ДОРОСИНІ: Престольне свято у Свято-Луківському храмі очолив керуючий Волинською єпархією єпископ Нафанаіл

01 Листопада 2016, 12:40
4782 Джерело: rozhische.church.ua

31 жовтня Православна Церква вшановує пам’ять святого апостола і євангеліста Луки. Він входить у число сімдесяти апостолів, які першими були послані проповідувати про Царство Небесне. Луці та іншому апостолу –  Клеопі – явився Ісус після свого Воскресіння, коли вони прямували до Емауса.

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Ще за життя апостол Лука став першим, хто написав ікони Божої Матері. Головними писемними його творами є святе Євангеліє і книга Діянь апостольських. Євангеліє від Луки написане з використанням фактів християнської історії, передання Церкви та розповідей самої Пречистої Діви Марії. Пише Наталія Малімон на офіційному сайті Рожищенського Благочиння.

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Проте храмів, споруджених на честь святого апостола і євангеліста Луки, на Волині дуже мало. Один із них, який не закривався  за жодної богоборчої влади, – у селі Доросині. Нема точних даних про дату його спорудження, бо, як каже настоятель отець Євгеній Срібний, за переказами у Доросинях було дві церкви, одна із них, яка згоріла, взагалі була споруджена у 1621 році. А біля нині діючого храму святого Луки у 1881 році вже спорудили дзвіницю. Сам отець Євгеній служить у Доросинях з 2011 року, водночас будучи настоятелем храму і у сусідньому селі Кияж, де кілька років тому за кошти жертводавців та місцевої православної громади спорудили величний храм.

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

Цьогорічне престольне свято у Доросинях вшанував своєю участю керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Волинський і Луцький Нафанаіл. Він очолив Божественну Літургію, яка відбулася  соборним чином. Владику вітали дітки недільної школи, а парафіян на свято прибуло стільки, що навіть просторий храм всіх не вмістив, і люди стояли й на вулиці. З празником громаду  вітав доросинівський сільський голова Віктор Косарик.

Звертаючись зі словом до парафіян, владика Нафанаіл нагадав їм про духовний і життєвий подвиг апостола і євангеліста Луки, який є зразком смиренного служіння Христу. Говорив владика і  про те, що служба Божа –  вона для Бога і людей, а не тільки для священика. Раніше люди не пропускали жолної недільної служби, щонеділі сповідалися, причащалися, бо хто з Богом, з тими й Бог.

Приходити в храм, звершувати спільну молитву, жити за прикладом святих угодників Божих, одним із яких є апостол і євангеліст Лука – ось ті прості правила, нагадав владика Нафанаіл, які наближають людину до Царства Божого.

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

1
rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

rozhische.church.ua
rozhische.church.ua

 

 

Коментарі
01 Листопада 2016, 22:47
Правильно Нафанаіл
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром