Рожище: Що таке загальні збори та громадські слухання

28 Жовтня 2016, 17:31
2332

27 жовтня в Рожищенському районному центрі зайнятості на «майстер-класі з використання інструментів прямої демократії» виступила голова Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик.

Спікер розвинула тему «Загальні збори за місцем проживання – інструмент громадського управління територією». Зокрема, Ірина диференціювала поняття загальні збори та громадські слухання: «Часто ці поняття не розрізняють», – ділиться спікер.

Ірина Гайдучик зазначила, загальні збори проводяться для обговорення важливих питань місцевого значення. Наприклад, для ініціювання, створення та обрання органу самореалізації населення.

Загальні збори – це найпростіша і найсильніша форма впливу на місцеву владу. Через них найлегше висловити свою думку. Хоча як такого порядку проведення загальних зборів (конференцій) немає. Рішення зборів не мають юридичної сили.

Якщо збори відбулись, то обов’язково потрібно створити протокол який це підтвердження. Такі конференції скликають не менше раз на рік. Вони вважаються правомочними, якщо їх відвідали більшість жителів.

Громадські слухання – один з інструментів місцевої демократії, передбачених законодавством України. Вони теж проводяться не рідше одного разу  на рік. Це зустрічі з депутатами місцевої ради, керівниками її органів. Жителі безпосередньо можуть заслуховувати їхні звіти, порушувати важливі для громадян питання, вносити пропозиції щодо їхнього вирішення.


Як це відбувається? Ініціатори громадських слухань: громадяни або неурядові організації (НУО) збирають під зверненням про скликання слухань підписи громадян (для НУО це не потрібно). Завчасно подають звернення та документи у місцеву раду. Зазвичай, ініціатори визначають дату та місце проведення слухань.

Тоді міський (сільський, селищний) голова ухвалює розпорядження про підготовку слухань. Виконком місцевої ради разом з ініціаторами готуються до слухань. І через певний час влада розглядає рішення громадських слухань за участю ініціаторів.

Ось таку цікаву і важливу інформацію для громадян, зокрема рожищенців, розповіла Ірина Гайдучик.

Коментарі
30 Жовтня 2016, 22:55
Маячня це все-пожива для Гаврука...
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024