У Свято-Успенському монастирі села Сокіл пройде богослужіння

01 Листопада 2016, 20:27
5311 Джерело: www.volyn24.com

Шостого листопада, у неділю, митрополит Михаїл очолить богослужіння у монастирі села Сокіл Рожищенського району, який діє у стінах костелу-руїни.
Про це повідомляє Волинська єпархія УПЦ КП. 
Перша Божественна Літургія Архиєрейським чином у стінах Сокільського Свято-Успенського монастиря – історична подія для цієї обителі. 


Більшу частину свого життя костел Святих Петра й Павла, що у селі Сокіл Рожищенського району, простояв у руїнах. Кілька років тому у порослих мохом забуття стінах уперше за десятки літ пролунала молитва: на території древньої культової споруди почали облаштовувати монастир.
Костел у Соколі збудований 1907-го року, про що свідчить напис на стіні. За кілька літ зазнав руйнації, адже була Перша світова війна. А незадовго – Друга світова. Тоді село опинилося під прицілом одразу кількох окупантів. Під час війни костел підпалили, за що поляки жорстоко відомстили місцевим жителям … спаливши населений пункт і вбивши 19 місцевих українців. 



Спогадом про ті буремні сторінки сільської історії залишилися… снаряди у стінах костелу Св. Петра і Павла. Доволі таки довго долею культової споруди (пам’ятки архітектури місцевого значення) переймалися хіба її сусіди-селяни, лелеки, котрі гніздилися на стінах, і Матір Божа, яка застигла у скульптурі над входом до храму в тяжкій задумі. Згодом поляки взялися облаштовувати попід костелом дитячий літній табір. Збудували кілька будиночків довкола. Та проект тривав недовго.

1


Нині ж у стінах костелу знову звучить молитва. Потроху братія повертає життя у самотні стіни. Місцева громада підтримує ченців, допомагає облаштувати монастир. 
До молитви у Соколі запрошують всіх охочих. 

Олена ЛІВІЦЬКА
Фото автора

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50