Білборди не про те говорять

27 Жовтня 2016, 14:33
2079

Волинянкам мало розповідають, як вберегтися від раку грудей

Майже кожного дня у Волинському обласному онкодиспансері мамологи виявляють у жінок рак молочної залози. Проте онко грудей – це не вирок, стверджують лікарі і додають: головне – вчасно звернутися до медиків.

Минулого року завдяки мамографічному обстеженню в обласному онкодиспансері виявили 270 випадків раку. Цьогоріч за 9 місяців стало відомо про 196 випадків раку молочної залози. В обласному онкологічному диспансері відбулася зустріч журналістів з провідними онкологами області. Такий захід провели для того, аби донести до населення інформацію про важливість ранньої діагностики раку молочної залози.

 

«Де ви були, як привозили мамограф?»

 

Раку не потрібно боятися – з ним потрібно боротися. Завідувач мамологічного віддлення онкодиспенсеру Юрій Малімон вважає, що багато людей бояться дороги в онкодиспансер, адже вважають, що рак – невиліковна хвороба.

  • Ми перевіряємо пацієнтів, які були проліковані 5 або ж 10 років тому й у них все добре, вони всі видужали і будуть далі жити повноцінним життям, – стверджує медик.

Також, за його словами, якщо звернутися вчасно, то є можливість провести зберігаючі операції.

– Інколи можна зробити так, що прооперовані груди ще краще виглядають, аніж до оперативного втручання, – стверджує Юрій Малімон.

Окрім того, переконує лікар, на перших стадіях часто буває, що хіміотерапія не потрібна, тому лікування в рази дешевше.

Зайва профілактика ніколи не завадить. Турбуватися жінкам про стан свого здоров'я потрібно ще з юного віку – з 15–20 років. Після 30 обстеження у мамолога потрібно проходити раз у рік.

Важко виявляти хворих на рак грудей жінок у сільській місцевості. Адже їм за сільськими турботами ніколи подбати за своє здоров'я.

– У нас є пересувний мамограф. От наприклад, привозять мамограф у населений пункт і тиждень обстежують жінок. А потім з того населеного пункту приходить жінка з дуже неранньою формою раку молочної залози. Заради інтересу запитуєш: а де ви були, коли у вас проводили обстеження? А вона відповідає, що була на городі, – каже Юрій Малімон.

 

За кордоном про рак дізнаються навіть завдяки колготкам

Завідувач поліклінічного відділення Володимир Федорчук наголосив на тому, що у нас поінформованість населення про рак молочної залози на низькому рівні. На його думку, реклама у нашому місті розповідає не про те, що потрібно.

  • От є у нас білборди! От скільки відсотків у нас повинно бути соціальної реклами? – слушно поцікавився він. – Чому не написати, наприклад: «Коли ти останній раз була в гінеколога?»

А от за кордоном така соціальна реклама дуже добре продумана і поінформованість людей досить висока.

– Наші жінки-гінекологи, які побували за кордоном на конференції, розповіли, що на упаковці від колготок, які хтось із них купив, була інформація, як самій перевірити груди. Здається, дрібниця. Але як продумано зроблено! – захоплено розповів Володимир Федорчук.

Соціальна реклама – одне. А от соціальна незахищеність – це зовсім інше. Юрій Малімон каже, що як тільки росте долар, одразу ж у мамологів зменшується кількість пацієнток. І на жаль, причина не у тому, що хворих на рак жінок менше, а у тому, що на діагностику та на лікування бракує коштів.

 

Побороти рак і бути, як Анджеліна Джолі

– Якщо в мами або в рідної сестри був рак молочної залози, то необхідно регулярно обстежуватися у мамолога, – наголошує Юрій Малімон. – Ми, на жаль, не робимо генетичних обстежень, бо це дуже дорого. Одне обстеження вартує близько 5 тисяч євро. Я навіть не знаю, чи в Україні десь роблять такі обстеження. Тобто у нас є спеціалісти, але напевне немає людей, які так обстежувалися, – розповів медик.

Випадки спадкового раку називають сімейним. Володимир Федорчук навів приклад випадок з Анджеліною Джолі. Кінозірка видалила собі груди і поставила імплантанти, аби вберегтися від онко.

  • Вона проходила два генетичні аналізи, і вони показали імовірність захворювання. Їй забрали груди, поставили красиві імплантати, а також видалили яйники, – каже лікар.

Юрій Малімон розповів, що в США таких сімейних операцій за відповідними програмами зроблено понад 1800. Там безкоштовно обстежують та безкоштовно оперують, проте в Європі така практика поодинока. За минулий рік у всіх європейських країнах, за словами лікаря, зробили не більше 300 операцій.

Тим часом головний лікар онкодиспансеру Людмила Бубенова розповіла, що на Волині є лише один випадок, коли жінці поставили імплантанти грудей. Ця операція дороговартісна і коштує кілька тисяч доларів. Тому не кожна волинянка після затрат на лікування може собі дозволити викинути значну суму коштів на пластичну хірургію.

Наталка ПОЛІЩУК

Коментарі
27 Жовтня 2016, 19:21
Шановна редакціє, напишіть, будь ласка, коли у Рожище приїде пересувний мамограф.
28 Жовтня 2016, 03:10
Доброї ночі, пані Тетяно. Ми надіємося, що нам вдасться дізнатися таку інформацію для Вас. Дякуємо, що відвідуєте наш сайт!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024