Рожищенські діти пройшлися стежками Олекси Довбуша

30 Жовтня 2016, 16:45
4436

Незабутніми враженнями наповнилися серця дітей, учнів ЗОШ №2 м. Рожище, які разом зі своїми батьками та вчителями Тетяною Свиридюк, Валентиною ОгородникОльгою Медвідь  відвідали неповторні краєвиди Карпат.

Здавалося, пізня осінь, дощ із мокрим снігом стануть на перешкоді цій подорожі. Але чудові Карпати прийняли нас ласкавими сонячними днями, теплом і затишком. Хоча в горах лежав сніг – серця зігрівалися посмішками та позитивними емоціями.


Наша група мала можливість відвідати Манявський скит, побувати біля Блаженного каменя, на місці якого у 1281р. був заснований Хресто-Воздвиженський  монастир. До цього каменя приходив за благословенням князь Данило Галицький.

Пізніше наша подорож продовжилась до найвищого водоспаду України – Манявського. Його висота понад 20 метрів. Кілька разів ми переходили річку вбрід. Шлях до водоспаду дуже живописний, гранітні стіни досягають понад вісімнадцять  метрів. Микола Пархомчук, колишній учень нашої школи, а нині тато третьокласника, не міг утриматися від захоплення.

«Всі емоції,-  сказав він,- передати словами неможливо. Невипадково народна мудрість говорить, що краще раз побачити, аніж сто раз  почути».

Побували ми і біля водоспаду Гук. Дорога 3 км видалася  близькою можливо тому, що мали можливість розглядати привабливі пейзажі, резиденцію колишнього президента України Віктора Ющенка. Порадіти можна було за тих, хто з дозволу батьків переїхав через потік на підвісній переправі,  пронісся над каскадом, міцно тримаючись за натягнутий канат.  Неабияк нас здивував  найповноводніший водоспад Карпат Пробій, який ми розглядали з висоти пішохідного моста, що в Яремче.

Наш маршрут  пролягав через стежку Довбуша на гору Маковицю. Олекса Довбуш — національний герой 16 ст. Його поважали за силу та спритність. А загін опришків, яким він керував, захищав простих людей від свавілля місцевих феодалів. Оскільки, за народними переказами,  в місцевих горах ховалися опришки та сам Олекса Довбуш, то і стежку називають Довбушевою, скелі теж його іменем. 


Мальовничі  пейзажі на фоні зеленого карпатського лісу, чисте гірське повітря, вражаючі  краєвиди навколишніх гір, багата інформаційна довідка екскурсовода зробили нашу подорож цікавою та пізнавальною. Вона сподобалася  як дорослим так і дітям. 

Найменшими за віком і зростом у групі подорожуючих були учні 3-А класу нашої школи. Вони, звичайно,  мандрували разом із своїми батьками. Вражень у них було найбільше, оскільки Дмитро Пархомчук  та Дарія Свиридюк гору Маковицю, що знаходиться на висоті 984,5 м., покорили найперші. Як сказав Дмитро: «Хотів бути першим». І йому це вдалося.

Ілля Войтюк, Дмитро Лящук та Назар Салівон із великим захопленням розповідають про подорож на гору Маковицю: «Чудово підійматися! Хоча ноги болять, але вражень багато! Могли б підкорити і Говерлу, але ж там сніг лежить»

Особливо яскраво було спостерігати з гори Буковель,  залитої  сонячним промінням, за горами Довбушанка, Хом’як, Говерла, які вкриті снігом та хмарами.

Таня Гергель, мама Максима та Назара, була вражена почутим  і побаченим: «Ніколи не випадала нагода подорожувати в Карпатах. А тепер впевнена: буду і не раз. Адже маю бажання  відвідати таку красу, купатися в чистому гірському повітрі, насолоджуватися чарівними легендами про народних месників.»

Хочеться звернутися до рожищан: втішайтеся кожним прожитим днем, цінуйте все, що оточує Вас, підкорюйте нові вершини, любіть Україну за те, що вона надзвичайно мальовнича і своя.

Алла Новосад

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024