільги повинні обов'язково надаватися в умовах об'єднання територіальних громад, поки процес реформування не буде завершений. Далі новостворена громада повинна сама вирішити, яким чином має відбуватися соціальний захист новоствореної адміністративної одиниці: чи це будуть територіальні центри, чи працюватимуть, але вже по договору з управлінням.

rozhadm.gov.ua
rozhadm.gov.ua

У наданні послуг соціального страхування розповіла директор Рожищенської міжрайонної виконавчої дирекції фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Любов Максимюк. Вона зазначила, що суттєвих змін в оплаті лікарняних листків не відбулося, структура очікує реформування, але про це говорити ще поки рано. Санаторно-курортне лікування за кошти фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності тепер не здійснюється, але структура здійснює планове придбання путівок до реабілітаційних відділень. Якщо людина хворіє, то доліковується безкоштовна путівка у реабілітаційне відділення в санаторій на долікування, - повідомила Любов Максимюк.

Що стосується районного центру зайнятості, то структура перебуває в стадії реформування, та приєднання її до обласного центру зайнятості. З нового – планується застосовувати закордонний досвід у роботі з людьми, які втратили роботу. Служба має обслуговувати роботодавців та тих, хто шукає роботу.

Прогнозовано, що будуть нові підходи до підходящої роботи. Тобто, якщо до місця праці менше 60 кілометрів, чи менше 2 годин їзди – така робота буде підходящою. Також зміняться виплати, якщо працівник на попередньому місці роботи отримував більшу зарплату, а на новому – меншу, то до мінімальної заробітної плати центр зайнятості доплачуватиме, також виплачуватимуть компенсацію проїзду. Однак це все поки що в планах, яким буде прийнятий у Верховній Раді закон – ще достеменно не відомо, повідомила Лариса Вишневська, директор Рожищенського районного центру зайнятості.

rozhadm.gov.ua
rozhadm.gov.ua

Директор Рожищенського територіального центру соціального обслуговування Галина Поліщук наголосила, що в умовах адміністративної реформи надзвичайно важливо зберегти центри соціального обслуговування, хоча формат роботи фахівця соціальної роботи зміниться, зокрема оплата праці таких фахівців. В умовах об'єднання, фахівець вже буде отримувати заробітну плату з бюджету місцевої громади, тому є дві моделі роботи такого спеціаліста: або працювати по договору з територіальним центром соціального обслуговування, або в новоствореній громаді формується міні територіальний центр, який працюватиме з людьми, які потрапили у складні життєві обставини. Є досвід Володимир-Волинського району, вони укладають договір з територіальним центром на соціальні послуги, за виконані – сплачують. Головне, за будь-яких умов, щоб люди не залишилися без соціальних послуг.

Є і невтішний момент: вище керівництво не звертає уваги на фінансування, яке отримує територіальний центр, коштів не завжди вистачає, але вимагає точного дотримання стандартів обслуговування.

Яким чином може відбуватися соціальна робота в громадах, спілкування людей, які опинилися в складних життєвих обставинах з соцпрацівниками розповів Олег Шварцкоп, директор Районного центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді. Він зазначив, що соцпрацівники і далі здійснюватимуть обстеження умов проживання, оформлення соціальних карток потреб громадян навіть в умовах адміністративної реформи.

Як відбудеться адміністративна реформа, і якими будуть її наслідки для району – сказати важко, але соціальну роботу треба продовжувати зараз, і максимально зберегти і продовжувати її в новостворених громадах, бо є особлива категорія громадян, яка її потребує, наголосив голова районної ради Андрій Музика.

Голова райдержадміністрації Інна Гайворонська підсумувала, що праця соціального працівника – важлива, потребує зібраності та стресостійкості. Ускладнює роботу – низький рівень довіри громадян. Тим не менше, соціальна робота має здійснюватися за будь-яких обставин, оскільки є категорія громадян яка цих послуг потребує.

Коментарі
07 Листопада 2016, 00:44
Знов круглий стіл. А чого нічого не написали про круглий стіл з Атовцями? Що там відбувалося?
08 Листопада 2016, 11:57
Вся робота-це кругл! столи п!сля яких !м влаштовують пиятику на квадратних!Влада кругом безд!яльна!
20 Листопада 2016, 21:49
в одне місце запхніть свої рефории.......
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024